Sedam velikih trenutaka obnovljivih izvora energije u 2017. godini

Godina velikog uzleta za obnovljive izvore energije

Svijet u kojem živimo suočava se s golemim izazovom očuvanja okoliša jer naš planet ruši sve temperaturne rekorde zahvaljujući teškim emisijama ugljičnog dioksida (CO2) i ostalim onečišćivačima koji remete globalnu klimu porastom prosječne temperature. Zato su tako nevjerojatno ohrabrujući ovogodišnji veliki pomaci u obnovljivoj energiji. Ekovjesnik je odabrao sedam časnih primjera kojima smo svjedočili u godini na izmaku i koji nam ulijevaju nadu u čišću, bolju i održivu budućnost.

Nema potrebe za uljepšavanjem: svijet u kojem živimo suočava se s golemim izazovom očuvanja okoliša jer naš planet ruši sve temperaturne rekorde zahvaljujući teškim emisijama ugljičnog dioksida (CO2) i ostalim onečišćivačima koji remete globalnu klimu porastom prosječne temperature.

Zato su tako nevjerojatno ohrabrujući ovogodišnji veliki pomaci u obnovljivoj energiji, unatoč barem jednoj svjetskoj supersili koja se tome uporno opire. U nastavku navodimo nekoliko časnih primjera kojima smo svjedočili u godini na izmaku i koji nam ulijevaju nadu u čišću, bolju i održivu budućnost.

Većina svijeta mogla bi postići 100-postotni udio obnovljivih izvora energije do 2050. godine

Moglo bi se reći kako ova zamisao nadilazi čak i zahtjeve i očekivanja temeljena Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, no ovogodišnjom analizom tima od tridesetak svjetskih znanstvenika procjenjuje se kako bi se do sredine ovog stoljeća oko tri četvrtine zemalja svijeta mogle gotovo u potpunosti napajati iz obnovljivih izvora energije! Riječ je o 139 zemalja koje mogu postići 100-postotni udjel korištenja energije vjetra, vode i Sunca u periodu nešto dužem od naredna tri desetljeća.

Kineska pokrajina Qinghai napaja se energijom iz obnovljivih izvora po cijeli tjedan

Kina se najčešće proziva zbog svog pogubnog utjecaja na onečišćenje okoliša zahvaljujući njezinom industrijskom sektoru i izrazito gusto naseljenim mega gradovima čiji se stanovnici guše u smogu. No Kina je također jedan od najvećih investitora u obnovljivu energiju, što potvrđuje i njezina sposobnost napajanja električnom energijom čak pet milijuna stanovnika u pokrajini Qinghai i to tijekom čitavog tjedna u lipnju ove godine, proizvedenoj isključivo iz obnovljivih izvora.

Uvijek je sunčano u Kaliforniji

Donald Trump je možda povukao SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, no to ne znači da ga na tom suludom putu slijedi bogata Kalifornija – za mnoge šesto najveće gospodarstvo svijeta. Dapače, Kalifornija je u svibnju ove godine postigla novi rekord obnovljivih izvora, s najvećom svjetskom mrežom koja je dobivala čak 67,2 posto svoje energije iz obnovljivih izvora energije. No, to još nije sve! Kada se podacima pribroje i hidroelektrane, ukupni udio obnovljivih izvora postiže i više od 80 posto!

Indija okreće leđa ugljenu

Još jedna od najbrže rastućih svjetskih mega ekonomija, također pogubno djeluje na okoliš, ali istovremeno s razvojem tržišta obnovljivih izvora, mnogoljudna ga Indija sve čvršće prihvaća. S procvatom indijskog solarnog sektora, ova zemlja zatvara ogromne dijelove svoje industrije ugljena, čime se mogu ostvariti pozitivni pomaci prema čišćem zraku i za Indijce i za nas ostale.

Kostarika je proizvela dovoljno električne energiju za 300 dana bez uporabe fosilnih goriva

Za naciju koja broji oko pet milijuna ljudi, to je prilično impresivna stvar - zemlja Srednje Amerike objavila je u studenom da je u potpunosti koristila obnovljive izvore (vodu, vjetar, geotermalne izvore, biomasu i Sunce) za proizvodnju električne energije i to nevjerojatnih 300 dana, nadmašivši time svoj raniji rekord iz 2016. godine. Ovaj sjajan rekord ide ruku pod ruku s vladinim planom da Kostarika bude ugljično neutralna zemlja do 2021. godine. Nevjerojatno!

Njemačka prenamjenjuje stari rudnik ugljena u bateriju za obnovljive izvore energije

Iako se svijet sve više orijentira na čiste izvore energije, masivne količine infrastrukture u industriji ugljena ne moraju nužno biti zaboravljene. Njemačka daje svoj doprinos na tom području i to planom prenamjene jednog od svojih starih rudnika ugljena na sjeverozapadu zemlje u divovsku akumulatorsku stanicu za pohranu energije iz hidroelektrana. Iz nje će se energijom napajati čak 400.000 kućanstava. Nevjerojatno, zar ne?

Kina je izgradila solarnu farmu u obliku divovske pande

Ako već mislite izgraditi ogromnu solarnu farmu površine 248 hektara, zašto to ne učinite sa stilom? Kinezi su to napravili na svoj način i izgradili ogromno solarno postrojenje u obliku pande u Datongu, za koje njegovi graditelji tvrde kako će tijekom sljedećih 25 godina proizvesti 3,2 milijarde kWh energije.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Najveći uspjesi američkih obnovljivaca u 2018. godini

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po negiranju postojanja klimatskih promjena i dovođenju u sumnju globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, a njegova administracija nastoji zaustaviti sve značajnije napore za brigu o klimi i zaštiti okoliša. Unatoč svemu tome, godina na izmaku trebala bi u SAD-u biti zapamćena po rastu udjela obnovljivih izvora energije i velikom zamahu prema čistoj energiji.

Postizanje ciljeva Pariškog sporazuma zahtijeva brži rast čiste energije

Ako tržište električne energije i dalje nastaviti ovisiti o elektranama na ugljen, koje se tereti za trećinu CO2 emisija, ili o plinskim elektranama, neće se moći ispuniti dugoročni klimatski ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, upozorila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER