S temperaturom iznad 21 °C oboren siječanjski temperaturni rekord u Arlesu

Toplo i bez naznaka kiše do kraja siječnja

Sredinom ovog mjeseca u većem dijelu Francuske zabilježen je značajan pad temperatura zraka, no u srijedu je u provansalskom gradu Arlesu oboren siječanjski temperaturni rekord.

U dijelovima Francuske temperature zraka krajem siječnja prelaze ili se kreću oko 20 °C. Međutim, jučer je u toj zemlji oboreno ili izjednačeno nekoliko mjesečnih temperaturnih rekorda, uključujući dva u Provansi.

Tako je u srijedu 24. siječnja u Arlesu izmjerena temperatura zraka viša od 21 stupnja Celzija čime je prema meteorologu Paulu Marquisu oboren raniji siječanjski temperaturni rekord od 20,4 °C, izmjeren 2007. godine. Istog dana u Marseilleu je s 19,9 °C izjednačen siječanjski temperaturni rekord izmjeren također prije 17 godina.

Francuski opservatorij za tornada i jake grmljavinske oluje Keraunos navodi kako je 24. siječnja u Montpellieru u 13 sati zabilježena temperatura od 21,3 °C, čime je također oboren raniji siječanjski temperaturni rekord od 21,2 °C izmjeren u siječnju 2002.

Blage temperature do kraja siječnja

Francuska nacionalna meteorološka služba Météo-France navodi kako će siječanj 2024. biti mjesec promjenjivih vremenskih uvjeta s blagim i toplim početkom godine, dugim hladnim razdobljem između 7. i 20. siječnja te aktualnim zatopljenjem koje će se vjerojatno nastaviti i nakon 31. siječnja.

Oceansko strujanje od prošle nedjelje ponovno tjera hladan zrak prema sjeveru i središtu Europe te podiže temperature znatno iznad uobičajenih vrijednosti. U srijedu ujutro na zapadu zemlje izmjerene su minimalne temperature vrlo blizu mjesečnih rekorda s vrijednostima iznad 12 °C, čime su prema privremenim podacima oboreni mjesečni rekordi u Rennesu, Nantesu, Le Mansu, Toursu i drugim gradovima.

Ovog četvrtka i petka očekuju se poslijepodnevne temperature oko 25 °C u okolici Perpignana, Pradesa i Durban-Corbièresa, te temperature od 20 do 22 °C u Montpellieru, Toulonu i Nîmesu. Iako ovakve temperature nisu uobičajene za mjesec siječanj, Météo-France podsjeća kako je u Toulonu 8. siječnja 2016. izmjereno 20,5 °C, u Montpellieru 3. siječnja 2018. 20,7 °C, a u Perpignanu čak 25,4 °C 3. veljače 2020. godine.

Prognozirane temperature stoga će ostati iznad sezonskih vrijednosti do kraja siječnja, a vjerojatno i prvih dana veljače. To će pak utjecati na pogoršanje suše u mediteranskoj regiji u kojoj kiše neće biti sljedećih 10 dana. Kraj mjeseca siječnja proteći će tako bez naznaka kiše što nije zabilježeno od početka meteoroloških mjerenja.

2023. druga najtoplija godina

Francuska nacionalna meteorološka služba Météo-France navodi kako je 2023. godina s prosječnom temperaturom od 14,4 °C u toj zemlji bila druga najtoplija nakon 2022. godine. Toplinska anomalija tijekom cijele godine dosegla je +1,4 °C u usporedbi s prosječnim vrijednostima razdoblja od 1991.-2020. godine.

Čak osam od proteklih 10 godina ubraja se među deset najtoplijih godina u Francuskoj od početka 20. stoljeća. 2003. godina koja se pamti po dosad najintenzivnijem toplinskom valu u Europi, tijekom kojeg je u Francuskoj preminulo više od 14 000 osoba, na devetom je mjestu s prosječnom temperaturom od 13,5 °C, dok je 2022. s 14,5 °C bila najtoplija.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljena Tvrđava sv. Nikole - povijesno blago u srcu Marseillea

Završen je dio restauratorskih radova na obnovi marsejske Tvrđave sv. Nikole (Fort Saint-Nicolas), poznate i pod nazivom La Citadelle de Marseille. Ovaj spomenik kulture s jednim od najljepših pogleda na marsejsku Staru luku (Vieux-Port) nakon punih 360 godina prvi je put otvoren za javnost.

Francuska je zabilježila treću najtopliju zimu u povijesti mjerenja

Prosječna temperatura izmjerena tijekom razdoblja meteorološke zime (prosinac-veljača) trebala bi biti 2 °C viša od dugogodišnjeg prosjeka, što je čini trećom najtoplijom iza 2020. (+2,3 °C) i 2016. godine (+2,1 °C). Meteorološka jesen (rujan-studeni 2023.) bila je već najtoplija u povijesti mjerenja u Francuskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER