Otkazan poziv „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“

„Najbrži prst ili tko prvi njemu djevojka“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo gospodarstva usuglasili su stav oko poništenja natječaja „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT“ kao i oko otvaranja novog poziva u najskorijem roku kojim će se podići alokacija za 400 %, odnosno na 200 milijuna kuna.

Na stranicama strukturnifondovi.hr objavljena je obavijest prema kojoj se  Poziv na natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ (KK.03.2.1.18.) s današnjim danom otkazuje.

U obzir je uzeta činjenica da je Poziv zabilježio interes višestruko veći od raspoložive alokacije što je rezultiralo izuzetno kratkim vremenskim razmakom u zaprimanju projektnih prijedloga.

Prema navedenim mnistarstvima, sustav eFondovi nije pokazivao znakove usporavanja te je efikasno registrirao sve pristigle prijave do privremene obustave Poziva, a sve poteškoće u radu nastale "zbog korištenja nepreporučene infrastrukture, zbog poteškoća sa lokalnom mrežom i(li) pristupom internetu nisu odgovornost sustava eFondovi". Tijekom zaprimanja projektnih prijava za Poziv u manje od 36 sekundi zaprimljene su 243 projektne prijave ukupnih potraživanih bespovratnih sredstava u iznosu od 108.615.755,26 kn, od kojih je posljednja zaprimljena 28.8.2018. u 11:00:35:44 prema Srednjeeuropskom vremenu.

No ipak su uvažene brojne pristigle primjedbe i informacije o poteškoćama koje su prijavitelji imali prilikom podnošenja, a zbog velikog broja prijava u kratkom vremenu ne može se sa sigurnošću tvrditi da su svi imali jednaku mogućnost prijave, čime je potencijalno narušeno načelo jednakog postupanja.

Stoga se prijavitelji obavještavaju kako će u razumnom roku od današnjeg poništenja biti otvoren novi poziv na dodjelu bespovratnih sredstava s većim iznosom financijske omotnice i dodatno prilagođenim uvjetima poziva.

„Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i na taj će se način poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima. Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske”, istaknula je ministrica reginalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Strukturnifondovi.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) - 2

Jučer je objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) - 2“. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem njihovog poticanja na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi unapređenja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER