VIŠE (OD) MOSTA | Tribina „Tromostovlje“

Na tribini će biti objavljen i natječaj za crtež na temu sadržajne nadgradnje Savskoga mosta u kategoriji za djecu

Tribina „Tromostovlje“ održat će se u utorak 16. travnja 2024. u Galeriji Kupola Gradske knjižnice (Starčevićev trg 6, Zagreb), s početkom u 19 sati. Gosti su arhitekti Igor Ekštajn i David Kabalin te arhitekt i urbanist Zoran Hebar, a urednik i voditelj je Saša Šimpraga.

Zona Tromostovlje svojevrsni je zagrebački paradoks. S jedne strane jedna od najvažnijih povijesnih točaka izlaska grada na Savu, a danas i najfrekventnija lokacija na zagrebačkim riječnim obalama uopće, a s druge strane prostor koji nikad nije smisleno i sustavno uređen. Samo prema procjenama ZET-a, frekvencija putnika na okretištu Savski most kreće se od 20 do 25 tisuća dnevno što ga čini jednim od ključnih zagrebačkih terminala. No, umjesto plana, tu su lokaciju i njenu zonu odredile potrebe, a oblikovala improvizacija. Takva je praksa nastavljena i nakon recentne, u mnogočemu kontroverzne, obnove Savskog mosta.

Na tribini „Tromostovlje“ koja stavlja u fokus mjesto čija je „ljepota u mogućnostima“, govorit će se o tome je li upravo to pravo mjesto za prvi zagrebački trg na obali Save, zašto na mjestu koje ima stoljetni kontinuitet veslačkih sportova nema nijednog uređenog pristupa rijeci, je li za novi terminal bolja sjeverna ili južna obala, koje su perspektive povratka kupališta na Savu i zašto na jedinom zagrebačkom pješačkom mostu najmanju površinu imaju pješaci?

O svemu tome Saša Šimpraga razgovarat će s arhitektima Igorom Ekštajnom (video-vezom iz Bostona) i Davidom Kablinom te arhitektom i urbanistom Zoranom Hebarom.

Dr. sc. Igor Ekštajn predaje povijest krajobraza na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, SAD. Doktorirao je u polju arhitekture, krajobrazne arhitekture i urbanizma na Sveučilištu Harvard, gdje je i istraživač pri Davisovom centru za ruske i euroazijske studije.

Zoran Hebar je arhitekt i urbanist. Radio je u Urbanističkom zavodu grada Zagreba kao autor i voditelj niz urbanističkih planova i idejnih rješenja za područje Zagreba i drugdje. Autor je knjige „Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toka u cjelini“.  Zajedno s Nadom Šilović, 1985. godine u sklopu sekcije „Prijedlog“  Zagrebačkog salona, izradio je prijedlog za uređenja prostora okretišta kod Savskog mosta.

Mr. sc. David Kabalin magistrirao je zaštitu spomenika i lokaliteta pri Međunarodnom centru za konzervaciju Raymond Lemaire u Leuvenu, Belgija. Radi kao samostalni arhitekt i asistent - istraživač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.  Autor je dvije privremene intervencije u zoni Tromostovlje.    

Tribina se održava u sklopu projekta „Više (od) mosta“ čiji je autor Saša Šimpraga, a koji tematizira Savski most i njegovu zonu te mogućnosti sadržajne nadogradnje jedinog zagrebačkog pješačkog mosta. Tribini je prethodila privremena umjetnička intervencija umjetnice Cicko – Dore Ivković na plohi Savskog mosta, a pokrenuta je i inicijativa platforme 1postozagrad da se ploha mosta reorganizira u korist pješaka te postave klupe i zelenilo.

© Petra Milički

Jedini zagrebački „pješački“ most preko Save

Savski most izgrađen je 1938. godine prema projektu inženjera Milivoja Frkovića, i to na mjestu nekadašnjeg Crvenog mosta. Bio je namijenjen kolnom prometu, a pješački postaje s izgradnjom obližnjeg Jadranskog mosta koji je preuzeo sav promet. Novi pješački most od tada do danas nikad nije značajnije prilagođen pješačkoj ulozi, a neposredno prije nužne recentne obnove prvi put dobio je klupe i zelenilo, sa skromnim rezultatima. Nakon obnove 2022. godine, stanje plohe mosta izgubilo je mogućnost sjedenja i organizirano je na način da većina prostora služi biciklistima, a manjina pješacima, umjesto da je obratno. Most od 1975. godine ima status kulturnog dobra RH. Unatoč tome, nakon obnove most nije vraćen u izvorno stanje.

Projekt „Više (od) mosta“ fokusira Savski most, njegovu zonu i mogućnost sadržajne nadogradnje plohe mosta u korist pješačkog programa. Privremena intervencija street art umjetnice Cicko u podu središnjeg dijela mosta ponudila je neke od smjerova mogućeg budućeg uređenja. Postavljena je 15. travnja 2024., a izvedena je bojama koje se ispiru s kišom.

 

  • Zagreb zaslužuje bolje od ovoga © Ekovjesnik

„Više (od) mosta“ projekt je Goethe-Instituta Kroatien, a podržan je i od Grada Zagreba / Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad / MO Kajzerica. Partneri su Knjižnice grada Zagreba / Gradska knjižnica, Knjižnica Savski gaj, Knjižnica Jelkovec i 1POSTOZAGRAD.

 

VEZANE VIJESTI

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER