U Beču ponovno otvoren centar za rashlađivanje tijekom ljetnih vrućina

I ovog ljeta građani mogu pronaći utočište od vrućine i vreline gradskog asfalta u trgovačkom centru Nord

Centar je koncipiran kao mirno i tiho mjesto u kojemu se građani besplatno mogu rashladiti na nekoliko sati i okrijepiti vodom. Građani i građanke austrijske metropole ovdje mogu potražiti utočište od vrućina već petu godinu zaredom.

Za vrijeme ekstremnih ljetnih vrućina u brojnim većim gradovima u svijetu, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, već se godinama otvaraju centri za rashlađivanje. Nerijetko se takvi centri mogu pronaći u pješačkim zonama, trgovačkim centrima ili javnim knjižnicama. S obzirom na to da posljednjih nekoliko godina ljeta u Beču postaju sve toplija, a toplinski valovi sve duže traju, i bečki Crveni križ (Wiener Rotes Kreuz) već petu godinu na taj način pomaže građanima. Ovog ljeta građani tako ponovno mogu pronaći utočište od vrućina i vreline gradskog asfalta u trgovačkom centru Nord.

Centar je koncipiran kao mirno i tiho mjesto u kojemu se građani besplatno mogu rashladiti na nekoliko sati i okrijepiti vodom. Ondje im na raspolaganju stoji i medicinsko osoblje čiji je zadatak da se pobrine o starijim i kronično bolesnim osoba koje su za vrijeme vrućina najviše ugrožene. Pored mjesta za sjedenje i ležanje u centru za rashlađivanje postoje i posude s vodom za kućne ljubimce koji su također dobrodošli.

Dozvoljeno je unošenje vlastite hrane i pića ako to ne smeta ostalim korisnicima, a za razbibrigu je preporučeno i donošenje štiva za čitanje, križaljki i sl. Na mjestima za ležanje posjetitelji mogu i odrijemati nekoliko sati. Za vrelih je dana rashlađivanje posebno važno za djecu, starije osobe i kronične bolesnike.

U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje!

Glavni grad Austrije trenutno raspolaže s 1.100 fontana s besplatnom pitkom vodom koje su ravnomjerno raspoređene diljem grada – ne samo u najposjećenijoj povijesnoj jezgri grada, već i u njegovim parkovima, na dječjim i sportskim igralištima, tržnicama i stanicama javnog prijevoza. Osim uređenih kupališta, fontana, vodenih igrališta, stotinu parkova i punktova s vodenom maglicom, građanima i posjetiteljima Beča je na raspolaganju i mobilna aplikacija za pronalaženje najbližeg izvora osvježenja.

  • Beč raspolaže s 1.100 fontana s besplatnom pitkom vodom, a među njima je i model nazvan Brunnhilde © Wiener Wasser / Zinner

>>> Pročitajte još >>> Vruće vam je? U Pragu se možete rashladiti zahvaljujući prskalicama s vodenom maglicom!

  • Za razliku od Zagrepčana i Zagrepčanki koji se ne mogu osvježiti na svom glavnom gradskom trgu, u Pragu je to moguće i na Starogradskom trgu (Staroměstské náměstí). Praške prskalice s vodenom maglicom su i ovog ljeta u punom pogonu, a koristi ih i praški gradonačelnik Zdeněk Hřib.
Kako to rade u Parizu? U francuskoj metropoli se još uvijek pamte posljedice opasnog toplinskog vala i velikog broja smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga se posljednjih godina dobro priprema za sve intenzivnije ljetne vrućine te uvodi posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“ u javnim zgradama, uključujući muzeje, knjižnice pa čak i crkve. Time se nastoje ublažiti potencijalno štetne posljedice za zdravlje stanovništva, posebice starijih i kronično bolesnih osoba. Osim što se stanovništvo poziva na oprez i suzdržavanje od izlaganja suncu te podsjeća na jednostavne savjete kojih se treba pridržavati kako bi se zaštitili od rizika povezanih s visokim temperaturama, Parižankama i Parižanima je na raspolaganju i više od 1.000 „otoka svježine“ - posebno uređenih lokacija koje im omogućuju osvježenje tijekom dnevnih i noćnih vrućina. Pored povijesnih Wallaceovih fontana, diljem grada raspoređeno je 1.200 fontana s besplatnom pitkom vodom od kojih su neke opremljene sustavom raspršivanja vode u finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša kako bi se snizila temperatura zraka.

 

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2023.: „Ubrzavanje promjena“

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već tridesetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER