Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč ulaže u brojne projekte ozelenjavanja, sadnje stabala i uklanjanja asfaltiranih površina u ulicama i na trgovima, a u prilagodbu javnog prostora klimatskim promjenama investirat će ukupno 100 milijuna eura!

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Visoke temperature i sve češći toplinski valovi mogu se negativno odraziti na zdravstveno stanje građana, a pritom je od velike važnosti od vrućina zaštititi ranjive skupine poput starijih osoba i djece. Grad Beč stoga provodi brojne mjere kojima želi sniziti visoke temperature u gradu kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama.

  • Brojna bečka kupališta nude osvježenje od ljetnih vrućina © MA 45 / Christian Fürthner

Uz bečke gradske bazene i javna kupališta utočište od vreline gradskog asfalta nude i gradska šuma, parkovi i vrtovi. Austrijska prijestolnica posebnom kampanjom želi skrenuti pozornost na činjenicu da zelene površine pružaju zaštitu od vrućina. Tako, primjerice, jedno od najvažnijih rekreacijskih područja u gradu Bečka šuma ima jednak učinak hlađenja kao 23 milijuna klima-uređaja. Bez tog prirodnog učinka hlađenja temperatura u gradu bila bi u prosjeku viša za 6 °C.

 

  • Početkom rujna 2022. otvoren je preuređeni Neuer Markt (lijevo), jedan od najstarijih trgova u bečkoj povijesnoj jezgri, na kojem su asfalt i parkirališna mjesta ustupila mjesta mladim te 30 godina starim stablima, lijepo oblikovanim drvenim klupama, gredicama s raznovrsnim biljem i cvijećem i novom sustavu hlađenja vodenom maglicom. Potpuno je transformirana i ulica Zieglergasse u bečkom okrugu Neubau (desno). © Ekovjesnik

Rashlađivanje je također zajamčeno u jednom od preko 1 000 parkova, a u užem gradskom području kontinuirano se uređuju parkovi i sade nova stabla. Osim toga, u bečkim parkovima postoji dvanaest vodenih igrališta i više od 100 vodenih atrakcija za djecu svih uzrasta.

 

  • U redu za besplatnu pitku vodu - Brunnhilde na bečkom Grabenu i ispred Gradske vijećnice © Ekovjesnik

Besplatan pristup svježoj i hladnoj pitkoj vodi diljem austrijske metropole osiguran je zahvaljujući preko 1 300 javnih česmi. Kako bi se građani i turisti mogli nakratko rashladiti, u javnim parkovima i drugim gradskim područjima postavljeni su i raspršivači koji ispuštaju vodenu maglicu.

 

Grad Beč provodi i pilot-projekt u sklopu kojega su otvorena dva centra za rashlađivanje u kojima se građani mogu besplatno odmoriti na nekoliko sati i okrijepiti hladnim napitkom. Grad uz to ulaže u brojne projekte ozelenjavanja, sadnje stabala i uklanjanja asfaltiranih površina u ulicama i na trgovima, a investirat će ukupno 100 milijuna eura kako bi javni prostor prilagodio klimatskim promjenama. Pritom je naglasak stavljen na gusto izgrađene četvrti koje su najtoplije ljeti.

 

  • U nepunih godinu dana obnovljeni Praterstern je s dvostruko više drveća i zelenih površina te puno osvježavajuće vode u potpunosti izmijenio ovaj dio Beča. © Ekovjesnik

Građani mogu vrlo jednostavno i brzo pronaći sve mogućnosti za rashlađivanje na digitalnoj karti grada u aplikaciji Grada Beča i na njegovoj web stranici. U Beču postoji i posebna telefonska linija putem koje građani 24 sata dnevno mogu dobiti savjete i više informacija u vezi sa simptomima koji se javljaju uslijed izlaganja vrućini. U razgovoru sa stručnjacima mogu, na primjer, doznati kako razlikovati dehidraciju od drugih stanja poput sunčanice i u kojim se slučajevima trebaju obratiti liječniku, a također mogu saznati gdje se i kako mogu rashladiti.

 

  • U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje! Glavni grad Austrije trenutačno raspolaže s više od 1 300 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom koje su ravnomjereno raspoređene diljem grada – ne samo u najposjećenijoj povijesnoj jezgri grada, već i u njegovim parkovima, na dječjim i sportskim igralištima, tržnicama i stanicama javnog prijevoza. Osim uređenih kupališta, fontana, vodenih igrališta, stotinu parkova i stupova s rashladnom maglicom, građanima i posjetiteljima Beča je na raspolaganju i mobilna aplikacija za pronalaženje najbližeg izvora osvježenja. © Ekovjesnik

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prag se priprema za ljetne vrućine i nastavlja s ugradnjom prskalica s vodenom maglicom

Središnja praška gradska četvrt priprema se za očekivane ljetne vrućine i ekstremne meteorološke uvjete te nastavlja s povećanjem broja punktova s pitkom vodom i prskalicama za rashlađivanje na svom području. Ovi inovativni sustavi, koji se u središtu Praga instaliraju od 2020. godine, pokazali su se učinkovitim alatom za snižavanje temperature na najposjećenijim lokacijama.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

U Splitu će se posaditi 722 stabla i 13 tisuća grmova, a građani će dobiti 10 slavina s besplatnom pitkom vodom

S ciljem ozelenjavanja grada Splita sadnjom novih stabala i grmova te postavljanjem slavina s pitkom vodom Grad Split je prijavio dva projekta na „Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina“ koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER