Ohrabrujući rezultati sadnje posidonije u podmorju Marseillea

Prošlog svibnja počela je eksperimentalna sadnja posidonije (Posidonia oceanica) u zaljevu Prado u Marseilleu

U morskom rasadniku u marsejskom zaljevu Prado primijećeni su prvi izdanci posidonije posađene ovog svibnja u sklopu projekta Reposeed

„Ovo je ohrabrujući rezultat sadnje polja posidonije uz obalu grada, i to na površini od 150 m² i dubini od 25 metara“, komentirao je na X-u (bivšem Twitteru) Hervé Menchon, zamjenik gradonačelnika Marseillea zadužen za morsku biološku raznolikost, upravljanje, očuvanje i razvoj obalnih morskih područja.

Projekt Reposeed pokrenut je početkom godine, a čini se kako je ljetni toplinski val 2022. potaknuo masovno cvjetanje ove morske cvjetnice i endema Sredozemnog mora, što je dovelo do produkcije tisuća sjemenki prikupljenih uz obale Marseillea. Skupina istraživača GIS Posidonie, uključenih u istraživanje i upravljanje morskim okolišem i obalnim područjem, odlučila je iskoristiti ovu anomaliju te prikupila oko 10 000 sjemenki posidonije (Posidonia oceanica) kako bi ih posadila u novom morskom rasadniku. Sadnja je izvršena u svibnju 2023. usred umjetnih grebena u zaljevu Prado, novom zaštićenom morskom području od 850 hektara.

„Tri mjeseca kasnije, primilo se oko 10 posto sjemenki i sada imamo prve izdanke posidonije veličine od šest do 10 centimetara. Međutim, morat ćemo pričekati do svibnja sljedeće godine kako bismo doznali je li sadnja doista uspjela.” – kazao je Hervé Menchon.

Ova morska cvjetnica jednako je osjetljiva koliko i važna za mediteranski ekosustav. Omogućuje razvoj vrsta uz proizvodnju kisika zbog čega se naziva „plućima Mediterana“. Posidonija pohranjuje i veliku količinu CO2, i to do 1 500 tona po hektaru, što je prema nekim znanstvenicima veća količina koju pohranjuju kopnene šume.

Međutim, posidoniju ugrožavaju ljudske aktivnosti, posebice brodska sidra koja je uništavaju, a njen razvoj je vrlo težak i zahtijeva puno vremena. Zbog toga se diljem Mediterana provode brojni projekti s ciljem zaštite i obnove posidonije, a oni su najčešće vrlo složeni, skupi i neizvjesni. Prvi rezultati projekta Reposees stoga donose nadu, prije svega zbog svog jednostavnog načina berbe i sadnje u prirodnim uvjetima ili ispod naslaga kokosovih vlakana, ali i zbog daleko nižih troškova.

Dosadašnji troškovi aktivnosti projekta Reposeed procjenjuju se na 30 000 eura, a financiraju ih Grad Marseille i zaklada Fondation de la Mer. Gradsko vijeće Marseillea prošlog petka odobrilo je dodatna sredstva u visini od 15.000 eura, i to prije službenog pokretanja svog velikog „Plana Posidonija“ u listopadu 2023. s proračunom procijenjenim između 1,5 i 2 milijuna eura, javio je regionalni portal Made in Marseille.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Projektom SASPAS nastoje se zaštititi morsko dno i morske cvjetnice, a posebno posidonija

Udruga Sunce želi istaknuti značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja te potaknuti nautičare na promišljanje o sidrenju i lokacijama sidrenja. Putem kampanje „Postani čuvar posidonije“ namjerava se stvoriti mreža društveno odgovornih tvrtki koji će kao 'ambasadori posidonije' pomoći u ostvarenju cilja te stvoriti mrežu nautičara koji svojim ponašanjem i djelovanjem izravno pomažu u zaštiti morskih cvjetnica.

Postanite čuvari posidonije

Kampanja „Postani čuvar posidonije“ provodi se od srpnja 2021. s ciljem osvještavanja javnosti, a posebice nautičara, o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, s posebnim naglaskom na posidoniju (Posidonia oceanica).

U Splitu održana Konferencija o smanjenju utjecaja sidrenja na morske cvjetnice

Na konferenciji su predstavljeni rezultati i iskustva stečena tijekom provedbe projekta SASPAS te se raspravljalo o izazovima i mogućim rješenjima za smanjenje utjecaja sidrenja na morske cvjetnice, posebice livade posidonije (Posidonia oceanica). Konferencija je okupila predstavnike različitih institucija iz Hrvatske i Italije povezanih s pitanjima očuvanja morskih cvjetnica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER