Francuski zeleni val prerastao je u pravi ekološki cunami

Najveći pobjednici drugog kruga francuskih lokalnih izbora 2020. su Zeleni i žene

Pandemija COVID-19 ipak je utjecala na manju izlaznost francuskih birača u drugom krugu francuskih općinskih izbora, održanom u nedjelju 28. lipnja. No, osim rekordne apstinencije birača od gotovo 60 posto, ovi izbori bit će zapamćeni po velikom uspjehu Zelenih (EELV) koji su osvojili nekoliko velikih gradova, uključujući Lyon, Bordeaux i Strasbourg. Također, uz veliku pobjedu pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, Francuska Republika dobila je još nekoliko gradonačelnica.

Zeleni val koji je zahvatio francuske gradove mogao se naslutiti već u prvom krugu lokalnih izbora, održanom 15. ožujka 2020. kad je Francuska već brojala preko pet tisuća osoba oboljelih od koronavirusa. Kako su svega dva dana kasnije, 17. ožujka, uvedena stroga ograničenja kretanja na području cijele zemlje, drugi krug izbora odgođen je za nedjelju 28. lipnja. Očito je da su građanke i građani Francuske tijekom karantene postali ekološki još  osvješteniji, a potvrda za to su izvrsni rezultati koje su francuski Zeleni, odnosno stranka naziva Ekologija Europe - Zeleni (Europe Écologie – Les Verts - EELV), ostvarili u velikom broju gradova, posebno u Parizu (uz potporu kandidatkinji Socijalističke stranke) i drugim velikim gradovima poput Lyona, Bordeauxa ili Strasbourga.

Zeleni preuzimaju vlast u velikim francuskim gradovima

U Lyonu, trećem najvećem francuskom gradu, pobijedio je Grégory Doucet (EELV), dok je u Bordeauxu - nakon dugih 73 godine izbora gradonačelnika iz redova desnice u prvom krugu izbora, pobijedio Pierre Hurmic (EELV), i to uz snažnu potporu Socijalističke stranke (PS) i Francuske komunističke stranke (PCF).

Strasbourg je također postao „zelen“ te će na njegovom čelu sljedećih šest godina biti pravnica specijalizirana za okolišno pravo Jeanne Barseghian (EELV). Emmanuel Denis također je dio ovog snažnog zelenog vala te je uz potporu ljevičarskih stranaka očekivano pobijedio u Toursu. U Poitiersu je tridesetogodišnja kandidatkinja EELV-a Léonore Moncond'huy svrgnula kandidata socijalista Alaina Claeysa koji se natjecao za svoj treći mandat.

U Besançonu je kandidatkinja Anne Vignot (EELV - PS - PC - Génération.s - À Gauche Citoyens) pobijedila svog protivnika Ludovica Fagauta (LR) i postala prva žena na čelu grada koji je gradonačelnike birao iz redova ljevice dugih 70 godina. U Annecyju je uz potporu EELV-a pobjedu odnio François Astorg te tako porazio dosadašnjeg gradonačelnika Jean-Luc Rigauta u njegovom trećem pokušaju osvajanja izbora.

Zeleni val dogodio se i u Lilleu gdje je Stéphane Baly (EELV) za samo 227 glasova razlike izgubio od dosadašnje gradonačelnice Martine Aubry (PS) koja je na čelu ovog povijesnog bastiona Socijalističke partije još od 2001. godine.

U Marseilleu, drugom najvećem francuskom gradu, najveći broj glasova također je osvojila „zelena“ Michèle Rubirola (Printemps de Marseille), no ipak nije osigurala većinu zbog čega se očekuje održavanje trećeg kruga izbora. (UPDATE: U međuvremenu je Michèle Rubirola 4. srpnja ipak izabrana za prvu gradonačelnicu Marseillea.)

Zastupnik u Europskom parlamentu Yannick Jadot (EELV) je izuzetno zadovoljan uspjehom svoje stranke na francuskim općinskim izborima za koji je izjavio da predstavlja „nadu za jedan lijep projekt“.

„Ono što je ove večeri pobijedilo, čini mi se da izražava želju za konkretnom ekologijom - ekologijom na djelu“, kazao je Jadot za francusku televiziju TF1.

„Ova pobjeda ima povijesno značenje. Jako smo sretni jer se u Francuskoj s novom generacijom članova naše stranke podigao pravi zeleni val i ona je spremna na preuzimanje vlasti“, rekla je Eva Sas, glasnogovornica EELV-a.

Žene u Francuskoj nisu „drugotne“

Francuskinje su do sada bile na čelu svega 17 posto gradova, ali drugi krug lokalnih izbora 2020. godine predstavlja veliki napredak za žene u politici, dugo ograničene na takozvane „ženske“ pozicije. Francuske političarke više nisu „drugotne“ kako bi, primjerice, odgovaralo velikom dijelu lokalnih hrvatskih političara, a nakon rezultata objavljenih u nedjelju navečer, mnoge će preuzeti vodeće uloge u velikim francuskim gradovima.

Iako francusko zakonodavstvo već 20 godina zahtijeva ravnopravan broj žena i muškaraca na izbornim listama, zahvaljujući čemu je 2017. godine u francuskoj Nacionalnoj skupštini izabrano 38,8 posto zastupnica, to se pravilo još nedovoljno primjenjuje na lokalnim izborima. Na izborima 2020. godine 77 posto političara natjecalo se protiv 23 posto žena. Iako su po tome francuske političarke još uvijek u nepovoljnom položaju, ipak je ostvaren porast u odnosu na 17 posto iz 2014. godine.

Zeleni očito imaju najmanje problema s ravnopravnošću žena jer je pri vrhu njihovih lista, za razliku od drugih stranaka, bilo čak 39 posto žena.

Na prošlim lokalnim izborima 2014. godine izbore u velikim francuskim gradovima (koji zajedno imaju 3,88 milijuna stanovnika) osvojile su samo tri žene, a uskoro će ih biti pet. Anne Hidalgo u Parizu, Martine Aubry u Lilleu i Johanna Rolland u Nantesu ponovno su izabrane, a pridružit će im se Jeanne Barseghian u Strasbourgu te Michèle Rubirola (ili Martine Vassal) u Marseilleu.

Sve više žena vlada i manjim gradovima: 2014. u 40 gradova s ​​više od 100.000 stanovnika izabrano je šest gradonačelnica, uključujući one iz Pariza i Lillea, a za nekoliko dana bit će ih deset. Također, u 120 gradova s ​​više od 50.000 stanovnika značajno se povećao udio gradonačelnica, i to s 10,8 na 18,3 posto. Čak je i puno manji Biarritz (25.000 stanovnika) dobio gradonačelnicu.

Prva gradonačelnica Pariza ostaje na čelu francuske metropole

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (LREM) je na  ovogodišnjim lokalnim izborima doživjela pravi debakl što ga ostavlja bez baze lokalnih vlasti u eventualnoj kandidaturi na sljedećim predsjedničkim izborima.

Dosadašnja gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo (Socijalistička stranka – PS) natjecala se za svoj drugi mandat uz očekivanu potporu Davida Belliarda i Zelenih (EELV) te je u drugom krugu izbora startala s najvećom potporom pariških birača. Kako se tijekom svog prvog mandata odlučno borila za uvođenje brojnih mjera protiv onečišćenja zraka i ograničavanje automobilskog prometa te intenzivnim ozelenjavanjem grada, širenjem pješačkih zona i izgradnjom mreže biciklističkih staza uvelike promijenila izgled francuske metropole, sasvim je razumljivo da je ostvarila uvjerljivu pobjedu.

Njezina vizija ekološke preobrazbe francuskog glavnog grada dobila je znatno veću potporu od negativne kampanje Rachide Dati, bivše Sarkozyjeve ministrice pravosuđa i kandidatkinje stranke desnog centra Les Républicains (LR), dok se kandidatura Agnès Buzyn, bivše ministrice za socijalna pitanja i zdravstvo u Macronovoj vladi, smatra možda i najvećim fijaskom ovih izbora.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Parižani dogodine glasaju o uvođenju skupljeg parkiranja za SUV i 4X4 vozila

Nakon što su prošlog travnja s ulica protjerali samoposlužne e-romobile, Parižani će 4. veljače 2024. odlučiti žele li ili ne uvesti skuplje cijene parkiranja za SUV i 4X4 vozila. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo pozvala je u utorak sve građane upisane u popis birača da se izjasne o predloženoj mjeri značajnog povećanja cijena parkiranja za navedene kategorije vozila.

61 posto Parižana za trostruko povećanje cijene parkinga za SUV vozila!

Parižani ipak ne vole velike automobile! Prema ispitivanju javnog mnijenja francuske televizije BFM TV čak 61 posto Parižana i Parižanki zalaže se za različitu, odnosno znatno višu cijenu parkiranja za SUV vozila, a 76 posto njih smatra da ovim vozilima nije mjesto u njihovom gradu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER