Parlament podržava povećanje uporabe energije iz obnovljivih izvora i štednju energije

Revizija dvaju zakona pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena i povećati energetsku sigurnost

Europski parlament želi da se udio energije iz obnovljivih izvora do 2030. poveća na 45 posto te da se znatno smanji potrošnja energije uz povećane ciljeve uštede energije na 40 posto krajnje potrošnje energije i 42,5 posto potrošnje primarne energije.

Zastupnici su u srijedu glasali za to da se do 2030. godine udio obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije u EU-u poveća na 45 %, u okviru revizije Direktive o energiji iz obnovljivih izvora (RED), što je cilj koji je podržala i Europska komisija u okviru paketa „RepowerEU”, izvijestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U zakonodavstvu se definiraju i podciljevi za sektore kao što su promet, zgrade te centralno grijanje i hlađenje. U prometnom sektoru uvođenje obnovljivih izvora energije trebalo bi dovesti do 16-postotnog smanjenja emisija stakleničkih plinova upotrebom viših udjela naprednih biogoriva i ambicioznijom kvotom za obnovljiva goriva nebiološkog podrijetla kao što je vodik. Industrija bi trebala povećavati upotrebu obnovljivih izvora energije za 1,9 postotnih bodova godišnje, a mreže centralnog grijanja za 2,3 boda.

Svaka država članica EU-a morat će razviti dva prekogranična projekta za širenje zelene električne energije. Države članice s potrošnjom električne energije većom od 100 kWs godišnje morat će do 2030. razviti i treći projekt, navodi se u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Zastupnici su također usvojili amandmane u kojima se traži postupno smanjivanje udjela drvne biomase koja se smatra obnovljivom energijom. Tekst je usvojen s 418 glasova za, 109 protiv i 111 suzdržanih.

Ušteda energije

Na zasebnom glasanju zastupnici su u srijedu podržali reviziju Direktive o energetskoj učinkovitosti, zakona kojim se utvrđuju ciljevi uštede energije u primarnoj i konačnoj potrošnji energije u EU-u. Tekst je usvojen s 469 glasova za, 93 protiv i 82 suzdržana

Zastupnici su postavili cilj EU-a u pogledu smanjenja konačne potrošnje energije i potrošnje primarne energije, tako da države članice moraju zajednički osigurati smanjenje krajnje potrošnje energije za najmanje 40 % do 2030. i 42,5 % u potrošnji primarne energije u usporedbi s predviđanjima iz 2007. To odgovara iznosu od 740 milijuna tona nafte u konačnoj potrošnji energije, odnosno 960 milijuna tona nafte u potrošnji primarne energije. Države članice EU-a trebale bi odrediti obvezujuće nacionalne doprinose za postizanje tih ciljeva.

Ciljevi će se ostvariti uz pomoć mjera na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini u različitim sektorima, npr. javnoj upravi, zgradama, poduzećima, podatkovnim centrima.

„Samo širenje obnovljive energije znači istinsku neovisnost. Snažno podržavamo povećani cilj od 45 % za 2030. Potvrđujemo potrebu za većom prekograničnom suradnjom kako bi se proširilo uvođenje energije iz obnovljivih izvora i pozivamo na diversificiranu strategiju uvoza vodika. Postavili smo i zahtjeve za održivost biomase i goriva te pokazali načine na koje biogeni materijali mogu stvarno gospodarski doprinijeti energetskoj tranziciji.” – rekao je Markus Pieper (EPP, Njemačka), vodeći zastupnik za direktivu o energiji iz obnovljivih izvora.

„Nalazimo se u krizi u kojoj Putin obustavlja opskrbu plinom. Jedan od naših najdjelotvornijih odgovora na to pitanje energetska je učinkovitost. Od ključne je važnosti da je Parlament danas glasao za ambiciozne i obvezujuće ciljeve energetske učinkovitosti za EU i pojedinačne države članice.“ – izjavio je Niels Fuglsang (S&D, Danska), izvjestitelj za direktivu o energetskoj učinkovitosti.

Zastupnici i češko predsjedništvo Vijeća sada će započeti pregovore o tim predmetima o kojima su ministri EU-a utvrdili svoje stajalište u lipnju.

Podsjetimo, Europska komisija je 14. srpnja 2021. donijela paket „Spremni za 55 %“ kojim se postojeće zakonodavstvo u području klime i energije prilagođava novom cilju EU-a o smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. Jedan od elemenata paketa revizija je Direktive o energiji iz obnovljivih izvora (RED II), koja će pomoći EU-u da ostvari novi cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova od 55 %. U skladu s Direktivom RED II koja je trenutačno na snazi, EU je obvezan do 2030. osigurati da najmanje 32 % energije koju je potrošio potječe iz obnovljivih izvora energije.

Paket „Spremni za 55 %“ uključuje i preinaku Direktive o energetskoj učinkovitosti kojom se njezine odredbe usklađuju s novim ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova od 55 %. Direktivom o energetskoj učinkovitosti trenutačno se utvrđuje razina uštede energije koju EU treba ostvariti kako bi dosegao dogovoreni cilj poboljšanja energetske učinkovitosti od 32,5 % do 2030.

EP / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europski parlament podržao veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora

Zastupnici u Europskom parlamentu u utorak su glasali za veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora u skladu s Europskim zelenim planom i planom REPowerEU. Ažuriranom Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj su zastupnici i Vijeće već postigli dogovor, povećava se udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji energije u EU-u na 42,5 % do 2030. Države članice EU-a trebale bi nastojati postići udio od 45 %.

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Parlament usvojio nova pravila za povećanje uštede energije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 11. srpnja usvojio nova pravila za smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7 % u EU-u do 2030. kroz mjere u različitim sektorima, kao što su javna uprava, zgrade, poduzeća i podatkovni centri. Pravila su usvojena s 471 glasa za, 147 protiv i 17 suzdržanih, a prije stupanja na snagu morat će ga potvrditi i Vijeće ministara, izvijestio je Europski parlament.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER