Inovativan alat u Beču izračunava koliku korist donosi ozelenjavanje

Zahvaljujući novom softveru „Greenvaluation” može se izračunati koliku korist donose pojedine mjere ozelenjavanja i koliko je novca pritom ušteđeno, a alat pomaže i pri planiranju budućih zelenih projekata

Softver analizira podatke o zelenim projektima i njihov učinak na mikroklimu u određenom području te utvrđuje konkretne uštede troškova

Zelenilo je postalo neizostavan dio gradova s visokom kvalitetom života, a sa sobom nosi brojne prednosti od kojih ljudi svakodnevno profitiraju. Osim što uljepšava izgled grada, ono smanjuje prašinu i zagađenje te proizvodi kisik. Također snižava temperaturu i pruža hlad ljeti, a tijekom kišnih razdoblja zadržava vodu i rasterećuje kanalizacijski sustav grada. Zelenilo poboljšava i kvalitetu zraka, a samim time i kvalitetu života građana.

Međutim, projekti ozelenjavanja donose i uštede troškova. Zahvaljujući novom softveru „Greenvaluation” u glavnom gradu Austrije može se izračunati koliku korist donose pojedine mjere ozelenjavanja i koliko je novca pritom ušteđeno, a može pomoći i pri planiranju budućih zelenih projekata.

Softver se temelji na tehnologiji koja analizira podatke o zelenim projektima kao što su ozelenjene fasade i krovovi, stabla, parkovi i slično kao i njihov učinak na mikroklimu u određenom području. U inovativnom sustavu u analizu se kontinuirano uključuju meteorološki podaci u stvarnom vremenu, stoga se mogu precizno utvrditi i prikazati konkretne uštede troškova u određenom vremenskom razdoblju. Korisnici alata, primjerice, imaju uvid i u razlike između kišnih mjeseci i vrućih razdoblja. Softver uzima u obzir pokazatelje kao što su proizvodnja kisika, apsorpcija ugljikovog dioksida i zračenja, zadržavanje vode, kapacitet hlađenja i udio zelenih površina.

Ova je metoda razvijena na temelju stvarnih studija slučaja i višestruko je testirana. Tako je, na primjer, alat izračunao da je održivi i ozelenjeni Boutiquehotel Stadthalle u 15. bečkom okrugu u godinu dana uštedio 2.000 eura za troškove hlađenja zgrade, a istovremeno je zadržao 488.500 litara kišnice.

„Greenvaluation“ je proizašao je iz istraživačkog projekta provedenog u sklopu programa „Grad budućnosti“ („Stadt der Zukunft“) Austrijske agencije za promicanje istraživanja (Österreichische Forschungsförderungs - FFG). Nakon uspješnog završetka projekta ovu inovativnu tehnologiju mogu koristiti gradske uprave i vlasnici zgrada.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Hodanjem do električne energije

Londonska startup tvrtka Pavegen™ dizajnirala je podne pločice trokutastog oblika koje energiju ljudskog hoda pretvaraju u električnu energiju. Tako dobivena energije ne predaje se u elektrodistribucijsku mrežu, već se pohranjuje u tzv. off-grid sustavima te koristi za napajanje žarulja ili za punjenje telefona.

Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER