Berlinski gradonačelnik Kai Wegner želi pronaći rješenje za KaDeWe

Berlinski Senat želi sačuvati kultnu berlinsku robnu kuću

Vlasnik kultne berlinske robne kuće KaDeWe podnio je zahtjev za stečaj, a kao razlog navodi se drastično povećanje troškova najma od 37 posto. Analitičari su, međutim, optimistični u pogledu budućnosti robne kuće.

„Berlinski Senat radit će na tome da se pronađe rješenje za najpoznatiju robnu kuću u Berlinu i time očuva što više radnih mjesta“, izjavio je berlinski gradonačelnik Kai Wegner (CDU - Kršćansko-demokratska unija). „Zahtjev za stečaj Grupe KaDeWe pokazuje u kakvoj su se teškoj situaciji našle sve tri robne kuće nakon insolventnosti Signa Holdinga“, dodao je Wegner.

Grupacija KaDeWe (Kaufhaus des Westens) s oko 4 000 zaposlenih  i tri luksuzne robne kuće - KaDeWe u Berlinu, Oberpollinger u Münchenu i Alsterhaus u Hamburgu,  podnijela je početkom prošlog tjedna zahtjev za stečajni postupak, ali njihove robne kuće nastavit će s radom.

Podsjetimo, Grupacija KaDeWe dio je problematičnog nekretninskog carstva Renéa Benka te je njezinih 49,9 posto u vlasništvu austrijske tvrtke Signa Retail, koja je krajem prošle godine i sama podnijela zahtjev za nesolventnost. Nekoliko tjedana nakon toga uslijedila je nelikvidnost grupacije, a berlinski gradonačelnik Wegner stečaj također vidi kao priliku za daljnji razvoj robne kuće KaDeWe.

S više od 60.000 četvornih metara maloprodajnog prostora KaDeWe (Kaufhaus des Westens) druga je najveća robna kuća u Europi nakon londonskog Harrodsa. Otvorena je 27. ožujka 1907. godine, potpuno uništena tijekom Drugog svjetskog rata te obnovljena 1956. godine, nakon čega je ubrzo postala simbol gospodarskog uzleta tadašnje Zapadne Njemačke, ali i prosperiteta Zapadnog Berlina u odnosu na njegov istočni dio. Ova robna kuća na trgu Wittenbergplatz ujedno je jedna od najvećih berlinskih turističkih atrakcija te se po popularnosti može mjeriti s Brandenburškim vratima, zgradom parlamenta Reichstag i televizijskim tornjem na Alexanderplatzu.

Kao što smo već ranije izvijestili, u poznatoj bečkoj trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße Signa Holding na mjestu srušene robne kuće Leiner od 2021. godine gradi novi kompleks s hotelom Hyatt Thompson, krovnim vrtom i robnom kućom LAMARR po uzoru na berlinski KaDeWe. Robna kuća dobila je ime po čuvenoj glumici i rođenoj Bečanki Hedy Lamarr, a unatoč financijskim poteškoćama Signa Holdinga, radovi na izgradnji kompleksa teku prema planu pa bi se trebao otvoriti 2025. godine.

 

  • U bečkoj trgovačkoj ulici Mariahilfer Straße gradi se novi kompleks s hotelom i robnom kućom LAMARR po uzoru na berlinski KaDeWe. © Ekovjesnik

Zatvara se i robna kuća Galeries Lafayette

Jedina njemačka podružnica francuskog lanca luksuznih robnih kuća Galeries Lafayette zatvorit će se nakon 28 godina poslovanja. U listopadu prošle godine objavljeno je da se najam robne kuće s vlasnikom nekretnine Tishmanom Speyerom neće obnavljati. Stoga će poslovanje ove robne kuće, izgrađene 1996. godine prema projektu francuskog arhitekta Jeana Nouvela, prestati nakon isteka najma krajem 2024. godine. Kao razlog zatvaranja navedena je „promjena potrošačkih navika u Njemačkoj, kao i značajne promjene na berlinskom maloprodajnom tržištu.“

Uoči zatvaranja ove robne kuće u glavnoj berlinskoj trgovačkoj ulici Friedrichstraße već se počela razmatrati mogućnost njezine prenamjene, a jedna od njih je da se u zgradi smjesti Središnja i državna knjižnica Berlin (Zentral- und Landesbibliothek Berlin) za koju se već godinama traži nova lokacija.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Otvoren prvi obnovljeni dio kultne berlinske robne kuće KaDeWe

Povijesna berlinska robna kuća Kaufhaus des Westens (KaDeWe) obnavlja se prema projektu nizozemske arhitektonske tvrtke OMA (Office for Metropolitan Architecture), na čijem je čelu Rem Koolhaas, međunarodno priznati arhitekt, teoretičar arhitekture, urbanist te profesor na poslijediplomskom studiju arhitekture i urbanog dizajna na Sveučilištu Harvard.

Berlin kupuje mrežu daljinskog grijanja švedskog Vattenfalla

Savezna pokrajina Berlin odlučila je kupiti mrežu daljinskog grijanja njemačkog glavnog grada od švedske energetske tvrtke Vattenfall. Obje su strane u utorak objavile da je postignut dogovor koji još treba potvrditi Zastupnički dom Berlina.

Obnova praške robne kuće Máj bit će dovršena 2024. godine

Zahvaljujući povijesnoj vrijednosti i dugogodišnjoj tradiciji, kao i izvanrednoj lokaciji, robna kuća Máj ima potencijal za stvaranje jedinstvenog mjesta u središtu Praga koje će biti privlačno ne samo turistima, već će se savršeno uklopiti u svakodnevni život Pražana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER