Izravna zračna linija Zagreb-Beč prometuje već 30 godina

Bečka zračna luka postala je jedna od prvih „zelenih” zračnih luka u Europi. Od siječnja 2023. je ugljično neutralna!

Zahvaljujući ovoj liniji putnici iz Zagreba mogu u Beču nastaviti putovanje prema destinacijama diljem svijeta, dok se putnicima iz Austrije tijekom cijele godine nudi najbrža veza od Beča do Hrvatske. Pristupanjem Hrvatske Schengenu olakšalo se putovanje između ove dvije zemlje.

Dana 17. siječnja 1993. prvi avion hrvatske nacionalne aviokompanije Croatia Airlines sletio je iz Zagreba u Beč. Ova zračna linija prometuje i trideset godina poslije te povezuje glavne gradove Hrvatske i Austrije dvaput dnevno. Ulaskom Hrvatske u Schengen početkom ove godine već se olakšalo putovanje iz jedne zemlje u drugu kopnenim putem, dok će ukidanjem graničnih kontrola u zračnim lukama od 26. ožujka 2023. lakše biti putovati i zrakom.

  • Obilježena 30. obljetnica direktne linije između Zagreba i Beča © Flughafen Wien AG

Povodom 30. obljetnice prometovanja 17. siječnja 2023. održan je susret predstavnika bečke zračne luke i hrvatske aviokompanije u Beču. Član uprave bečke zračne luke Julian Jäger tim je povodom naglasio dobru turističku povezanost Austrije s Hrvatskom i istaknuo zadovoljstvo pristupanjem Hrvatske Schengenu, što omogućuje još slobodnije kretanje u Europi. Rukovoditelj prodaje Croatia Airlines za Centralnu Europu Mato Radić kazao je da je austrijsko tržište važno za ovu kompaniju jer u okviru ove suradnje putnici iz Zagreba dolaskom u Beču mogu nastaviti putovanje prema destinacijama diljem svijeta, dok se putnicima iz Austrije tijekom cijele godine nudi najbrža veza od Beča do Hrvatske.

Bečka zračna luka Schwechat protekle je godine zabilježila 23,7 milijuna putnika, što je dvostruko više nego 2021. i 25 % manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ove godine očekuju između 26 i 27 milijuna putnika. U aktualnom zimskom redu letenja zračna luka nudi letove do toplijih destinacija kao što su Cancún, Maldivi i otok Mauricijus, a austrijsku metropolu također povezuje s Rijadom, Chicagom, New Yorkom, Madeirom, Montrealom, Kopenhagenom, Bangkokom, Šangajem i drugim odredištima.

  • Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji. © Flughafen Wien AG

Zanimljiva je činjenica da je nakon otprilike deset godina intenzivnog rada 2023. ova zračna luka postala jedna od prvih „zelenih” zračnih luka u Europi te je već ostvarila cilj o postizanju klimatske neutralnosti koji si je zacrtala do 2030. Tako raspolaže s najvećim solarnim sustavom u cijeloj Austriji koji se prostire na površini od oko 24 hektara, što ove godine planiraju gotovo udvostručiti na oko 45 hektara. Time će se pokriti otprilike 40 % potreba za električnom energijom na aerodromu. Druge mjere kojima je zračna luka postigla klimatsku neutralnost, između ostaloga, uključuju prelazak na električna vozila, korištenje viška toplinske energije za energetski učinkovito grijanje i pametan sustav za učinkovitije upravljanje zgradama.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Zračna luka Schwechat dobila moderne kabine za spavanje

Putnici koji čekaju let u bečkoj zračnoj luci Schwechat sada se mogu opustiti i odmoriti u pametnim kabinama površine tri četvorna metra koje su opremljene ležajem, besplatnim internetom i suvremenim multimedijskim sustavom za slušanje glazbe ili gledanje filmova.

Novim proširenjem Zračna luka Beč postaje još značajnije međunarodno čvorište

Zračna luka Beč nije samo važno austrijsko prometno čvorište, već i najveći poslodavac na istoku zemlje te vodeće poduzeće Donje Austrije. Broj putnika u stalnom je porastu, kvaliteta usluge oduvijek je na zavidnom nivou, a proširenjem Terminala 3 postići će se najviši međunarodni standardi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER