Četiri savjeta za sprječavanje bacanja hrane
Uz važnost pravilne prehrane i uzimanja dovoljne količine vode
Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje nas kako tijekom aktualne epidemiološke situacije možemo spriječiti prekomjernu nabavu i bacanje hrane te kako je dulje možemo sačuvati.
Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.
SAVJET 1: Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno!
Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.
SAVJET 2: Naučite razliku između datuma „upotrijebiti do“ i „najbolje do“!
Datum „upotrijebiti do“ odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum „najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.
SAVJET 3: Mudro spremajte hranu!
Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.
SAVJET 4: Donirajte!
Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo!
- Ekovjesnik
Svakako pročitajte >>> Živjeti zdravo kod kuće: