Novi brod za istraživanja mora i okoliša

Novi istraživački brod koristit će se za terenska istraživanja na Jadranskom moru s ciljem očuvanja i zaštite njegovog ekosustava

Krajem prošle godine Istraživačka postaja Martinska koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) postala je bogatija za novi istraživački brod.

Nabava broda sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska kroz projekt InnovaMare pod vodstvom dr. sc. Marine Mlakar, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike.

Brod 'Šibenik 800 P' proizveden je u brodogradilištu Dunkić u Šibeniku. Duljine je preko 9,3 metara, dok je dužina vodene linije osam metara. U njega je ugrađen unutarnji Diesel motor snage 242 kW što mu omogućuje maksimalnu brzinu od 32 čvora, dok mu je putna brzina 20 čvorova. Posjeduje tankove za 400 litara goriva i 200 litara pitke vode. Registriran je za 12 osoba te može ukrcati dvije tone tereta, a pred njim su brojna terenska istraživanja i morski izazovi.

IRB / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Jadran, nikad slaniji?

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana.

Važnost praćenja atmosferskog taloženja na površinskim vodama Jadrana

Znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegicama s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, objavile su prva saznanja o atmosferskom taloženju metala u tragovima na površinske vode Srednjeg Jadrana.

Trebamo djelovati: prva procjena utjecaja plastike na morske organizme

Novi model procjene utjecaja progutane plastike na rast i razvoj morskih organizama, koji su razvili znanstvenici IRB-a u suradnji s inozemnim kolegama, moćan je alat za procjenu trenutnog stanja morskog ekosustava i planiranje daljnjih mjera zaštite.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER