Podvodna kamera Martinska ponovno aktivna

Uzbudljiva vijest za sve ljubitelje podmorja!

Ponovno je aktivirana podvodna kamera postavljena na dubini od pet metara uz plažu Martinska u Šibeniku, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

„Zahvaljujući trudu naših znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša (ZIMO) sada ponovno imate priliku zaviriti u tajanstveni podvodni svijet Jadrana, u svako doba dana i noći“, objavio je na društvenim mrežama Institut Ruđer Bošković.

Mnoge morske životinje mijenjaju ponašanje u prisutnosti ljudi

Kamera omogućuje promatranje prirodnog ponašanja morskih životinja bez ometanja te pruža priliku njihovog boljeg razumijevanja i zaštite.

Ova podvodna kamera ne pruža samo prekrasne prizore, već je i dragocjen znanstveni alat. Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković koriste snimke za proučavanje ponašanja i brojnosti morskih stanovnika, što je ključno za razumijevanje i očuvanje našeg bogatog podmorja.

 

© Instagram | Podvodna kamera Martinska

„Pridružite nam se u otkrivanju skrivenih čuda Jadranskog mora i podijelite s prijateljima ovu informaciju kako bi i oni mogli uživati u ovom spektaklu prirode“, poručuju s Instituta Ruđer Bošković.

Podvodna kamera može se pratiti putem Instagrama i uživo putem YouTube kanala Podvodna kamera Martinska.

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Novi brod za istraživanja mora i okoliša

Krajem prošle godine Istraživačka postaja Martinska koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) postala je bogatija za novi istraživački brod.

Jadran, nikad slaniji?

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana.

Zaštitita Jadrana: Projektom ALIENA protiv širenja invazivnih vrsta

Znanstvenici IRB-ovog Centra za istraživanje mora u Rovinju sudjeluju u Interreg projektu ALIENA, čiji je cilj zaštititi Jadransko more od stranih invazivnih vrsta. Konferencijom održanom 14. svibnja u Bariju obilježen je početak projekta koji će trajati sljedeće dvije i pol godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER