U Rimu počela primjena Zelenog plana za hitne slučajeve

Grad Rim upozorava građane na opasnosti toplinskog vala

Uoči prvog ovogodišnjeg toplinskog vala i visokih ljetnih temperatura, Grad Rim počinje s provedbom Zelenog plana za hitne slučajeve koji je odobrilo Gradsko vijeće Rima na svojoj sjednici održanoj 6. lipnja 2024.

Zeleni plan za hitne slučajeve (Piano del verde di emergenza) predstavljen je u utorak 18. lipnja na autobusnom stajalištu Largo Argentina u središtu Rima, na kojem su postavljene tri velike palme u teglama. Zahvaljujući ovom planu, diljem Rima postavit će se velika stabla kako bi se stvorila dodatna zasjenjena područja i smanjili učinci urbanog toplinskog otoka. Riječ je prvenstveno o lokacijama u blizini stanica javnog prijevoza u raznim dijelovima grada.

„Plan su uoči početka ljeta 2024. izradili Odjel za zaštitu okoliša i Ured za klimu Grada Rima, a njime je identificirano nekoliko područja pogodnih za postavljanje velikih stabala u teglama, posebice u blizini stanica javnog prijevoza”, kazala je Sabrina Alfonsi, rimska gradska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom.

  • © Sabrina Alfonsi | Facebook

Rim se kao i sve druge svjetske metropole suočava s izazovima povezanim s učincima klimatskih promjena: povećanjem prosječnih temperatura, povećanim rizikom od ekstremnih vremenskih pojava i  povećanjem učinka urbanih toplinskih otoka.

„Dok nastavljamo naš srednjoročni i dugoročni rad na jačanju gradske zelene infrastrukture kroz sadnju novih uličnih stabala i urbanih šuma posebice u istočnom dijelu grada te drugim intervencijama urbanog pošumljavanja, smatrali smo da je potrebno intervenirati tijekom tri najtoplija mjeseca kako bismo ublažili temperature i građanima ponudili hlad i zaklon tijekom čekanja javnog prijevoza. S tim smo ciljem zadužili Odjel za zaštitu okoliša da nabavi drveće odgovarajuće veličine i vrste te osigura njihovo pozicioniranje od 18. lipnja do 15. rujna, uz odgovarajući plan navodnjavanja i njege. U sljedećih nekoliko dana bit će dovršeno postavljanje prvih stabala u različitim dijelovima grada.“ – izjavila je Sabrina Alfonsi.

 

  • Rim - Piazza del Quirinale | U Rimu je na snazi narančasti meteoalarm © Ekovjesnik

Grad Rim odobrio je Plan prilagodbe klimi (Piano di Adattamento climatico), koji identificira radnje koje treba provesti kako bi se grad prilagodio klimatskim promjenama i postigla klimatska neutralnost do 2030. godine. Gradsko vijeće Rima je na sjednici 30. svibnja 2024. obvezalo gradsku upravu da usvoji Glavni plan za drveće, odnosno dokument pod nazivom „Analize i strategije za vrednovanje uličnog drveća“ („Analisi e strategie per la riqualificazione delle alberature stradali“). Plan je sastavljen je u suradnji s Vijećem za poljoprivredna istraživanja i analizu ekonomike poljoprivrede (CREA) i namijenjen za provedbu intervencija za zaštitu, regeneraciju i širenje javnih zelenih površina te razvoj sustava zelene infrastrukture.

Prošle godine drveće u teglama eksperimentalno je postavljeno na stajalištima Giardinetti, Piazza Sempione i Largo Argentina. Ove godine broj zaštićenih stajališta značajno se povećava i to na ukupno 19, za što će se koristiti ukupno 30 stabala.

>>> Pročitajte još >>> Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

  • Nasone s jednim „nosem“ u parku pored Kvirinalske palače (Palazzo del Quirinale) © Ekovjesnik

Oglašen narančasti meteoalarm

Od utorka 18. lipnja i srijede 19. lipnja u Rimu se očekuje velik porast temperatura, koji će se nastaviti i sljedećih dana.

Najavljene visoke temperature i vremenski uvjeti mogu imati negativne učinke na zdravlje stanovništva, posebice kod starijih osoba, djece, osoba s kroničnim bolestima i psihičkim smetnjama, kao i kod osoba smanjene pokretljivosti i onih koji redovito uzimaju lijekove. Ekstremne vrućine mogu biti štetne i za mlade i zdrave osobe, a posebno za osobe koje borave i rade na otvorenom.

Civilna zaštita Grada Rima stoga poziva građane i posjetitelje Rima da preuzmu letak s informacijama o pravilima ponašanja u slučaju visokih temperatura u kojem mogu pronaći preporuke kako bi sačuvali zdravlje i zaštitili se od velikih vrućina. Također, preporuke se mogu pronaći u mobilnoj aplikaciji Waidy Wow koju je razvila ACEA Grupa i koja korisnicima omogućuje jednostavno lociranje najbližeg punkta s besplatnom pitkom vodom, ali i provjeru razine hidratacije.

>>> Pročitajte još >>> Pored rimskog Koloseja postavljena još jedna hi-tech fontana s gaziranom i negaziranom vodom

 

  • U blizini rimskog Koloseja svečano je otvorena još jedna „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua). Nalazi se u blizini Via Sacra, na putu prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, a njezinim postavljanjem obilježena je deseta obljetnica projekta kojim je tvrtka ACEA Gruppo pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti. © ACEA Gruppo

Uvodi se i zabrana za rimske botticelle

S oglašenim narančastim meteoalarmom (stupanj 2) povećava se i zabrana kretanja radnih konja, već predviđena Uredbom o zaštiti životinja, i to od 11 do 18 sati u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna. Međutim, u istom razdoblju naknadno je uvedena zabrana korištenja konja tijekom oglašenog narančastog i crvenog meteoalarma i to od 11 do 18 sati.

Zahvaljujući ovoj Uredbi Grada Rima, donesenoj na zahtjev rimskog gradonačelnika Roberta Gualtierija, zabrana korištenja konja u uvjetima velikih vrućina postala je trajna, a posebno se odnosi na korištenje tradicionalnih rimskih kočija (botticelle). Kontrolu poštovanja Uredbe o zaštiti životinja provodi gradska policija glavnog grada Rima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

Ako je vruće, nije lav! Barem ne u Beču!

Zbog klimatskih promjena toplinski valovi su sve češći i intenzivniji, a posebno mogu biti opasni za zdravlje ranjivih i osjetljivih skupina. Najvažnija je dobra priprema za ljetne vrućine i postupanje u skladu s preporukama za očuvanje zdravlja i zaštitu od toplinskih valova, a Grad Beč pritom provodi brojne mjere kojima građanima omogućuje lakše podnošenje ljetnih vrućina.

Prag se priprema za ljetne vrućine i nastavlja s ugradnjom prskalica s vodenom maglicom

Središnja praška gradska četvrt priprema se za očekivane ljetne vrućine i ekstremne meteorološke uvjete te nastavlja s povećanjem broja punktova s pitkom vodom i prskalicama za rashlađivanje na svom području. Ovi inovativni sustavi, koji se u središtu Praga instaliraju od 2020. godine, pokazali su se učinkovitim alatom za snižavanje temperature na najposjećenijim lokacijama.

Toplinski valovi postaju sve češći i smrtonosniji

Rizik od intenzivnih toplinskih valova naglo je porastao u posljednjih 20 godina. U budućnosti će takvi ekstremni vremenski uvjeti postati sve češći, a prekomjerna smrtnost povezana s ekstremnim vrućinama će se povećati. Posebno će biti pogođena Europa, ističu istraživači Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH Zürich).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER