Pomrčina za park!

Pridružite se i 25. listopada promatrajte pomrčinu sunca s Plave potkove. Time dajete podršku uređenju livade sa zapadne strane Mamutice.

Platforma 1POSTOZAGRAD u suradnji s Astronomskim društvom Beskraj i uz podršku mjesne samouprave organizira promatranje pomrčine sunca s livade sa zapadne strane Mamutice za koju se zagovara da se uredi kao javni park.

„Ova livada je u stopostotnom gradskom vlasništvu, GUP-om je predviđena za javni park te je sastavni dio novozagrebačke Plave potkove. Livada se sporadično uređuje, no bez smislenog plana parka. Događanjem želimo skrenuti pažnju na potrebu cjelovitog uređenja parka jer je to i najbolji način  zaštite prostora, podizanja kvalitete života u kvartu i gradu i afirmacije Plave potkove kao gradograditeljskog nasljeđa Zagreba“, ističu u građanskoj platformi 1POSTOZAGRAD.

Na prostoru budućeg parka „Mamutica“ članovi i članice Astronomsko društvo Beskraj postavit će teleskope s kojih će se, uz njihovo stručno vodstvo, moći besplatno promatrati pomrčina sunca, i to u utorak 25. listopada 2022. od 11:18 do 13:27 sati.

„Pridružite se i promatrajte pomrčinu sunca s ovog dijela Plave potkove i dajte podršku uređenju livade sa zapadne strane Mamutice, koja ima sve preduvjete da lako i brzo postane park kakav (Novi) Zagreb zaslužuje“, poručuju iz građanske platforme 1POSTOZAGRAD.

Podsjetimo, (novo)zagrebačka Plava potkova niz je u cjelinu povezanih velikih javnih parkova. Nastala je po uzoru na donjogradsku Zelenu potkovu, ali u bitno većem mjerilu. Od šest planiranih parkova, do danas su uređena samo tri: Park Vjekoslava Majera, Park Utrina (park za pse) i Park mladenaca u Sigetu. Potonji je ovog ljeta pretrpio devastaciju prilikom izvođenja radova na revitalizaciji vrelovodne mreže grada Zagreba, a dodatnu štetu prouzročila je ovoljetna nepovoljna hidrološka situacija te dugo razdoblje bez oborina, zbog čega je stradalo više od dvadesetak stabala.

   

  • Park mladenaca je ovog ljeta pretrpio devastaciju prilikom izvođenja radova na revitalizaciji vrelovodne mreže, a štetu je prouzročilo i dugo sušno razdoblje zbog čega je stradalo više od dvadesetak stabala. Dodatnu štetu zelenilu ovog dijela Plave potkove nanose i školska djeca koju njihovi učitelji očito ne uče o važnosti zaštite zelenih površina. © Ekovjesnik

Jedan od ciljeva akcije je afirmacija urbanističke i gradograditeljske baštine Plave potkove te promocija njene zaštite, uređenja i društveno odgovorne nadogradnje. Nova zagrebačka gradska uprava više je puta naglasila važnost uređenja ovog zelenog pojasa sa šest parkova u Novom Zagrebu na kojem je već počela nicati novogradnja, a o Plavoj potkovi raspravljalo se i na panelu o budućnosti Novog Zagreba, održanom ranije ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER