Poziv na online dijalog na temu „Građani u energetskoj tranziciji“

Utorak 27. travnja 2021. od 11:00-13:15 sati

Kako i zašto su građani i lokalne zajednice bitni za energetsku tranziciju? I što je to uopće energetska tranzicija? Kakve zakonodavne promjene nam predstoje u tom smjeru i jesu li su one dovoljno poticajne?

Pridružite se online dijalogu 27. travnja od 11 – 13:15 sati putem platforme ZOOM u razgovoru o ulozi građana i zašto oni mogu značajno doprinijeti lokalnom razvoju, oporavku gospodarstva od krize izazvane pandemijom koronavirusa te postizanju ciljeva Europskog zelenog plana.

S vodećim europskim i nacionalnim stručnjacima i organizacijama koje se bave upravo ovom temom, razgovarat će se kako povećati svijest, znanje i javnu potporu procesu uključivanja građana u planiranje, ulaganje i korištenje lokalnih obnovljivih izvora energije. Moći ćete više saznati o zagovaračkim naporima, poticajnim promjenama zakonodavnog okvira i lokalnim inicijativama poticanja građanske energije te otkriti kako i sami možete doprinijeti razvoju građanske energije u Hrvatskoj i regiji.

Radni jezik događaja je hrvatski jezik, uz dostupnost simultanog prijevoda za izlaganja na engleskom jeziku. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem sljedećeg online obrasca i to do kraja dana 26. travnja.

PROGRAM i sugovornici:

 • 11:00 - 11:05 - Dobrodošlica i predstavljanje programa - Sandra Vlašić, izvršna direktorica, Terra Hub
 • 11:05 – 11:20 - Zašto su građani važni za energetsku tranziciju? - Josh Roberts, viši savjetnik za politike, REScoop.eu, Belgija
 • 11:20 - 11:35 - Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika - Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu
 • 11:35 – 11:50 - Slovenski model razvoja energetskih zajednica - iskustva iz prakse - Borut Rajer, direktor operacija, Borzen, Slovenija
 • 11:50 – 12:05 - Nadolazeće izmjene Zakona o tržištu električne energije - Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
 • 12:05 - 12:15 - 2030. je danas ili Kako do besplatne sunčane elektrane? - Sara Foršek, voditeljica održivosti RBA, Melani Furlan, programska voditeljica, Zelena energetska zadruga
 • 12:15 – 13:15 - Panel i diskusija: Građani i energija - što se stvarno događa na terenu?

Moderator: Mislav Kirac, programski voditelj, Zelena energetska zadruga

Sudionici:         

 • Đorđe Samardžija, suosnivač Energetske zadruge Elektropionir
 • Goran Čačić, voditelj projekata, Zelena energetska zadruga
 • Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium, grad Poreč
 • Ivan Zoković,  stručnjak za razvoj zajednice i koordinator Energetske tranzicije otoka Korčule, Pokret Otoka
 • Sanela Mikulčić, upraviteljica zadruge, KLIK
 • Tomi Medved, viši istraživač i voditelj projekata, Fakultet za elektrotehniku, Sveučilište u Ljubljani
Dijalog organiziraju udruga Terra Hub i Zelena energetska zaduga kao partneri najveće europske zajednice zanja i inovacija za klimu EIT Climate-KIC, a u okviru projekta „Prema otvorenoj, poštenoj i održivoj Europi u svijetu - projekt predsjedanja EU-om 2019.-2021.“. Projekt financira Europska unija, a provode finska nevladina platforma za razvoj Fingo, rumunjska platforma FOND, hrvatska platforma CROSOL i CONCORD, Europska konfederacija nevladinih organizacija za pomoć i razvoj.

VEZANE VIJESTI

Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika

Smjernice je izradilo Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju i vanjskih stručnjaka, u namjeri većeg poticanja integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika po ključnim kategorijama proizvođača i potrošača. Načela kojima se Vijeće pri izradi ovih smjernica vodilo su pravednost i transparentnost raspodjele troškova i koristi korištenja sunčane energije kao domaćeg obnovljivog izvora energije i nacionalnog dobra na korist svih građana RH.

Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER