Zatvoren poziv „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“

Do 31. svibnja zaprimljene su ukupno 842 prijave

Pozivom se osiguravaju bespovratne potpore domaćem gospodarstvu u iznosu od čak 1,14 milijardi kuna namijenjenih za podršku ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije kako bi se ojačala konkurentnost i potaknuo njihov rast s ciljem povećanja sposobnosti da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica pandemije koronavirusa.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ (Ref. oznaka: KK.11.1.1.01.) objavljen je dana 21. travnja 2021. kao otvoreni postupak u modalitetu privremeno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga do 31. svibnja 2021. u 16:00:00 sati. Ukupna alokacija Poziva iznosi 1.140.000.000,00 kuna, a projektne prijedloge bilo je moguće podnijeti elektroničkim putem kroz sustav eFondovi, izvijestili su u utorak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
 
Zaprimljene su ukupno 842 prijave, a zatražena vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 2.556.505.148,49 kuna. U MINGOR-u navode kako se očekuje financiranje 400-450 projekata za koje će odluke o financiranju biti donesene do kraja godine.
 
Podsjećamo, Pozivom se podržavaju ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i čime će se ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova kako bi povećali njihovu sposobnost da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica širenja koronavirusa. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz instrumenta Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja „REACT-EU”. 

Ukupni najviši iznos bespovratnih sredstava koji je po ovom Pozivu moguće dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 7.500.000,00 kuna po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je 500.000,00 kuna. Prihvatljivi prijavitelji su do trenutka prijave projekta morali biti registrirani u sektoru u kojem se trebaju odvijati aktivnosti projekta, a koji obuhvaća skupine navedene u sektoru C Prerađivačka industrija Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD 2007).
 
Od prijavitelja se očekuje da kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu te unapređenje i inoviranje procesa i organizacije poslovanja MSP-ova postignu energetski učinkovitiju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju koja doprinosi zelenom, digitalnom i otpornom oporavku gospodarstva i time povećaju proizvodnju, izvoz i očuvaju postojeća ili stvore nova radna mjesta.
 
S obzirom na to da je Poziv objavljen u modalitetu privremeno otvorenog poziva, sredstva će se dodjeljivati nakon evaluacije svih pristiglih prijava i uspostave rang liste koja će se kreirati u skladu s kriterijima odabira. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja očekuju da će postupak evaluacije biti završen u studenom 2021., a da će se ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisivati tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena Močvara 19. lipnja u zagrebačkom klubu Močvara

Zelena akcija i klub Močvara pozivaju vas u subotu 19. lipnja na „Zelenu Močvaru“, poludnevni zabavno-glazbeni događaj. Očekujte izložbu radova, kviz i nastupe sjajnih bendova u Močvari! Ulaz je besplatan.

HR PSOR: Imamo priliku za temeljitu transformaciju gospodarstva i javne uprave

Na tragu nedavnog apela predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, za drugačije, održivo gospodarstvo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) objavio je prijedlog mjera za oporavak gospodarstva prema načelima održivog razvoja. Prihvaćanjem mjera, Hrvatska bi mogla iskoristiti priliku da se transformira u predvodnicu Europske unije po pitanju održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER