Počela s radom prva svjetska plutajuća vjetroelektrana

Opskrba energijom za 20.000 kućanstava

Vjetroelektrana HYWIND SCOTLAND snage 30 MW, kojom upravljaju norveška naftna kompanija Statoil ASA i Masdar Abu Dhabi Future Energy Co., sastoji se od pet vjetroturbina i nalazi se 25 kilometara od obale kraj Peterheada u Aberdeenshireu.

U Škotskoj je službeno počela s radom Hywind Scotland - prva svjetska plutajuća vjetroelektrana!

„Hywind će čistom energijom opskrbljivati više od dvadeset tisuća kućanstava i pomoći će nam u ispunjavanju naših ambicioznih ciljeva protiv klimatskih promjena“, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Vjetroelektrana Hywind Scotland snage 30 MW, kojom upravljaju norveška naftna kompanija Statoil ASA i Masdar Abu Dhabi Future Energy Co., sastoji se od pet vjetroturbina i nalazi se 25 kilometara od obale kraj Peterheada u Aberdeenshireu.

„Ova vjetroelektrana je vrlo važna za daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u Škotskoj“, nastavila je premijerka Sturgeon. „Naša potpora ovoj plutajućoj vjetroelektrani dokazuje predanost škotske vlade za razvoj ove tehnologije, a zajedno sa Statoilovim projektom Batwind za pohranjivanje energije, stavlja nas na čelo globalne energetske utrke i pozicionira Škotsku kao svjetski centar za energetsku inovaciju.“

Batwind je inovativna litijska baterija u kojoj se može pohraniti jedan MWh, a ugrađena je u Hywind vjetroturbine kako bi se ublažili prekidi i optimizirala proizvodnja energije.

Vjetroelektrane ovog tipa grade se blizu obale i u relativno plitkim morima, a sustav plutajućih vjetroturbina idealan je za zemlje sa strmom morskom obalom kao što je Japan, ili zemlje Mediterana i američka zapadna obala Pacifika.

„Hywind se može koristiti za dubine do 800 metara, šireći se tako na nova morska područja koja do sada nisu bila dostupna za offshore vjetroelektrane", objasnila je Irene Rummelhoff, izvršna potpredsjednica tvrtke New Energy Solutions (NES) koja djeluje u sklopu norveškog Statoila.

Trošak izgradnje ovog projekta iznosi oko 224 milijuna eura

„Troškovi izgradnje kopnenih i morskih vjetroelektrana u posljednjih nekoliko godina bilježe značajna smanjenja, a očekuje se kako će i izgradnja plutajućih vjetroelektrana slijediti sličan pravac tijekom sljedećeg desetljeća. Time će ovakve vjetroelektrane postati vrlo konkurentne u odnosu na druge obnovljive izvore energije“, smatraju u Statoilu.

„Statoil planira smanjiti troškove proizvodnje energije u Hywind vjetroelektrani s trenutnih 64 eura/MWh na 40-60 eura/MWh do 2030. godine. Znajući da se do 80 posto resursa na moru nalazi u dubokim vodama (+60 metara), gdje tradicionalna fiksna postrojenja nisu prikladna, očekuje se kako će plutajuće vjetroelektrane igrati značajnu ulogu u budućem rastu offshore vjetroelektrana“, rekla je Rummelhoff.

Škotska je postala jedna od vodećih zemalja po proizvodnji čiste energije, a njezine vjetroelektrane povremeno stvaraju i više električne struje nego što joj je zapravo potrebno. Tako su na primjer 17. i 19. ožujka 2017. škotske vjetroturbine osigurale nevjerojatne izlazne ekvivalente od 102 i 130 posto dnevnog zahtjeva.

Prošlog mjeseca, škotske vjetroturbine su proizvele 846.942 MWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu 2,25 milijuna, odnosno 93 posto škotskih kućanstava. To je 33 posto više kućanstava nego istodobno prošle godine, kada je energija vjetra dala 629.603 MWh.

Škotska vlada se aktivno zalaže za budućnost s niskom razinom emisije ugljika, a premijerka Nicola Sturgeon nedavno je najavila planove za zabranu prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila do 2032. godine i ubrzanje razvoja mreže za napajanje električnih vozila diljem zemlje.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Njemačka je ponovno dom najviše vjetroturbine na svijetu

Njemačka je odnedavno dom najvišoj vjetroturbini na svijetu. Visoka je 246,5 metara i dio je projekta male vjetroelektrane od koje se očekuje godišnja proizvodnja od 10.500 MWh, što je dovoljno za opskrbu više od 1.000 prosječnih kućanstava.

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER