Znanstvenici IZOR Split objavili rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji

Važan znanstveni rad pomoći će u boljem razumijevanju ekologije ishrane dagnji (Mytilus galloprovincialis)

Istraživanje je provedeno na širem području ušća rijeke Krke, u sklopu projekta BiVACME koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Ušće rijeke Krke jedno je od najvažnijih područja za uzgoj školjkaša na istočnom Jadranu, a unatoč tome što se radi o gospodarski važnoj vrsti školjkaša, ekologija dagnji na ovom području dosad se relativno malo istraživala.

Rad znanstvenika Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, „Stabilni izotopski sastav tkiva i ljuštura mediteranske dagnje, Mytilus galloprovincialis, u estuariju i okruženju akvakulture“, objavljen je u prestižnom časopisu Aquaculture.

„Analiza stabilnih izotopa često je korištena metoda za istraživanje ishrane školjkaša i drugih morskih organizama, kao i ukupno razumijevanje morskih hranidbenih mreža. Omjeri stabilnih izotopa dušika i ugljika daju vrijedne podatke o izvorima hrane, kao i preklapanju ekoloških (trofičkih) niša“, ističu u Institutu.

Analizom stabilnih izotopa dušika i ugljika u tkivu dagnji na istraživanom području utvrđene su značajne prostorne i vremenske razlike u ishrani ove vrste školjkaša. Od istraživanih lokacija, dvije su bile u samom estuariju rijeke Krke, jedna na području kanala Sv. Ante, te jedna na uzgajalištu u priobalnom području u blizini Tribunja.

Analiza stabilnih izotopa dušika u ljušturama relativno je nova metoda i provodi se samo u nekoliko laboratorija u svijetu, uključujući laboratorij prof. dr. sc. Davida Gillikina s kojim znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo imaju uspješnu suradnju. Kako školjkaši polažu ljušturu tijekom cijelog života, ona predstavlja važan arhiv podataka o okolišnim uvjetima. Analiza ljuštura dagnji provedena u sklopu ovog istraživanja pokazala je vrlo sličan signal okoliša, kao i analizirano tkivo i time veliki potencijal za daljnja istraživanja.

Sredozemna dagnja (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) široko je rasprostranjena i komercijalno važna vrsta školjkaša te jedna je od dvije uzgojne vrste školjkaša u Jadranskom moru, pri čemu je ušće rijeke Krke ključno mjesto za akvakulturu. Razumijevanje ekologije ishrane M. galloprovincialis moglo bi pomoći pri većoj učinkovitosti akvakulture, a cilj ove studije bio je korištenje stabilnih izotopa za unaprjeđenje našeg razumijevanja ekologije ishrane M. galloprovincialis, kao i istraživanje potencijala njihove ljušture zamjene za promjenu okoliša. Znanstvenici Instituta su analizirali stabilni izotopski sastav (δ13C i δ15N) mekog tkiva M. galloprovincialis, kao i δ15N potpis njezine ljušture, i to tijekom jedne godine na više lokacija u ušću rijeke Krke.

Dagnje su pokazale razlike u izotopskoj niši ovisno o lokaciji, što ukazuje da se njihova ishrana razlikuje ovisno o zemljopisnom položaju, vjerojatno zbog specifičnih uvjeta u ušću rijeke Krke i razlika u dostupnosti hrane. Tijekom cijelog istraživanja morski organski ugljik bio je dominantan izvor u školjkama uzgojenim u ušću Krke. Međutim, u razdoblju od kasnog ljeta do kasne jeseni, doprinos slatkovodnih izvora ugljika povećao se za oba lokaliteta smještena u srednjem estuariju Krke. Različiti obrasci hranjenja uočeni na svakom mjestu uzorkovanja mogu se pripisati kombinaciji čimbenika kao što su lokalni hidrografski uvjeti, dostupnost hrane i prisutnost drugih konkurentskih vrsta. Rezultati stabilnog izotopa predstavljaju vrijedne informacije o ekologiji hranjenja Mytilus galloprovincialis, ističući složene interakcije između čimbenika okoliša i prehrambenih navika.

„Rezultati istraživanja doprinose poznavanju mehanizama iskorištavanja hrane, kao i utjecaja koje mikrolokaliteti mogu imati na fiziologiju školjkaša“, zaključuju u Institutu.

 

VEZANE VIJESTI

Jadran, nikad slaniji?

Hrvatski tim znanstvenika je u suradnji s talijanskim kolegama objavio najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na dosad nezabilježene vrijednosti saliniteta Jadrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER