Svake godine na francuskoj obali Atlantika strada na tisuće dupina

Sea Shepherd: od kraja prosinca prošle godine na francuskoj obali Atlantika pronađeno je čak 700 leševa dupina

Dok se stotine unakaženih leševa dupina nastavljaju gomilati na francuskoj obali Atlantika kao posljedica nehumanog postupanja lokalnih ribara, tim aktivista francuskog ogranka organizacije Sea Shepherd otkrio je veći broj leševa na obali blizu grada Les Sables d'Olonne, gdje su očito ostavljeni i zaboravljeni poslije već uobičajenog prikupljanja na plažama.

Ove godine ubijeno je već nekoliko tisuća dupina

Na francuskoj obali Atlantika vlasnici velikih industrijskih kočarica i ribarskih brodova svake godine ubiju i do 6.000 dupina. Taj broj mogao bi biti i znatno veći te prema procjenama Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella iznositi i do 10.000 jedinki. Taj je broj mnogo veći od broja dupina koji stradavaju u masakru dupina na danskim Farskim otocima i u ozloglašenom japanskom zaljevu Taiji. Ova plovila ciljaju područja za mriješćenje lubina tijekom sezone parenja, ali love i dupine koji obično nastanjuju iste vode. Većina dupina ugine u mrežama ili od posljedica rana koje im nanose ribari na plovilima. Ova praksa ne samo da ugrožava populacije lubina, već je i smrtonosna za mnoge dupine koji u mrežama završe kao sporedni ulov.

Prema podacima Opservatorija Pelagis, na plažama i obalama završi svega 20 % leševa ubijenih dupina, što upućuje na zaključak da ih je ove godine ubijeno već nekoliko tisuća, budući da je od kraja prosinca prošle godine pronađeno čak 700 unakaženih leševa nesretnih životinja.

Prvi korak ka poboljšanju ove situacije bilo bi jasno identificiranje odgovornih plovila pomoću promatrača ili kamera na brodu. Dok je u mnogim zemljama ta prisutnost obvezna, Francuska ne samo da dopušta destruktivne metode ribolova u osjetljivim područjima, već svojim ribarima daje mogućnost odbijanja bilo kakvog nadzora. Plovila vlasnika iz gradova Les Sables d'Olonne i Saint Gilles koja su aktivisti organizacije Sea Shepherd snimili s dupinima u mrežama odbili su dosad svakog promatrača.

„Kada će to zakonom konačno biti propisano? Koliko dugo će francuska vlada nekolicini ljudi dopuštati blokiranje bilo kakvog napretka po tom pitanju? Kako možemo objasniti činjenicu da odbori za ribarstvo u ovoj zemlji imaju takvu moć i da se ne kažnjavaju za ovakve postupke?“, pita Lamya Essemlali, predsjednica Sea Shepherd France.

Essemlali pritom napominje da francuska vlada ne shvaća ozbiljno ovaj problem te se uglavnom brine o zaštiti potreba ribara.

Nepouzdani podaci Odbora za ribarstvo

Francuska je potpisnica konvencija o zaštiti kitova i predana je provedbi konkretnih mjera kako bi se smanjio njihov ulov. Znanstvenici su zabrinuti jer su dupini osjetljiva vrsta koja sporo reproducira svoje malobrojno potomstvo. U trenutku kada će se primijetiti značajan pad njihove populacije, bit će već prekasno.

„Trideset godina održavanja sastanaka i vođenja razgovora s odborima za ribarstvo dovelo je do katastrofalne situacije u kojoj se danas nalazimo. Vrijeme za raspravu je završeno, sada postoji samo hitna potreba za djelovanjem”, dodaje Lamya Essemlali.

José Jouneau, predsjednik regionalnog odbora za ribarstvo (Comité des pêches Loire-Atlantique - COREPEM), tvrdi - i rutinski navodi nepouzdane podatke, da su ove godine sve kočarice opremljene akustičnim repelentima za tjeranje dupina. Međutim, organizacija Sea Shepherd prema saznanjima iz pouzdanih izvora tvrdi da to nije točno. Dvije mreže koje su uspjeli pregledati ove veljače, a u kojima su pronađeni uginuli dupini, nisu imale navedene uređaje.

Krivolov se ne kažnjava

Slučaj pronađenih uginulih dupina samo je dio problema. Sea Shepherd je također u nekoliko navrata tijekom svojih patrola dokumentirao ribolov kočaricama u vodama u kojima je zabranjeno korištenje mreža kako bi se omogućilo razdoblje oporavka. U organizaciji se pitaju koje kontrole i sankcije treba primijeniti na ove krivolovce. Protiv dvojice ribara koje su uhvatili u krivolovu organizacija je podnijela prijavu. Oba su broda lovila u sredini visoravni Rochebonne te se nisu ni potrudili ugasiti svoj sustav automatske identifikacije, dokazujući time da se krivolov prešutno odobrava i ne kažnjava.

Posjet broda M/Y Sam Simon

M/Y Sam Simon, glavni patrolni brod organizacije Sea Shepherd uključit će se u kampanju „Dolphin Bycatch” tijekom ovog vikenda, u subotu i nedjelju 16. i 17. ožujka. Brod će biti otvoren za posjete u Bordeauxu i javnost će se moći upoznati s posadom te razgovarati o izazovima i ciljevima kampanje zaštite dupina.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Olimpijski krugovi od danas krase Eiffelov toranj

Za manje od 50 dana, oči cijelog svijeta bit će uprte u Pariz i Francusku jer su nakon sto godina domaćini trećih Ljetnih olimpijskih igara u svojoj povijesti. Preostalo je manje od dva mjeseca do početka najvećeg ovogodišnjeg svjetskog sportskog događaja, a grad domaćin nastavlja se ukrašavati bojama Igara. Tako su u ranim jutarnjim satima 7. lipnja na Eiffelov toranj postavljeni 29 metara široki i 13 metara visoki olimpijski krugovi.

Francuska vlada pokreće nacionalni plan zaštite dupina

Tijela pronađenih dupina su strahovito unakažena, a peraje su im odrezane. No, ono što je šokiralo francuske istraživače iz Opservatorija za zaštitu morskih sisavaca i ptica Pelagis iz La Rochella nije samo brutalnost kojom su usmrćeni ovi iznimno inteligentni morski sisavci, već njihov broj - od siječnja je na francuskim obalama Atlantika zabilježen rekordan broj od 1.100 pronađenih leševa dupina.

Dupini su zviždači oceana. Spasimo ih!

Krajem travnja aktivisti francuske organizacije Sea Shepherd su nakon dva mjeseca provedena na moru zaključili svoju kampanju obrane dupina duž francuske obale Atlantika, no voditeljica kampanje i predsjednica Sea Shepherd France, Lamya Essemlali, najavljuje njen nastavak.

Zbog porasta smrtnosti dupina uvodi se jednomjesečna zabrana ribolova na obali Atlantika

Državno vijeće je na zahtjev tri nevladine organizacije francuskoj vladi naložilo uvođenje zone zabrane ribolova u Biskajskom zaljevu kako bi se smanjio slučajni ulov morskih sisavaca. Zabrana ribolova slijedi nakon ranije uvedene obveze korištenja akustičnih repelenata za odvraćanje dupina od kočarica, a zahtijeva se i pouzdana procjena godišnjeg broja slučajnog ulova dupina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER