I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Teksas ima dovoljno Sunca i vjetra za potpuno napuštanje ugljena

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Savršeno okruženje za promicanje korištenja zelene energije 

Istraživanje provedeno na američkom Sveučilište Rice navodi da je Teksas jedno od rijetkih područja gdje prirodni resursi poput Sunca i vjetra mogu proizvoditi električnu energiju 24 sata dnevno, čime bi ova američka savezna država iz obnovljivih izvora energije mogla zadovoljiti značajan dio svoje potražnje za električnom energijom i to bez opsežnog skladištenja energije. Razlog je taj što ti izvori stvaraju energiju u različito doba dana, što znači da bi njihovo usklađivanje moglo zamijeniti proizvodnju električne energije u elektranama na ugljen.

Naime, Teksas je najveći proizvođač energije vjetra u SAD-u i generira oko 18 posto svoje električne energije iz vjetra. Većina državnih vjetroturbina nalazi se u zapadnom Teksasu, gdje vjetar najjače puše noću i u rano proljeće, kada je potražnja niska. Ovaj prirodni resurs se, međutim, može nadopuniti s vjetroturbinama na obalama Teksasa, gdje vjetar proizvodi najviše električne energije u kasno poslijepodne tijekom ljetnih mjeseci, kada je potražnja za energijom najveća. Solarna energija kao mali, ali brzo rastući segment državnog energetskog mixa, također ima prednost u proizvodnji energije kada je to najpotrebnije – tijekom vrućih, sunčanih ljetnih popodneva.

Vremenski raspored proizvodnje električne energije

Tijekom ljeta, proizvodnja električne energije iz vjetroturbina na obalama Teksasa u periodu od 13 do 20 sati poslijepodne, mogla bi nadmašiti količinu energije proizvedene u zapadnom dijelu države. Također, od otprilike 8 do 18 sati, prosječni kapacitet solarne energije mogao bi također nadmašiti proizvodnju električne energije iz vjetra u zapadnom Teksasu, koja se onda povećava s dolaskom noći.

Zimi, vjetrovi u zapadnom Teksasu jačaju i generacija se povećava, padajući oko 9 sati, kada Sunčeva energija počinje rasti: „Sve je stvar vremenskog rasporeda“, rekao je Dan Woodfin iz Vijeća za pouzdanost električne energije Teksasa (ERCOT).

Međutim, vrijeme je nepredvidivo te će Teksasu i dalje biti potrebno baterijsko skladištenje, kao i elektrane na prirodni plin koji će popuniti praznine kada, na primjer, vjetrovi budu slabjeli ranije od očekivanoga.

Pad potrošnje ugljena

Iako se 25 posto električne energije u Teksasu proizvodi iz ugljena, njegov udio se smanjuje. Od 2007. godine korištenje ugljena za proizvodnju električne energije smanjilo se za 36 posto, a prošle godine je tvrtka Vistra Energy iz Dallasa zatvorila tri elektrane na ugljen na području Teksasa, navodeći kao glavni razlog ekonomske promjene u energetici koje otežavaju konkurentnost ugljena.

Prema Ministarstvu energetike Sjedinjenih Američkih Država, Teksas ima više od 20.000 MW instaliranog kapaciteta vjetra, koji bi se mogao povećati na 38.000 MW do 2030. godine, a jedan megavat može napajati oko 200 teksaških domova u vrućem ljetnom danu.

Solarna energija se unatoč obilju Sunca razvija sporije te je tako Teksas instalirao oko 2.500 MW solarnih kapaciteta u 2018. godini. Iz Ministarstva energetike navode kako su troškovi instalacije solarnih sustava od 2010. do 2016. padali za prosječno 10-15 posto svake godine, a energetski stručnjaci smatraju kako će s daljnjim smanjivanjem troškova doći do sve većih ulaganja u solarne projekte.

Teksas, ali i ostatak SAD-a, posljednjih nekoliko godina drastično su povećali oslanjanje na obnovljive izvore energije te se očekuje da će u ovoj godini vjetar i solarna energija osigurati oko 11 posto električne energije na području SAD-a, za razliku od 10 posto u 2018. godini.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

Nova budućnost zelenog pomorstva

Japanska tvrtka Eco Marine Power objavila je kako sljedeće godine namjerava testirati svoje patentirane, krute solarne panele u obliku jedra „EnergySails“, koji bi istovremeno koristili energiju Sunca i energiju vjetra.

Obnovljivi izvori energije po prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER