1postozagrad pokrenuo incijativu za gašenje katastrofalne i štetne reflektorske rasvjete oko HNK Zagreb

(Ne)rješavanje problema svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj simbolično je vidljivo upravo na Trgu Republike Hrvatske

Zakon se mora poštovati, a rasvjeta HNK Zagreb reflektorima nije u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, konkretno Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima, ističu u građanskoj platformi 1postozagrad.

„Umjesto da se natežemo s (često neučinkovitim) gradskim službama, koristimo priliku i s prijedlogom gašenja reflektora obratili smo se direktorici Turističke zajednice grada Zagreba povodom najavljene prigodne iluminacije zgrade HNK povodom novogodišnjeg sajma“, ističu u građanskoj platformi 1postozagrad. Novom inicijativom nastoje doprinijeti atraktivnijoj i održivijoj slici važnog zagrebačkog trga, odnosno „privremenim gašenjem katastrofalne i štetne reflektorske rasvjete potaknuti trajnu promjenu, sve na tragu proklamiranog smjera nove gradske uprave.“

Dopis upućen Martini Bienenfeld, direktorici Turističke zajednice garada Zagreba, u nastavku prenosimo u cijelosti:

„Poštovana gospođo Binenfeld, u medijskim najavama ovogodišnjeg novogodišnjeg sajma objavljeno je da će zgrada HNK dobiti posebnu, prigodnu, iluminativnu rasvjetu.

Ovime vam želimo skrenuti pažnju na jedan negativni aspekt postojeće javne rasvjete na pripadajućem trgu koji bi mogao nepotrebno remetiti planiranu prigodnu rasvjetu. Naime, kroz čitavu godinu zgrada HNK osvijetljena je izuzetno agresivnim i neprimjerenim reflektorima, a koji izazivaju znatni vidni diskomfor korisnicima trga tj. narušavaju boravišne i ambijentalne kvalitete trga te ujedno znatno svjetlosno onečišćuju.  

Štoviše, reflektori nisu ni u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, konkretno Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima.

Osim van propisa, ti reflektori su i inače posve nepotrebni budući da je sva druga rasvjeta na Trgu Republike Hrvatske dostatna, pa ih je utoliko potrebno ukloniti ili barem privremeno ugasiti.

Budući da će reflektori ometati i planiranu prigodnu iluminaciju - na način da će umanjiti dojam i prigodne rasvjete i narušavati ukupni dojam trga - molimo da se u okviru održivih politika koje ovogodišnji sajam zagovara dodatno angažirate kod gradske uprave kako bi se predmetni reflektori barem u tome razdoblju ugasili. Time bi planirana posebna rasvjeta zgrade HNK došla do punog izražaja i doprinijela atmosferi trga,  a sajam u vašoj organizaciji demonstrirao dodatne i konkretne okolišne politike.

Ovaj prijedlog će vam se možda učiniti banalnim, no nadamo se da ćete ga prepoznati i time doprinijeti atraktivnijoj i održivijoj slici važnog gradskog trga, odnosno privremenim gašenjem katastrofalne i štetne reflektorske rasvjete potaknuti trajnu promjenu, sve na tragu proklamiranog smjera nove gradske uprave.

Na vašem ljubaznom angažmanu na poboljšanju Zagreba unaprijed zahvaljujemo. 1postozagrad

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

Smanjenjem osvjetljenja slovenskih autocesta do manje potrošnje električne energije

Na dionicama slovenskih autocesta i brzih cesta, gdje je to zakonski dopušteno, dana 27. listopada privremeno je isključena rasvjeta. Očekuje se kako će se time godišnje uštedjeti najmanje 2.000 MWh električne energije, a osim što je u skladu s propisima Europske unije, ova odluka doprinosi i naporima za što pouzdaniju opskrbu električnom energijom u Sloveniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER