Italija strahuje od „najjačeg toplinskog vala u svojoj povijesti“

Najteže će biti u središnjem i južnom dijelu Italije, a posebno u gradovima kao što su Palermo, Foggia, Napulj, Rim, Firenca i Bologna

Ovog će tjedna Apeninski poluotok biti pod utjecajem afričke anticiklone Haron koja uz visoku vlagu donosi ekstremno visoke temperature. I to na dulje vrijeme!

Na samom početku tjedna, u ponedjeljak 15. srpnja, prognostičari torinske La Stampe najavili su dolazak toplinskog vala koji bi mogao postaviti nove rekorde s temperaturama koje će u mnogim gradovima prijeći 40 °C. „Disanje će biti otežano jer će i relativna vlažnost zraka biti vrlo visoka, zbog čega će osjećaj nelagode biti još izraženiji.“

Ime Haron (tal. Caronte) Talijanima je već dobro poznato. Haron (grč. Χάρων, Khárōn) je u grčkoj mitologiji vječno star brodar koji u podzemlju prevozi duše pokojnika preko Stiksa (grč. Στύξ, Stýx), rijeke koja predstavlja granicu između zemlje i podzemnog svijeta – Hada. Cijena prijevoza bila je jedan obol, zbog čega se u antici stavljao mrtvacu pod jezik. Nije da su Talijani obožavatelji grčke mitologije, ali ova je anticiklona u Italiji bila kobna u isto vrijeme prošle godine.

Tako je 18. srpnja 2023. na Siciliji, između mjesta Mazzara del Vallo i Sciacca, izmjerena temperatura od 46,7 °C. Bio je to temperaturni rekord koji je oboren već nekoliko dana kasnije kada je u gradu Jerzu na Sardiniji izmjereno čak 48,2 °C.

Ove godine, barem ne ovog tjedna, ne očekuju se tako visoke temperature, ali ovogodišnji Haron imat će karakteristike koje ga mogu učiniti jednako zastrašujućim kao i njegovog prethodnika. Naime, riječ je o duljini trajanja ove anticiklone, koje će ove godine biti produženo, a prema La Stampi „visoka vlaga stvorit će uvjete za ono što će vjerojatno biti najjači toplinski val u povijesti Italije”.

Već tri smrtna slučaja

Rimski dnevnik Il Messaggero daje prognoze za više talijanskih gradova, fokusirajući se na „najtoplije dane, a to će biti četvrtak 18. srpnja i petak 19. srpnja“. Tako bi temperatura u Rimu mogla doseći 38 ili čak 39 °C, baš kao i u Firenci, dok bi se sjevernije, u Bologni i Padovi, moglo izmjeriti 35 ili 36 °C.

Najteže će biti upravo na jugu Italije i na otocima jer se „u unutrašnjosti Sicilije predviđaju maksimalne temperature od 42 ili 43 °C, a 40 °C u pojedinim područjima Sardinije, kao i u Apuliji (Puglia), Tarantu i Foggi”, najavljuje rimski dnevnik.

Iako najgore tek dolazi, rimski dnevnik Il Fatto Quotidiano izvijestio je kako su „posljednjih dana zbog ekstremnih vrućina zabilježena tri smrtna slučaja“. Naime, tri osobe starije životne dobi podlegle su vrućinama - jedna u Rimu, a dvije u Apuliji.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rimu počela primjena Zelenog plana za hitne slučajeve

Uoči prvog ovogodišnjeg toplinskog vala i visokih ljetnih temperatura, Grad Rim počinje s provedbom Zelenog plana za hitne slučajeve koji je odobrilo Gradsko vijeće Rima na svojoj sjednici održanoj 6. lipnja 2024.

Ako je vruće, nije lav! Barem ne u Beču!

Zbog klimatskih promjena toplinski valovi su sve češći i intenzivniji, a posebno mogu biti opasni za zdravlje ranjivih i osjetljivih skupina. Najvažnija je dobra priprema za ljetne vrućine i postupanje u skladu s preporukama za očuvanje zdravlja i zaštitu od toplinskih valova, a Grad Beč pritom provodi brojne mjere kojima građanima omogućuje lakše podnošenje ljetnih vrućina.

Europa nije spremna za brzo rastuće klimatske rizike

Europski kontinent najbrže se zagrijava, a klimatski rizici prijete njegovoj energetskoj i prehrambenoj sigurnosti, ekosustavima, infrastrukturi, vodnim resursima, financijskoj stabilnosti i zdravlju ljudi. Prema Europskoj procjeni klimatskih rizika, objavljenoj 11. ožujka 2024., mnogi od navedenih rizika već su dosegli kritične razine, a bez hitne i odlučne akcije mogu postati katastrofalni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER