Šveđani razvili tekuće gorivo za desetljetnu pohranu Sunčeve energije

Rješavanje problema skladištenja obnovljive energije

Uz sve prednosti koje donosi korištenje obnovljive energije, još uvijek ne postoji jeftin, učinkovit i dugoročan način pohrane generirane energije. No, švedski znanstvenici ponudili su rješenje u obliku specijaliziranog tekućeg goriva u kojem bi solarna energija mogla ostati pohranjena i do 18 godina.

Solarno toplinsko gorivo

Razvoj solarne energije može potencijalno zadovoljiti rastuće zahtjeve za globalnim energetskim sustavom izvan fosilnih goriva, ali zahtijeva nove, učinkovitije tehnologije za pohranu dobivene energije.

Znanstvenici s Chalmers University of Technology u švedskom Göteborgu više od godinu dana rade na razvoju specijaliziranog fluida, nazvanog solarno toplinsko gorivo, koje energiju dobivenu iz Sunca može pohranjivati čak više od desetljeća, a posljednji rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisu Energy & Environmental Science.

„Solarno toplinsko gorivo je poput baterije koja se može puniti, ali umjesto električne energije, induciranjem putem Sunčeve svjetlosti dobiva se toplina na zahtjev korisnika“, rekao je Jeffrey Grossman, inženjer s američkog MIT-a.

Solarno toplinsko gorivo čine molekule u tekućem agregatnom stanju, građene od atoma ugljika, vodika i dušika. Pri djelovanju Sunčeve svjetlosti, dolazi do prostorne promjene atoma u molekuli i nastajanja izomera, koji se nalaze u stanju više energije u odnosu na početnu molekulu.

Poput plijena uhvaćenog u zamku, tako je i energija iz Sunca zarobljena između jakih kemijskih veza izomera, a tako pohranjena, uz minimalni gubitak, ostaje čak i pri hlađenju molekula fluida do sobne temperature.

Kada je potrebna energija, primjerice tijekom noći ili zimi, fluid se filtrira kroz katalizator koji vraća molekule fluida u njihov izvorni oblik, zagrijavajući pritom tekućinu za 63 °C i oslobađajući energiju u obliku topline. Znanstvenici se nadaju da se tako dobivena toplina vrlo lako može koristiti u kućanskim sustavima grijanja.

Izvor: sciencealert.com

Dugotrajna pohrana energije

„Ovako pohranjena energija može se sačuvati i do 18 godina“, rekao je Kasper Moth-Poulsen, jedan od članova znanstvenog tima. „Zanimljivo je da smo izvlačenjem energije iz fluida u obliku topline dobili veći stupanj iskorištenja pohranjene energije od očekivanog.“

Obnovljivi energetski uređaj bez emisija radi kružno te je izgrađen od konkavnog reflektora s cijevi u sredini, koji prati Sunce poput neke vrste antene. Njegov prototip, smješten na krovu sveučilišne zgrade u Göteborgu, već je privukao pozornost brojnih potencijalnih ulagača

Nakon niza provedenih istraživanja, znanstvenici ovog projekta tvrde da njihov fluid može pohraniti 250 Wh/kg energije, što je dvostruko više od energetskih kapaciteta Teslinih Powerwall baterija.

 

 

Ali, uz sve navedeno, još uvijek ima dosta prostora za daljnja poboljšanja. Uz prave manipulacije sustava, znanstvenici misle da mogu dobiti još više topline (barem u iznosu od 110 °C).

„Pred nama je još puno posla”, izjavio je Moth-Poulsen. „Upravo smo postigli da sustav radi, a sada moramo osigurati da je sve optimalno dizajnirano.”

Uz pozitivan razvoj situacije, Moth-Poulsen je mišljenja da bi ova tehnologija mogla postati dostupna za komercijalnu upotrebu u roku od 10 godina.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

U Arapskoj pustinji nalazi se najveće svjetsko „virtualno baterijsko skladište“

Ujedinjeni Arapski Emirati vole rušiti svjetske rekorde, što im, naravno, omogućuje obilje nafte. Zemlja s najvišom zgradom, najvećim spremištem za desaliniziranu vodu i jednom od najvećih solarnih farmi na svijetu, sada na svoj popis svjetskih rekorda može dodati i najveće svjetsko virtualno baterijsko skladište.

Teslina modernizacija grčke električne mreže

Predstavnici tvrtke Tesla i grčke vlade na nedavnom su sastanku raspravili načine osuvremenjivanja električne mreže mnogobrojnih grčkih otoka mikro električnim mrežama i energijom iz obnovljivih izvora. Teslinom tehnologijom smanjila bi se, naime, ovisnost grčkih otoka o fosilnim gorivima.

Inovacije u dizajnu baterije u 2018. godini

Načini skladištenja svima nam prijeko potrebne energije danas se sve više nastoje unaprijediti, a godina na izmaku obogatila je ovo istraživačko područje brojnim novima idejama – od betonskog tornja do „fleksibilne“ baterije. Koje će od predstavljenih inovacija uistinu zaživjeti u praksi, a koje će ostati „samo ideje“ pokazat će 2019. godina!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER