Program „Kako misliti urbanizam i javni prostor?“

Otvorene prijave za Vizkulturin program o urbanizmu

U organizaciji Udruge za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost – Vizkultura, pokreće se istraživački obrazovni program za studente, alumne i druge zainteresirane mlade ljude, koji žele usvojiti nova znanja i vještine na temu urbanizma i javnog prostora.

Program pod nazivom „Kako misliti urbanizam i javni prostor?“ besplatan je, a održavat će se putem platforme Zoom od 5. listopada do 30. studenog 2021., i to svakog utorka od 18 do 20 sati. Autorica programa je povjesničarka umjetnosti Petra Šarin, dok edukacijski program provodi Udruga za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost – Vizkultura, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Grada Zagreba.

„U aktualnom kontekstu potresa i obnove grada Zagreba i okolice, pitanje urbanizma i javnog prostora, kao tkiva u koje je upisana konstantna mijena i nove potrebe stanovnika, valja promišljati i kritički sagledati iz raznih kuteva. Zagreb je u posljednjih godinu i pol dana postao posebno potentno mjesto za brojne znanstvene, umjetničke i stručne opservacije i intervencije. U ovom će se interdisciplinarnom obrazovnom programu javni prostor, između ostalog, analizirati kao mjesto koje reflektira kulturne politike te dominantne društvene i rodne odnose“, navodi se u najavi programa.

Pozvani predavači i predavačice će na primjeru grada Zagreba i ostalih hrvatskih gradova ukazati na određene problematike grada i korištenja javnog prostora. Teme će stoga varirati od pitanja obnove i promišljanja drugačijeg grada, preko memorijalne baštine i politika povijesti, do širih infrastrukturnih i gradskih problematika, a polaznici će se poticati na inovativne i multidisciplinarne prakse.

  • Dizajn vizualnog identiteta programa potpisuju Monika Vodopija i Tana Jeić

Također, programom se u danima vikenda planiraju i dvije aktivnosti uživo. Prva je tematska šetnja najstarijim zagrebačkim parkom Maksimir, koju će voditi Saša Šimpraga, analitičar prostora, autor knjige „Zagreb, javni prostor“ te voditelj platforme 1postozagrad. Šetnja je planirana u subotu 16. listopada, od 11:00-12:30 sati, a na njoj možete doznati više o proširenjima Maksimira u 20. stoljeću, s naglaskom na tek planirana proširenja i sadržajnu nadogradnju. Druga aktivnost na temu održivog razvoja je terenski posjet i obilazak Recikliranog imanja Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) u Vukomeriću, planiran u prijepodnevnim satima u subotu 23. listopada.

Drugi dio predviđenih aktivnosti - tijekom osmog i devetog tjedna trajanja programa, čini planiranje i izrada autorskih projekata polaznika koji će se objaviti na portalu Vizkultura.

Više informacija o programu možete pronaći putem sljedeće poveznice, dok se planirane aktivnosti u trajanju od devet tjedana mogu preuzeti ovdje.

Prijave se zaprimaju isključivo putem online obrasca do 21. rujna (do 23:59 sati), a prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem maila do 28. rujna.

Vizkultura / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER