Grad Varaždin nabavlja 325 polupodzemnih spremnika za otpad

Riječ je o ukupno 325 komada polupodzemnih spremnika u vrijednosti od 6.834.343,75 kuna s PDV-om

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i direktor tvrtke S.T.P. d.o.o. Marko Brnčić u utorak su u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o nabavi i isporuci polupodzemnih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Neven Bosilj najavio je kako će se 325 polupodzemnih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada ugraditi na 65 lokacija u gradu Varaždinu, a u tijeku je još i natječaj za dodatnu 31 lokaciju.

„Sve višestambene objekte u Varaždinu opskrbit ćemo s polupodzemnim spremnicima. Za svakog stanara će se znati koliko je puta ubacio otpad, odnosno u kojem volumenu. Stanari će dobiti svoje digitalne ključiće i krećemo u novu eru prikupljanja otpada u gradu Varaždinu. Rok isporuke za spremnike je 18 mjeseci, ali ja vjerujem da će nam do kraja sljedeće godine svi biti isporučeni te da ćemo ugraditi spremnike i pripremiti novi sustav. Čistoća je već opremljena voznim parkom koji omogućuje da se sakuplja otpad upravo iz ovakvih spremnika stoga po tom pitanju neće biti dodatnih troškova oko opremanja. Kad krenemo u realizaciju, siguran sam da ćemo moći provesti i novi sustav naplate odvoza otpada, pravedniji od sadašnjeg, koji je trenutno jedini moguć. Fiksnu cijenu ćemo tada spustiti, vidjet ćemo što će biti s varijabilnim dijelom, ali u svakom slučaju oni koji će proizvoditi više otpada plaćat će više, a oni koji će proizvoditi manje, plaćat će manje.“ – kazao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Polupodzemni spremnici finske tvrtke Molok prisutni su u Hrvatskoj već 18 godina, a 13 godina je prošlo od prve instalacije. Dosad su ugrađeni u Rijeci, Vukovaru, Velikoj Gorici, Trogiru, Splitu, Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Kutini, Daruvaru i Šibeniku, a sada i u Varaždinu.

„U svim gradovima gdje smo ih postavili su jako dobro prihvaćeni od strane građana i imamo zaista dobre rezultate. Na takvim spremnicima se gotovo ništa ne može potrgati, stoga nema nikakvih zavisnih troškova koji bi se mogli pojaviti. Kroz proteklih 13 godina imamo gradove u kojima nije bila niti jedna kuna dodatnih troškova nakon postavljanja. Spremnici rade koristeći sve prirodne, besplatne resurse – upotrebom gravitacije prešaju otpad, temperatura tla, odnosno zemlje, hladi sam otpad, nema nikakvog curenja, negativnih i loših mirisa od kojih građani zaziru. Spremnici se prazne s donje strane tako da je pristup prema spremnicima uvijek čist, što je velika promjena u odnosu na sustave koje su građani dosad koristili.“ – rekao je Direktor tvrtke S.T.P. d.o.o. Marko Brnčić.

Riječ je o nabavi ukupno 325 komada polupodzemnih spremnika namijenjenih za prikupljanje pet frakcija otpada, po 65 spremnika zapremine 5 m³ za miješani komunalni otpad, papir i plastiku/metal te manjih zapremine 3 m³ za staklo i biootpad. Polupodzemni spremnici će se ugraditi na 65 lokacija na području grada Varaždina, s po pet spremnika na svakoj lokaciji.

Grad Varaždin dužan je osigurati učinkoviti sustav prikupljanja komunalnog otpada. Sustav polupodzemnih spremnika za komunalni otpad omogućuje djelotvorniju i, sa stajališta zaštite okoliša, prihvatljiviju javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada. Polupodzemni spremnici za komunalni otpad svojom konstrukcijom, građom i kapacitetom omogućuju ekonomičniju uslugu prikupljanja komunalnog otpada te omogućavaju učinkovito razvrstavanje otpada, ističu u Gradu Varaždinu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu počelo postavljanje polupodzemnih spremnika

Novi pametni spremnici bit će opremljeni senzorima za očitavanje podataka o količinama odloženog otpada svakog pojedinog korisnika, odnosno kućanstva, čime će varijabilni dio računa za uslugu prikupljanja otpada biti proporcionalan volumenu stvarno preuzetog miješanog komunalnog otpada.

U Varaždinu počeo projekt izgradnje i opremanja sortirnice otpada

Prošlog petka izvršeno je uvođenje u posao tvrtke MEPRO d.o.o. s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice u okviru projekta „Izgradnja i opremanje postrojenja za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica“. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER