Pariz postaje sve zeleniji! U šest narednih godina dobiva 170.000 stabala i 30 hektara dodatnih parkova!

Zelena revolucija u gradu svjetlosti i ljubavi

Hoćemo li „Ville lumière“ (Grad svjetlosti) uskoro nazivati „Ville verte“ ili Zelenim gradom? Najvjerojatnije hoćemo jer je ozelenjavanje francuske metropole jedan od glavnih prioriteta gradske uprave.

U Parizu kreće prava zelena revolucija koju njegovi stanovnici željno iščekuju i podržavaju. Naime, ozelenjavanje Pariza jedan je od glavnih prioriteta pariške gradske uprave na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo, koja u narednih šest godina najavljuje sadnju 170.000 stabala i uređenje 30 hektara dodatnih parkovnih površina kako bi se stanovništvo francuske metropole lakše nosilo sa sve učestalijim i intenzivnijim toplinskim valovima te klimatskim promjenama.

Uostalom, pariški parkovi i javne zelene površine pokazali su se presudnima za dobrobit Parižana i Parižanki tijekom ovogodišnjih zatvaranja izazvanih pandemijom koronavirusa, ali svakako i tijekom ljetnih vrućina. Stoga će pariška gradska uprava uložiti ogromna sredstva u daljnje ozelenjavanje grada, a postavljeni ciljevi više su nego ambiciozni: pored sadnje novih stabala i uređenja dodatnih 30 hektara parkova i vrtova, jednako velika površina planira se urediti i na zelenim krovovima i vertikalnim vrtovima. Uz malo izmijenjen plan, i dalje se planira sadnja urbanih šuma, kao i stotinjak malih uličnih zelenih oaza, između ostalog i na površinama koje će se dobiti uklanjanjem gotovo polovice parkirnih mjesta s javnih površina.

Pariz trenutno raspolaže s pola milijuna stabala, od kojih se njih 300.000 nalazi u gradskim šumama – u dva „plućna krila“ grada, Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne) i Bois de Vincennes, a najavljena sadnja novih 170.000 stabala znatno će povećati gradski zeleni fond.

  • Christophe Najdovski, zamjenik pariške gradonačelnice / Foto: Twitter

„Ozelenjavanje Pariza je nužan odgovor na klimatske promjene i krizu biološke raznolikosti te važan element poboljšanja našeg životnog okruženja. Priroda naš grad čini jačim i otpornijim, ugodnijim za sve njegove stanovnike i gostoljubivijim za posjetitelje.“ – kazao je Christophe Najdovski, zamjenik pariške gradonačelnice koji je u mandatu od 2014.-2020. bio zadužen za prijevoz, održivu mobilnost i javne površine, dok je od ove godine zadužen za ozelenjavanje grada, zelene površine, biološku raznolikost i zaštitu životinja. Osim toga, treba napomenuti kako je Najdovski i aktualni predsjednik Europske biciklističke federacije (ECF).

  • Ovako bi trebao izgledati prostor uz pariški željeznički kolodvor Gare de Lyon / Foto: Ville de Paris / Apur / Céline Orsingher

Izmjena plana sadnje urbanih šuma

Prostor iza čuvene Opere Garnier, trgovi ispred pariške Gradske vijećnice i željezničkog kolodvora Gare de Lyon, kao i obala rijeke Seine, četiri su amblematske lokacije francuske metropole na kojima su prema prošlogodinjoj najavi pariške gradonačelnice Anne Hidalgo trebale nastati urbane šume (les forêts urbaines). No, navedeni je plan ipak doživio određene izmjene zbog podzemne infrastrukture i tehničkih poteškoća pa se od četiri prvotno predložene lokacije odustalo od sadnje urbane šume iza Opere Garnier i na obali rijeke Seine. Međutim, ove dvije lokacije zamijenjene su s tri nove, prikladnije za ozelenjavanje, a riječ je o trgovima Place de la Bourse (Trg Burze) i Place de Catalogne (Katalonski trg) te ulici rue Curial.

Kao što je Christophe Najdovski ove jeseni izjavio za dnevnik Le Parisien, podzemna infrastruktura na navedene dvije lokacije ipak ne dopušta sadnju tolikog broja drveća, a što se tiče preostalih lokacija, ni to neće biti lak zadatak. „Sadnja urbanih šuma ovdje zahtijeva zamjenu prvih razina podzemnih parkirališta zemljom i ojačanje struktura koje ga podupiru“, objasnio je Najdovski.

  • Trocadéro će dobiti veliki zeleni amfiteatar / Gustafson Porter + Bowman

Potvrđena realizacija projekta „OnE" 

Prošle godine izvijestili smo o najavi realizacije velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza te turistima svakako najpopularnijeg dijela grada - od popularnog pariškog trga Trocadéro do Eiffelovog tornja. To je bio jedan od glavnih projekata Anne Hidalgo tijekom njezine kampanje kojim se planira ozeleniti gotovo cijelo područje oko Marsove poljane (Champ-de-Mars) i trga Trocadéro s ciljem stvaranja goleme pješačke i zelene zone s Eiffelovim tornjem u njenom središtu. Projekt američke krajobrazne arhitektice Kathryn Gustafson i njezine partnerske tvrtke Gustafson Porter + Bowman iz Londona usvojen je na sjednici pariškog gradskog vijeća krajem prošlog mjeseca, čime njegova realizacija na površini od 54 hektara konačno može započeti.

„Ovim projektom možemo stvoriti najveću zelenu površinu u Parizu koja će pridonijeti regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti“, rekla je na prošlogodišnjem predstavljanju projekta Kathryn Gustafson, koja je inače realizirala i projekt memorijalne fontane princeze od Walesa u Londonu.

  • Na mostu Pont d’Iéna po prvi put će se zasaditi drveće / Gustafson Porter + Bowman

Projekt „OnE" vrijedan 72 milijuna eura jednim će se dijelom financirati iz prihoda društva Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Eiffelovim tornjem, a njegova će realizacija, kako je najavljeno, započeti ipak krajem 2021. godine. Očekuje se da će prvi dio radova biti gotov do 2024. godine kada je Pariz domaćin Ljetnih olimpijskih igara, a konačan završetak uređenja najveće buduće pariške javne zelene površine očekuje se do 2030. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Otkriveni detalji pariškog plana sadnje 170.000 stabala do 2026.

Duž ulica, glavnih avenija i prometnih žila kucavica niknut će novi vrtovi i drvoredi, planira se i sadnja pet urbanih šuma, izrada „bioklimatskog“ prostornog plana pariške aglomeracije... Ukratko, Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a plan za sadnju 170.000 stabala do 2026. godine otkiva zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER