Ledeni pokrivač zapadne Antarktike nepovratno se topi

Urušavanje ledene ploče imalo bi katastrofalne posljedice

Prije dvije godine znanstvenici su ustanovili da se godišnji gubitak leda s antarktičkog područja povećao šest puta u posljednjih 40 godina, što je pridonijelo povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara. Najnovija studija pokazuje da smo na opasnoj prekretnici koja bi mogla uzrokovati porast razine mora za nekoliko metara.

Po prvi put istraživači su potvrdili da se ledeni pokrivač zapadnog dijela Antarktike ubrzano topi, što bi za posljedicu moglo imati nepovratno podizanje razine mora. Ledeni pokrivač zapadne Antarktike jedna je od dviju polarnih ledenih kapa i prekriva gotovo čitav antarktički kontinent.

Zagrijavanje oceana

Već 2014. istraživači su upozorili da bi ledenjak Pine Island mogao vrlo brzo izgubiti svoju masu i podići razinu mora za 3,5 do 10 mm u sljedećih 20 godina. Ovaj ledenjak na kojem su početkom 2019. godine prvi put primijećene dvije velike pukotine,  narasle na oko 20 kilometara dužine, gubi daleko više leda u moru nego bilo koji drugi na svijetu. Zajedno sa susjednim ledenjakom Thwaites, zloglasno nazvanim „najopasnijim ledenjakom na svijetu“, odgovoran je za 10 posto porasta razine mora.

Sada se mogu odrediti tri glavna čimbenika koji vode do moguće točke preokreta, a istraživači s britanskog Sveučilišta Northumbria u otkrili su to koristeći model protoka leda. Treće i posljednje od ova tri čimbenika je zagrijavanje oceana za 1,2 Celzijeva stupnja.

  • Antarktika / Creative Commons - Pixabay

Slom ledenog pokrivača zapadne Antarktike

Zagrijavanje oceana postaje izuzetno problematično u kombinaciji s promjenama u obrascima vjetra u Amundsenovom moru i zagrijavanjem takozvane cirkumpolarne duboke vode (CDW), jedne od glavnih struja u Južnom oceanu. To bi ledeni pojas ledenjaka Pine Island moglo izložiti toplijim vodama tijekom duljih vremenskih razdoblja.

U slučaju povlačenja ovog ledenjaka mogao bi propasti cijeli ledeni pokrivač zapadne Antarktike, tvrde znanstvenici u studiji koja je objavljena u časopisu The Cryosphere.

>>> Pročitajte još >>> Antarktika godišnje gubi šest puta više leda nego prije 40 godina

  • Prednji dio leda u blizini ledenjaka Thwaites, koji je dio ledene ploče zapadne Antarktike / Foto: Denise Holland

„U prošlosti je već postojala bojazan od mogućeg postizanja točke preokreta u ovoj regiji, ali naša studija prvi put potvrđuje da je kritična točka zapravo već premašena“, naveo je glavni autor studije dr. Sebastian Rosier u priopćenju Sveučilišta Northumbria.

„Mnogo različitih računalnih simulacija širom svijeta pokušava kvantificirati kako bi se promjenjiva klima mogla odraziti na ledeni pokrivač zapadne Antarktike, ali utvrđivanje razdoblja njegovog povlačenja predstavlja pravi izazov. Međutim, to je ključno pitanje i metodologija koju koristimo u ovoj novoj studiji olakšava prepoznavanje potencijalnih kritičnih točaka u budućnosti", objasnio je dr. Rosier.

>>> Pročitajte još >>> Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

„O mogućnosti nestabilnog povlačenja ledenjaka Pine Island već se raspravljalo, no ovo je prvi put da je ta mogućnost strogo utvrđena i kvantificirana“, izjavio je Hilmar Gudmundsson, profesor glaciologije koji se bavi proučavanjem ekstremnih okolišnih uvjeta te je surađivao s dr. Rosierom na izradi studije.

„Ovo je velik korak naprijed u našem razumijevanju dinamike ovog područja i oduševljen sam što smo sada napokon mogli dati čvrste odgovore na ovo važno pitanje. No, ako ledenjak postane nestabilan i počne se nepovratno povlačiti, utjecaj na porast razine mora mogao bi se izmjeriti u metrima. Kako pokazuje ova studija, kad povlačenje ledenjaka počne, možda ga više neće biti moguće zaustaviti“, zaključuje Gudmundsson.

Urušavanje ledene ploče podiglo bi razinu mora širom svijeta za tri metra.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatska kriza: Na Antarktici izmjereno rekordnih 18,3 °C

Strah od porasta razine mora uslijed ubrzanog otapanja antarktičke ledene ploče potaknut je najnovijom potvrdom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da je na Antarktici u četvrtak zabilježen novi temperaturni rekord od 18,3 ° C.

Umjetni snijeg bi mogao spasiti svjetske obale

Umjetni snijeg bi u teoriji mogao spasiti ledene ploče i ograničiti podizanje razine mora, ali to bi zahtijevalo žrtvovanje Antarktike.

Radarske snimke otkrile ogromnu šupljinu ispod Antarktike

Ispod jednog od najvažnijih antarktičkih ledenjaka – ledenjaka Thwaites na zapadnom dijelu Antarktike na obali Amundsenovog mora, pronađena je  ogromna šupljina visine gotovo 300 metara za koju znanstvenici tvrde da je dovoljno velika da je nekad sadržavala 14 milijardi tona leda, od čega se većina otopila u samo tri godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER