Na odlagalištu otpada u Pakistanu pronađena gljivica koja razgrađuje plastiku

Aspergillus tubingensis

Znanstvenici iz Islamabada vjeruju kako su otkrili moguće rješenje problema zbrinjavanja pogubne količine plastičnog otpada na planetu.

Poliuretan se koristi za proizvodnju velikog broja raznih polimernih predmeta za svakodnevnu primjenu koji završavaju kao plastični otpad.

 

Povećanje primjene plastičnih materijala u svijetu uzrokovalo je enormno povećanje količina plastičnog otpada na odlagalištima, čiji je glavni nedostatak voluminoznost i problem neuklapanja u prirodne tokove. Plastika koja se neodgovorno odbacuje u prirodi, posebice u mora i oceane, dugotrajno i vidljivo onečišćuje okoliš. Znanstvenici i ekolozi razvijaju različite strategije i u tijeku je više istraživanja koja za cilj imaju smanjenje negativnog utjecaja plastičnog otpada.

Jedno od takvih istraživanja provedeno je na odlagalištu otpada u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, gdje su znanstvenici krenuli u potragu za prirodnim i sigurnim načinom razgradnje plastičnog otpada. Iz uzoraka tla s odlagališta izolirana je gljivica Aspergillus tubingensis te je ispitan njezin potencijal u razgradnji poliestera poliuretana, polimera koji se koristi u proizvodnji raznih polimernih predmeta poput guma, ležajeva za automobile, kolica za supermerkate i drugih. Navedeni rad je objavljen u znanstvenom časopisu Environmental Pollution pod nazivom „Biodegradation of polyester polyurethane by Aspergillus tubingensis“.

„Odlučili smo uzeti uzorke iz odlagališta otpada u Islamabadu kako bismo vidjeli hrani li se nešto plastikom na isti način kao što ostali mikroorganizmi razgrađuju mrtve organske tvari biljnog ili životinjskog podrijetla“, rekao je dr. Sehroon Khan, voditelj ovog istraživanja.

Potencijal Aspergillus tubingensisa prilikom razgradnje poliuretana istraživao se u tri različita medija: u Petrijevoj zdjelici sa SDA agarom, u tekućini i nakon ukopa u tlu. Pomoću pretražne elektronske mikroskopije (SEM) vizualno je potvrđeno kako su micelije Aspergillus tubingensisa kolonizirale poliuretanski materijal uzrokujući pritom njegovu degradaciju. Najbolja biodegradacija poliuretana postignuta je na SDA agaru, zatim u tekućini te nakon ukopa u tlu. Također, Aspergillus tubingensis  je nakon dva mjeseca u tekućem mediju uspio u potpunosti razgraditi poliuretanski film.

„Naš sljedeći zadatak je odrediti idealne uvjete za uzgoj gljivica i provođenje razgradnje plastike, vodeći pri tom računa o pH, temperaturi i mediju za uzgoj kultura mikroorganizama“, rekao je dr. Khan. „Buduća saznanja mogla bi otvoriti put ka većem korištenju gljivica u postrojenjima za obradu otpada ili čak u tlima koja su već onečišćena plastičnim otpadom.“

Podsjetimo se kako je prošle godine u časopisu Science objavljena i studija grupe japanskih istraživača s Instituta za tehnologiju u Kyotu i Sveučilišta Keio, koji su otkrili novu vrstu bakterija koje po svemu sudeći razgrađuju polietilen tereftalat (PET) – poliester koji se uvelike koristi pri proizvodnji plastičnih boca za vodu i gazirane napitke.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Otkrivena bakterija koja se „hrani“ poliuretanom

Njemački istraživači izvijestili su u časopisu „Frontiers in Microbiology“ da su identificirali soj bakterija koji je u stanju razgraditi plastiku na bazi poliuretana. Ovo otkriće moglo bi pružiti prijeko potrebno rješenje za recikliranje toksičnih materijala.

Svjetski dan voda 2022.: Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i devetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER