Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadar je u mnogim područjima bio prvi grad na ovim prostorima, a upravo je i prvi dobio mrežu suvremeno dizajniranih modela slavina s besplatnom pitkom vodom što je značajan iskorak na razni cijele Hrvatske!

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Povodom postavljanja prva dva modela „Vodeka“ – slavina ili špina s besplatnom pitkom vodom, razgovarali smo s njegovim autorima, arhitektonsko-dizajnerskim dvojcem Nerom Nejašmić Kozinom i Petrom Kozinom iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Kao prvo, čestitamo na dizajnerski izvrsno oblikovanim javnim slavinama koje bi svoje mjesto zasigurno našle u javnom prostoru bilo koje od europskih metropola. Ove turističke sezone svakako će ugodno iznenaditi brojne domaće i inozemne turiste u Zadru. Kako su protekle pripreme i jeste li zadovoljni suradnjom sa zadarskom gradskom upravom koja financira i koordinira njihovo postavljanje?

Hvala na komplimentima! Možemo slobodno reći kako pripreme traju još od davne 2016. kad smo osvojili nagradu za najbolji dizajn na natječaju projekta Ars Publicae za novu zagrebačku česmu. Od onda smo, potaknuti znatiželjom može li taj mali stroj zaista „puštati vodu“ onako kako smo zamislili, polako samoinicijativno razrađivali prototip s firmom Marex Elektrostroj Zadar i s tom smo suradnjom izuzetno zadovoljni. Nemali broj puta smo bili kod njih u radioni i dogovarali detalje. Konačni proizvod možda djeluje jednostavno i banalno, ali je zapravo pravi mehanički stroj u kojem je sve mora biti na svom mjestu. Zahvalili bismo kolegama iz ureda Rene koji su u projektu hortikulturnog uređenja rive predložili našu špinu umjesto neke kataloške. Hvala također i Gradu Zadru koji je prihvatio prototipsko rješenje umjesto nekog „isprobanog“ kataloškog. Voljeli bismo vidjeti više i drugih dizajnerskih rješenja u gradu.

Možete li nam ukratko predstaviti dizajn „Vodeka“, od kojih je materijala i koliko komponenti izrađen te je li otporan na vandalizam?

Voda se kroz jedan vod konzumira na tri različita načina i prilagođena je za ljude svih generacija za direktnu konzumaciju, za točenje vode u bocu i za životinje u najnižem dijelu. Izrađena je iz cijevi od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, u mat obradi, brušena na dva različita načina, visine oko 1,2 m. Posebno smo vodili računa o vandalizmu skrivanjem spojnih elemenata i odabirom vrste, debljine i čvrstoće materijala.

Je li ovo prvi suvremeni model javne slavine koji je osim za sve dobne skupine ljudi predviđen i za osvježenje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj?

Vjerujemo da je! Pogledali smo dosta primjera i zaključili kako su nam svi nefunkcionalni i dizajnerski izuzetno loše oblikovani za potrebe samo jedne skupine korisnika. Voda u našem Vodeku se ne „baca“, sve ide iz jednog voda, a višak odlazi u najniži nivo - za životinje.

Javne slavine su za sada postavljene na dvije lokacije na zadarskoj rivi, jedna kod bivšeg Hotela Zagreb, a druga u blizini Foruma. Zna li se gdje će se postaviti dodatne špine i je li jedna od predviđenih lokacija Park Vladimira Nazora?

To pitanje morate postaviti gradskoj upravi. Pročitali smo iz medija kako se spominju tržnica i šetnica na Muraju. Nadamo se kako će tako i biti. Lokacije kojima bi svakako dobro došle javne špine su i Park Vladimira Nazora, športski centar Višnjik, šetalište na Karmi i Centar za mlade.

Već ste i sami spomenuli da je „Vodek“ izabran kao najbolji dizajn na natječaju projekta Ars Publicae koji se primarno bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru. Iako neformalan, ovaj natječaj za idejno rješenje novih tipskih zagrebačkih javnih slavina proveden je još 2016. godine, i to upravo s ciljem poticanja veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba. Postoji li šansa da se „Vodek“ uskoro pojavi i na zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima? Jeste li u kontaktu sa zagrebačkom gradskom upravom koja je širenje mreže punktova s besplatnom pitkom vodom istaknula u svom predizbornom programu?

Bio je to naš prvi natječaj s tek osnovanim uredom, još nismo bili sigurni ni u ime firme. Ars Publicae, kao i platforma 1Postozagrad provode zaista hvalevrijedne akcije brinući o javnom prostoru, posebno Zagreba, ali i drugih hrvatskih gradova. Intenzivno rade na širenju mreže javno dostupne vode, što je urodilo plodom i u Zagrebu, ali i se i dalje uglavnom ugrađuju Franceki, stari modeli špina, koji definitivno ne zadovoljavaju suvremene potrebe. Ne bismo imali ništa protiv da se Vodek nađe na zagrebačkim punktovima, dapače, od tamo je i potekao.

Prošle godine izvijestili smo o održavanju tradicionalne arhitektonsko-urbanističke radionice ili Gradionice, koju organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, a u čiju ste organizaciju i sami uključeni. Gradionica 05 organizirana je kao nastavak suradnje na projektu „Žedni grad Zadar“, a na njoj je održana i radionica za učenike Strukovne škole Vice Vlatkovića. Kako je bila posvećena temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru, učenici su uz vodstvo arhitekata osmislili i izgradili parklete za zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje prolaznika. Vijest o tome naišla je na velik odjek i izvan Zadra, na što ste vjerojatno vrlo ponosni. Možete li nam najaviti slične projekte i eventualno otkriti detalje nekih novih zanimljivih planova?

Gradionica je projekt koji već šest godina zaredom organiziramo u Društvu arhitekata Zadra. Uvijek biramo aktualne teme u javnom prostoru, nismo opterećeni formatom nego uvijek ispitujemo neku novu metodologiju i bavimo se različitim mjerilima: od kvarta, parka, ulice pa do urbanog namještaja. Prošle godine smo prvi put uz studente uključili i učenike što se pokazalo kao odličan izbor sudionika. Učenici su neopterećeni, spontani i iskreni. Iznenadili su nas svojim kreativnim radovima. Ove godine smo ih opet uključili i to u izradu urbanog betonskog namještaja u okolišu novog Centra za mlade. Izvedba će biti pravi izazov s obzirom na njihova zanimljiva rješenja. Izložba će biti otvorena kad bude i otvorenje okoliša koji je još uvijek u gradnji. U svakom slučaju, veselimo se novim aktivnostima, projektima i... špinama!

 

  • Na zadarskoj rivi je 21. listopada 2021. predstavljena privremena umjetnička instalacija u javnom prostoru ŽEDNI NA RIVI, autora PIN studio (arhitektura) i Marko Golub (crteži). © Ekovjesnik 

Zadar više nije „Žedni grad“

Podsjetimo, u sklopu projekta „Žedni grad“ autora Saše Šimprage koji je Goethe-Institut Kroatien provodio u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD, u Zadru je 2021. godine organiziran program posvećen (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. Potom je pokrenuta inicijativa za novu mrežu javnih česmi u ovom gradu izuzetno bogate povijesti u kojem je javno dostupna voda, kroz mrežu bunara i špina uvijek imala svoje mjesto.

Zahvaljujući ovom projektu, nakon niza godina ponovo su osposobljene zadarske povijesne špine na Trgu pet bunara, a upravo su postavljene i dvije nove na zadarskoj rivi. Zadarski dio projekta „Žedni grad“ nastavljen je na zagrebački koji je započeo 2020. godine, a bavio se propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda zagrebačkog Trga bana Jelačića ponovnim uvođenjem funkcije pitke vode na Manduševcu.

  • Besplatna pitka voda uskoro dolazi i na novu zadarsku šetnicu na Muraju / © Ekovjesnik

A kada će Zagreb dobiti novi tipski model javnih slavina?

„Jedna od najvažnijih gradskih šetnica sada nudi mogućnost konzumacije besplatne pitke vode, a nadamo se još najmanje jednoj, i to u najvećem gradskom parku - Parku Vladimira Nazora.“ – kazao je Saša Šimpraga iz platforme 1postozagrad. „Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene standarde, a nova mreža punktova za besplatnu pitku vodu predstavlja iskorak na razni čitave Hrvatske.“

„Podsjećamo i da smo prošle godine, u partnerstvu s niz mjesnih odbora i vijećima četvrti u Novom Zagrebu, ponovo predložili službeni zagrebački natječaj za novi tipski model kakav gradu treba. Čestitamo i zahvaljujemo autorima i Gradu Zadru na iskoraku prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Nove česme doprinijet će i smanjenju upotrebe plastične ambalaže, a izuzetno su važne i u svjetlu klimatske krize“, dodao je Šimpraga.

Zadarska riva oduvijek je imala važnu ulogu u životu građanki i građana Zadra. Kao šetnica je idealno orijentirana prema suncu i moru, predstavlja mjesto susreta, druženja i događaja te ugodnih šetnji s pogledom na Zadarski kanal, otoke i „najljepši zalazak sunca na svijetu“. Sada će na njoj brojni građani i turisti, kao i njihovi kućni ljubimci, moći utažiti žeđ u vrućim ljetnim mjesecima. Lako dostupna pitka voda ipak je jedan od temeljnih obilježja javnog prostora mediteranskih, ali i svih suvremeno uređenih europskih gradova. Zadar se među takve gradove uvrstio ipak prije Zagreba.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

ŽEDNI GRAD | ZADAR

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Zadarska riva konačno će dobiti svoju špinu

Sada je i službeno potvrđeno! U sklopu rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, zadarska riva dobit će i svoju špinu s besplatnom pitkom vodom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER