Zagreb zatrpan lišćem, a Zrinjevac bez odgovora

Večernji list savjetuje što možete napraviti ako se ozlijedite na javnoj površini

„Za skupljanje lišća trebali bi biti zaduženi u Zrinjevcu, podružnici Zagrebačkog holdinga, jer to spada u djelatnosti uređivanja i održavanja javnih površina. Pokušali smo ih kontaktirati kako bismo doznali koliko se često vodi briga o tome da pločnici ne budu zakrčeni lišćem, ali odgovore nismo dobili“, izvijestio je Večernji list.

„Sloj biomase otpale s drveća ne čisti se tjednima s pločnika i biciklističkih staza, a sve čemu nije mjesto na cesti, pločniku ili nekoj drugoj javnoj površini, mora se ukloniti“, objasnio je novinarki Večernjeg lista Katji Knežević odvjetnik Vinko Ljubičić te potvrdio da je u slučaju pločnika odgovorna jedinica lokalne samouprave.

Naime, otpalo lišće nakupljeno na ulicama na niskim temperaturama stvara sklizak i potencijalno opasan teren. Za skupljanje lišća trebali bi biti zaduženi u Zrinjevcu, podružnici Zagrebačkog holdinga, jer to spada u djelatnosti uređivanja i održavanja javnih površina. Unatoč tome što ih je Večernji list pokušao kontaktirati kako bi doznao koliko se često vodi briga o tome da pločnici ne budu zakrčeni lišćem, odgovore nije dobio.

Građani upozoravaju na problem

Zagrepčani primjećuju da je lišća na pločnicima zaista previše, a to potvrđuje i stanovnica Borovja Mihaela, koja tijekom cijele godine svakodnevno biciklira, a ove jeseni prvi je put u desetak godina odlučila da će bicikl pospremiti do proljeća. Kaže da već nekoliko mjeseci na gotovo svim biciklističkim stazama stoji otpalo lišće koje nitko ne čisti, i to u tankim slojevima, a nedavno je zbog toga zamalo i stradala. „Vraćala sam se noću s posla i na neosvijetljenom dijelu Vukovarske zamalo naletjela na drugog biciklista bez svjetala. Naglo sam zakočila u posljednji trenutak i proklizala po lišću. Srećom, nisam se ozlijedila, već samo malo natukla lakat jer znam pasti, no neki manje iskusan biciklist može zadobiti ozbiljnije ozljede glave ili prijelome“, kazala je Mihaela. Dodala je kako je neozbiljno da u gradu imamo vlast koja se zalaže za biciklizam, a onda mjesecima ne čisti lišće sa staza. „Prava je sreća da još nitko nije ozbiljno nastradao, no to ne znači da neće“, rekla je Mihaela.

Vlažno, raspadnuto lišće po kišnom i hladnom vremenu ne djeluje nimalo romantično. U takvim se vremenskim uvjetima po Parku mladenaca ne može sigurno kretati bez gumenih čizama.

Uz dokaz moguća odšteta

Da vlažno, a u hladnim zimskim jutrima i zamrznuto nakupljeno lišće nije ništa manje bezazleno od, primjerice, poledice ili zapravo bilo čega što se nađe na javnoj površini, a čemu ondje nije mjesto, objašnjava i odvjetnik Vinko Ljubičić.

„Imao sam jedan slučaj u kojem su se na prometnici našle borove iglice koje vlasnik, u ovom slučaju Hrvatske ceste, nije počistio, zbog čega se dogodila strašna nesreća u kojoj je motociklist proklizao i poginuo, a mi smo u tom slučaju uspjeli dobiti odštetu za obitelj. Sve čemu nije mjesto na cesti, pločniku ili nekoj drugoj javnoj površini, mora se ukloniti“, kazao je Ljubičić te potvrdio da je u slučaju pločnika odgovorna jedinica lokalne samouprave.

Ukloniti se mora i lišće jer se u slučaju poskliznuća i ozljeda može dobiti odšteta, a odvjetnik Ljubičić savjetuje što tada morate učiniti. Odvjetnik upozorava da je nužno na neki način dokazati da do te nesreće ne bi došlo da se ono uklonilo s pločnika.

„Ako postoji dokaz, najbolje je da su to svjedoci koji mogu potvrditi kako se nezgoda dogodila, fotografija s mjesta nesreće ili, ako je ozljeda bila teža, nije loše pozvati hitnu pomoć i policiju kako bi oni napravili uviđaj jer u tom slučaju imate i pisani trag.“ – savjetuje Ljubičić.

Večernji list / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Putem „Dubrovačkog oka“ u kratkom roku riješeno 94 % prijava građana

Građani Dubrovnika su i u 2022. godini vrlo aktivno koristili platformu „Dubrovačko oko“, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima. Kako bi se omogućio što neposredniji kontakt s građanima i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja, Grad Dubrovnik je uz „Dubrovačko oko“ formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER