Otvaranje pop-up izložbe „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“

Projekt zajednički provode Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Hrvatskoj (Institut français de Croatie) u suradnji s kustoskim kolektivom BLOK

Projekt „Kajzerica – skica povijesti za budućnost“ istraživanjem arhitektonsko-urbanističke povijesti i sadašnjosti kvarta Kajzerica nastoji osvijestiti načine na koje koristimo i doživljavamo kvart, te kroz radionice i intervencije u javnom prostoru potaknuti građane na promišljanje o javnom prostoru koji ih okružuje i uključivanje u procese kojima mogu utjecati na sadašnjost i budućnost kvarta.

U petak 30. lipnja u središnjem parku na Kajzerici s početkom u 18 sati predstavlja se rezultat polugodišnjeg istraživanja i bavljenja Kajzericom u sklopu projekta „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“ u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj te u suradnji s kustoskim kolektivom BLOK.

S ciljem kreiranja programa koji će kulturno‑umjetničkim alatima doprinijeti kvaliteti života lokalne zajednice u zagrebačkom kvartu Kajzerica, u sklopu projekta „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“ nastala je izložba temeljena na istraživanju povijesti i sadašnjosti Kajzerice, kao i likovna intervencija u javnom prostoru. Umjetnik Leonard Lesić zajedno je s učenicima i učenicama Osnovne škole Kajzerica osmislio i oslikao mural koji krasi Remetinečki rotor.

  • Oslikavanje murala na Kajzerici © Srđan Kovačević

Istraživačko‑autorski tim, koji čine arhitekti Antun Sevšek i Mauro Sirotnjak, povjesničarka umjetnosti Irena Šimić, sociologinja Antonija Komazlić i kustosica Ana Kutleša, tijekom višemjesečnog istraživačkog rada i u komunikaciji s lokalnom zajednicom mapirao je ključne točke u formiranju kvarta te će ih prezentirati u petak 30. lipnja u 18 sati u središnjem parku Kajzerica u obliku pop-up izložbe. Izloženim materijalima projekt „Kajzerica – skica povijesti za budućnost“ nastoji afirmacijom nasljeđa i aktivacijom potencijala ispričati jednu novu priču o Kajzerici te poslužiti kao mjesto edukacije, ali i diskusije o prostoru Kajzerice, njezinoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Za glazbeni program na otvorenju zaslužni su Irma Dragičević uz pratnju Jana Jakovljeva na gitari.

Projekt „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“ financijski podupire Njemačko-francuski kulturni fond, a zajednički ga provode Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Hrvatskoj (Institut français de Croatie) u suradnji s kustoskim kolektivom BLOK.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

„MISLI MODU“ u Vukovaru i Osijeku

Međunarodna izložba posvećena radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode od 22. studenog do 19. prosinca 2022.

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER