Ovog četvrtka kreće Zagorkin sajam na Dolcu

Zagorkin sajam održava se na inicijativu i u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD

Dolac, glavna zagrebačka tržnica postaje bogatija za još jedno događanje - Zagorkin sajam. Riječ je o sajmu knjiga, stripova i nosača zvuka koji će se zasad na toj tržnici održavati jednom mjesečno u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Prvi Zagorkin sajam održat će se u četvrtak 26. svibnja 2022. od 17 do 21 sati, a na njemu će izlagati prodavači koji inače knjige, stripove i nosače zvuka nude na tržnici na Britanskom trgu, navode u Zagrebačkom holdingu – podružnici Tržnice Zagreb. Riječ je o Zagrepčanima i Zagrepčankama već poznatim prodavačima koji već godinama nude vrijedne kolekcije raznih knjiga, teško dostupne ploče ili pak stripove za razbibrigu.

Iz Holdinga stoga pozivaju Zagrepčane i Zagrepčanke da se u četvrtak prošetaju do Dolca i razgledaju što se sve nudi na Zagorkinom sajmu jer su prodavači najavili mnoštvo zanimljivog sadržaja po vrlo povoljnim cijenama.

Zagorkin sajam održava se na inicijativu i u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD Saše Šimprage.

  • Plakat za Zagorkin sajam koji se koristio tijekom kampanje „Plac nakon placa“ – inicijative za sadržajnu nadogradnju zagrebačkih gradskih tržnica. / 1postozagrad

„Pokretanjem Zagorkina sajma na Dolcu, ne samo da će se Zagreb približiti standardima europskih gradova, već taj sajam ima potencijal postati i najveći sajam knjiga na otvorenom u našoj zemlji“, kazao je Saša Šimpraga.

Podsjetimo, građanska platforma 1postozagrad predložila je sadržajnu nadogradnju zagrebačkih tržnica i to uvođenjem novih gradskih sajmova u poslijepodnevnim i večernjim satima. Prema prijedlogu dostavljenom Gradu Zagrebu krajem ožujka ove godine, svaki sajam trebao bi dobiti svoje prepoznatljivo mjesto i tržnicu, kao i dan u tjednu u vremenu kada su prostori tržnica u pravilu prazni, čime ne bi ometali njihove postojeće i uobičajene aktivnosti u ranijem dijelu dana. Svaki sajam u sklopu inicijative Plac nakon placa imao bi svoju temu i održavao bi se određenog dana u tjednu i na drugoj tržnici.

Nova zagrebačka gradska uprava podržala je ovaj hvalevrijedni prijedlog kvalitetnijeg korištenja prostora gradskih tržnica te su ubrzo pokrenuti dogovori s Tržnicama Zagreb koje će operativno voditi Zagorkin, a nadamo se i ostale predložene sajmove.

Kako objašnjava Saša Šimpraga, prijedlogom se nedovoljno iskorištenim i nedovoljno održavanim zagrebačkim gradskim tržnicama želi dati novi, dodatni sadržaj što može potaknuti njihovu posjećenost, iskoristivost, oživljavanje pa i obnovu, istovremeno doprinoseći gospodarskoj i društvenoj aktivnosti te općenito podizanju razine urbaniteta Zagreba. Također, prijedlog nudi novi sadržaj prilagođeniji radnom vremenu i načinu života znatnog broja Zagrepčanki i Zagrepčana, a u skladu je i s mjerama koje su propisane Razvojnom strategijom Grada Zagreba. Održavanjem predloženih sajmova Zagreb bi mogao znatno obogatiti svoju ponudu po uzoru na primjere dobre prakse mnogih europskih i svjetskih gradova te tako poticati reuse politiku kao doprinos lokalnom odgovoru na klimatsku krizu.

Uostalom, istaknimo i to kako Zagorkin sajam može postati vrlo važan za promociju čitanja te preokrenuti poraznu statistiku prema kojoj građani Republike Hrvatske iz godine u godinu sve manje kupuju knjige, a čak 58 posto njih godišnje ne pročita nijednu knjigu. Postoji li stoga primjerenije mjesto za održavanje sajma knjiga i poticanje čitanja od Dolca na kojem se nalazi i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke?

Ekovjesnik

 

 

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

PLAC NAKON PLACA - Inicijativa za sadržajnu nadogradnju gradskih tržnica

Građanska platforma 1postozagrad predlaže sadržajnu nadogradnju zagrebačkih tržnica i to uvođenjem novih gradskih sajmova u poslijepodnevnim i večernjim satima. Svaki sajam dobio bi svoje prepoznatljivo mjesto i tržnicu, kao i dan u tjednu te ne bi ometao postojeće i uobičajene aktivnosti tržnica u ranijem dijelu dana.

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER