Zbog porasta smrtnosti dupina uvodi se jednomjesečna zabrana ribolova na obali Atlantika

Iako je uslijedila nakon odluke francuskog Državnog vijeća, zabrana ne zadovoljava zahtjeve nevladinih organizacija

Državno vijeće je na zahtjev tri nevladine organizacije francuskoj vladi naložilo uvođenje zone zabrane ribolova u Biskajskom zaljevu kako bi se smanjio slučajni ulov morskih sisavaca. Zabrana ribolova slijedi nakon ranije uvedene obveze korištenja akustičnih repelenata za odvraćanje dupina od kočarica, a zahtijeva se i pouzdana procjena godišnjeg broja slučajnog ulova dupina.

Nakon odluke Državnog vijeća (Conseil d'Etat), Francuska je 24. listopada uspostavila jednomjesečnu zabranu ribolova duž obale Atlantika koja i dalje ima brojne izuzetke. Smatrajući dosad poduzete mjere nedovoljnima, najviši upravni sud Francuske naredio je vladi u ožujku 2023. da uvede zone sa zabranom ribolova u Atlantiku „kako bi se ograničila smrtnost običnih i dobrih dupina te obalnih pliskavica, žrtava slučajnog ulova tijekom ribolovnih operacija.“

Sukladno navedenoj odluci, razdoblje zabrane ribolova odnosi se na razdoblje od 22. siječnja do 20. veljače od 2024. do 2026. godine. Riječ je o prvoj zabrani ribolova u ovako velikom morskom području koja se uvodi tijekom razdoblja najvećeg ribolovnog ulova, naglašava se u priopćenju francuske vlade.

Međutim, tekst odluke Državnog vijeća ne zadovoljava brojne nevladine organizacije. Primjerice, udruga France Nature Environnement (FNE) kritizira „krivu interpretaciju znanstvenih preporuka“. U udruzi procjenjuju da će jednomjesečna zabrana ribolova smanjiti slučajni ulov dupina za samo 17 % u usporedbi s 44 % ako bi se razdoblje zabrane produljilo na tri mjeseca. Liga za zaštitu ptica (LPO) u svom priopćenju ističe kako unatoč velikom protivljenju građana francuska vlada i dalje ustraje u zaštiti interesa industrijskog ribolova te s ciljem zaštite morskih sisavaca najavljuje preispitivanje odluke Državnog vijeća.

Opservatorij za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella zabilježio je između prosinca 2022. i travnja 2023. čak 1 380 nasukavanja dupina na francuskoj obali Atlantskog oceana, dok je većina leševa potonula ili ih je odnijelo u more pa stoga nikada nisu stigli do plaža. Prema Opservatoriju Pelagis, populacija dupina u Biskajskom zaljevu je 2011./2012. godine procijenjena na oko 200 000 jedinki.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

Francuska vlada pokreće nacionalni plan zaštite dupina

Tijela pronađenih dupina su strahovito unakažena, a peraje su im odrezane. No, ono što je šokiralo francuske istraživače iz Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella nije samo brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci, već njihov broj - od siječnja je na francuskim obalama Atlantika zabilježen rekordan broj od 1.100 pronađenih leševa dupina.

Svake godine na francuskoj obali Atlantika strada na tisuće dupina

Dok se stotine unakaženih leševa dupina nastavljaju gomilati na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara, tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne, gdje su očito ostavljeni i zaboravljeni poslije već uobičajenog prikupljanja na plažama.

Dupini su zviždači oceana. Spasimo ih!

Krajem travnja aktivisti francuske organizacije Sea Shepherd su nakon dva mjeseca provedena na moru zaključili svoju kampanju obrane dupina duž francuske obale Atlantika, no voditeljica kampanje i predsjednica Sea Shepherd France, Lamya Essemlali, najavljuje njen nastavak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER