Ako je vruće, nije lav! Barem ne u Beču!

Toplinski valovi su sve češći i ekstremniji te mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje

Zbog klimatskih promjena toplinski valovi su sve češći i intenzivniji, a posebno mogu biti opasni za zdravlje ranjivih i osjetljivih skupina. Najvažnija je dobra priprema za ljetne vrućine i postupanje u skladu s preporukama za očuvanje zdravlja i zaštitu od toplinskih valova, a Grad Beč pritom provodi brojne mjere kojima građanima omogućuje lakše podnošenje ljetnih vrućina.

„Konstantno proširujemo ponudu mogućnosti za rashlađivanje kako bi svi građani Beča mogli lakše podnijeti ljetne vrućine i očuvati zdravlje u uvjetima sve intenzivnijih toplinskih valova. Naše 'Cool zone' pružaju olakšanje tijekom vrućih ljetnih dana u ugodno rashlađenim prostorijama opremljenim hladnim pićima, mirnim prostorima za opuštanje, WiFi-om i toaletima te ljeto čine podnošljivijim. U prvoj godini provedbe ovog projekta, 'Cool zone' posjetilo je više od 2000 ljudi, zbog čega smo ove godine ponudu proširili na ukupno 12.“ – kaže bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky.

  • Bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky © Stadt Wien / Votava

S preko 300 rashladnih stupova s mlaznicama raspoređenih diljem grada osigurava se hlađenje i osvježenje finim kapljicama vode, čime se ujedno snižava temperatura u javnom prostoru. Ovog ljeta građanima i posjetiteljima Beča nudi se i preko 1500 fontana s besplatnom pitkom vodom, 75 popularnih mobilnih fontana tipa 'Brunnhilde', 13 podnih fontana, 12 vodenih igrališta, čak 119 igrališta s vodenim elementima i 63 km svima dostupnih prirodnih plaža.

>>> Pročitajte još >>> Ni ovog ljeta nitko u Beču neće biti žedan: Wiener Wasser pušta u rad 1500 fontana!

 

  • Tri metra visoke fontane za piće od nehrđajućeg čelika, popularne Brunnhilde, postavljaju se na posebno prometnim ulicama i trgovima, a osim visoke kvalitetne izvorske vode nude i osvježenje finom vodenom maglicom. © Ekovjesnik

„Naši parkovi također igraju važnu ulogu u lakšem podnošenju ljetnih vrućina. Svake godine sadimo oko 4500 stabala i, uz postojećih tisuću parkova, uklanjamo asfalt te stvaramo dodatne zelene površine i otoke svježine čime smanjujemo utjecaj urbanih toplinskih otoka. Do 2025. godine stvorit ćemo 400.000 m² novih ili redizajniranih zelenih površina, kao što su Elinor-Ostrom-Park u Seestadtu, Free Center na bivšem mjestu Sjevernog kolodvora (Nordbahnhof) ili novi gradski park Atzgersdorf, koji smo otvorili ovog proljeća. Gdje god nije moguće saditi drveće, podržavamo ozelenjavanje fasada, krovova i dvorišta, čime se osigurava ugodna mikroklima.“ – dodaje Czernohorszky.

>>> Pročitajte još >>> Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

 

Bečke zdravstvene ustanove, ustanove za zdravstvenu njegu i umirovljenički domovi pripremljeni su za dane ekstremnih vrućina u skladu s akcijskim planom protiv vrućina, a stanovništvo se od negativnih zdravstvenih učinaka vrućina nastoji zaštititi velikim brojem mjera koje se mogu provesti u kratkom roku. Mjere se kreću od uređenja rashlađenih zona po gradskim četvrtima do uspostavljanja toplinskih standarda za bolnice.

  • Cool zona u jednom bečkom domu umirovljenika © Stadt Wien / Martin VOTAVA

Preporuke za očuvanje zdravlja i zaštitu od toplinskih valova građanima austrijske metropole dostupne su putem mobilne aplikacije Grada Beča Stadt Wien App. Zahvaljujući navedenoj aplikaciji, građani mogu dobiti brojne obavijesti te upozorenja na vrućinu, toplinske valove i druge vremenske događaje i to u realnom vremenu. Također, mogu doznati gdje se mogu rashladiti i kako se suočiti s ljetnim vrućinama. Dodatni savjeti i preporuke dostupni su i putem mrežnih stranica Grada Beča.

„Našu aplikaciju uistinu vrijedi preuzeti. Za sve one koji na svojim pametnim telefonima imaju previše instaliranih aplikacija, ovdje je ipak riječ o online toplinskom vodiču s najvažnijim preporukama i savjetima tijekom ljetnih vrućina“, zaključuje Jürgen Czernohorszky.

  • Bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky © PID / Votava

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

U Rimu počela primjena Zelenog plana za hitne slučajeve

Uoči prvog ovogodišnjeg toplinskog vala i visokih ljetnih temperatura, Grad Rim počinje s provedbom Zelenog plana za hitne slučajeve koji je odobrilo Gradsko vijeće Rima na svojoj sjednici održanoj 6. lipnja 2024.

Prag se priprema za ljetne vrućine i nastavlja s ugradnjom prskalica s vodenom maglicom

Središnja praška gradska četvrt priprema se za očekivane ljetne vrućine i ekstremne meteorološke uvjete te nastavlja s povećanjem broja punktova s pitkom vodom i prskalicama za rashlađivanje na svom području. Ovi inovativni sustavi, koji se u središtu Praga instaliraju od 2020. godine, pokazali su se učinkovitim alatom za snižavanje temperature na najposjećenijim lokacijama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER