Europa treba svrhovitu Uredbu o obnovi prirode, poručuje 200 organizacija civilnog društva

200 nevladinih organizacija pozvalo je danas sve države članice EU-a, članove Europskog parlamenta i Europsku komisiju da osiguraju da ova dugo očekivana uredba bude primjerena suočavanju s globalnim izvanrednim stanjem klime i bioraznolikosti

Proteklih mjeseci, poziv za donošenjem učinkovite Uredbe o obnovi prirode dobio je snažnu podršku više od milijun građana, poslovnih subjekata, znanstvenika i mnogih drugih dionika. Dok se tri europske institucije bave zaključnim „trialozima“ kako bi finalizirale ovu uredbu, ključno je da pregovarači osiguraju da ova dugo očekivana uredba bude primjerena suočavanju s globalnim izvanrednim stanjem klime i bioraznolikosti, ističu u Udruzi Biom.

Pregovori se odvijaju nakon još jednog ljeta s razornim vremenskim ekstremima nezapamćenog intenziteta diljem Europe. Poplave u Grčkoj, požari širom Mediterana i toplinski valovi na jugu Europe bolno nas podsjećaju da Europa očajnički treba zdrave i otporne ekosustave kako bi spriječila takve katastrofe i zaštitila svoje građane. Dužnost je naših lidera da Europi pruže zakon koji će ih zaista zaštititi od budućih katastrofa povezanih s klimatskim promjenama, ističu u Udruzi Biom.

Stoga 200 nevladinih organizacija poziva sve države članice Europske unije, članove Europskog parlamenta i Europsku komisiju da osiguraju da se u konačnom tekstu uredbe uključe neki ključni elementi, među kojima su:

  • Sva kopnena i morska staništa obuhvaćena su kvantificiranim, vremenski određenim i izvedivim ciljevima unutar i izvan područja Natura 2000.
  • Obnova poljoprivrednih ekosustava, nadopunjena ciljevima posvećenim obnovi isušenih močvarnih područja.
  • Osigurati da uredba može stupiti na snagu odmah, bez preduvjeta za pravovremenu i kontinuiranu provedbu ciljeva obnove.
  • Namjenska i dodatna sredstva za financiranje mjera obnove.

Svi ključni elementi mogu se pronaći u punoj verziji izjave nevladinih organizacija (Restore Nature Joint Statement).

„Ovo ljeto je ponovno ostavilo mnoge Europljane očajne i izuzetno ranjive na neposredne posljedice klimatskih promjena. Kakve još znakove trebamo da konačno djelujemo? Obnova prirode širokih razmjera spasit će živote. Zaštitit će nas sve od najgorih posljedica poplava, suša i požara. Spašavanjem naših ekosustava spašavamo sami sebe.“ – izjavila je Sabien Leemans, viša stručna suradnica za politiku bioraznolikosti u Europski ured WWF-a.

„Civilno društvo i dalje podržava europske donositelje odluka kako se približavaju dogovoru o prvoj Uredbi o obnovi prirode za Europu. Međutim, vrag je u detaljima - ova uredba može prirodu postaviti na put ozdravljenja samo ako obvezuje vlade da poduzmu učinkovite mjere za obnovu vrsta i staništa koja su teško pogođena intenzivnom poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom. Samo ambiciozna uredba EU-a koja nudi stvarna rješenja za suočavanje s krizom bioraznolikosti i klime mogla bi ispuniti međunarodne obveze EU-a za zaštitu i obnovu prirode.“ – kazao je Sergiy Moroz, voditelj politike za vodu i bioraznolikost u Europskom uredu za okoliš (European Environmental Bureau – EEB).

„Europsko ruralno srce gubi svoj puls kako ptice, pčele i druge vitalne vrste nestaju. Osiromašena isušena tresetišta ne uspijevaju zadržavati CO2 i vodu. Ako je Europa ozbiljna u vezi svoje obveze obnavljanja prirode, uredba mora uključivati čvrste ciljeve za oporavak bioraznolikosti i jačanje klimatske otpornosti poljoprivrednih ekosustava, uključujući isušena tresetišta.“ – izjavila je Sofie Ruysschaert, suradnica za politiku obnove prirode u Birdlife Europe.

„Ono što tražimo od sve tri institucije EU-a jest dogovor o ambicioznoj i pravno utemeljenoj uredbi koja je hitno potrebna kako bi se riješili mnogi pritisci na europsku prirodu. Obnova prirode i ljudske aktivnosti mogu - i moraju - postojati u skladu. Da bi se odgovorilo na ovu situaciju, pregovarači se ne bi smjeli suzdržavati od postizanja ravnoteže koja jamči obnovu prirode, ali također podržava održive uporabe kako na kopnu tako i u moru.“ – zaključio je Ioannis Agapakis, odvjetnik za zaštitu prirode u ClientEarth.

Podsjetimo, Uredba o obnovi prirode dobila je podršku od članica EU-a, industrije vjetroenergije i solarnih panela, znanstvenika, progresivne poljoprivredne zajednice, europskih lovaca, financijskih institucija, europskih gradonačelnika, sve većeg broja tvrtki i poslovnih udruženja te europske mladeži. Kroz različite kampanje koje je pokrenula koalicija #RestoreNature (uključujući Avaaz), WeMove itd., prikupljeno je gotovo 1,2 milijuna potpisa i poruka za ambicioznu Uredbu o obnovi prirode.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Projekt „Drava LIFE“: Novi život za Dravu

Bili smo dio male ekipe novinara koja je imala jedinstvenu priliku zaploviti Dravom s članovima tima Drava LIFE projekta kroz dvije županije, Međimursku i Koprivničko-križevačku, uz granicu Hrvatske i Mađarske. Krenuli smo iz Donje Dubrave u Međimurju, a nakon kratkog osvježenja našu četverosatnu vožnju čamcem puni dojmova završili smo u blizini Repaša u Općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER