Put prema budućnosti bez plastike

Surfrider Foundation objavio izvješće o čišćenju plaža za 2023.

Surfrider Foundation, nevladina organizacija specijalizirana za kvalitetu vode i zaštitu oceana i rijeka, predstavila je svoje peto godišnje izvješće o čišćenju plaža te obala rijeka i jezera, ističući podatke o provedbi programa čišćenja plaža i najnovijim spoznajama o utjecaju plastičnog otpada na okoliš za 2023. godinu.

„Dok razmišljamo o učincima našeg programa čišćenja plaža, zadivljuje nas i nadahnjuje koliko je naša volonterska mreža povećala našu moć u borbi protiv onečišćenja plastikom“, ističu u organizaciji Surfrider Foundation. „Od 2005. godine ostvarili smo brojne pobjede boreći se za zaustavljanje dotoka plastike u mora i oceane.“

Inicijativa organizacije Surfrider Foundation kombinira rad na programima i politikama za postizanje ciljeva smanjenja onečišćenja plastikom, a program čišćenja plaža prvi je korak u smanjenju količine plastike koja završava u vodotocima, na plažama te naposljetku u morima i oceanima. Čišćenje plaža igra ključnu ulogu u rješavanju plastične krize te nam omogućuje da naučimo više o vrstama plastike koje se pronalaze na plažama i bolje razumijemo utjecaj plastike za jednokratnu upotrebu na naš okoliš. Mreža volontera organizacije Surfrider Foundation provodi aktivnosti čišćenja lokalnih plaža diljem Zemlje i svake godine uklanja desetke tona otpada i raznih materijala koji se mogu reciklirati. Prikupljanjem podataka o količinama otpada dobivaju se korisne informacije o predmetima koji se najviše bacaju te se potom koriste kako bi se utjecalo na donošenje odluka na lokalnoj, državnoj i nacionalnoj razini.

34 600 volontera u 985 akcija čišćenja prikupilo 102 tone otpada u 2023.

Organizacija akcija čišćenja plaža već je desetljećima sastavni dio djelovanja Surfrider Foundationa, a prošlogodišnji podaci pokazuju napredak i sve veću učinkovitost ove aktivnosti. 34 600 volontera uklonilo je više od 102 tone otpada tijekom 985 organiziranih akcija čišćenja kako bi u konačnici smanjili količinu plastičnog otpada koja dospijeva u mora i oceane. Čišćenje je organizirano na ukupno 2 200 km plaža.

Usporedbe radi, prije zdravstvene krize koronavirusa u 2019. godini, 47 059 volontera prikupilo je ukupno 135 tona otpada

„Povećali smo angažman volontera, broj predmeta uklonjenih iz okoliša i ukupnu težinu otpada u usporedbi s 2022. godinom. To znači da naše akcije čišćenja plaža imaju značajniji pozitivan učinak nego ikad prije. Jedan od zastrašujućih podataka je broj pojedinačnih prikupljenih predmeta. S plaža je uklonjen ukupno 746 921 komad otpada ili 200 000 više u odnosu na prošlu godinu, a većinu ili 86 posto činila je plastika.  Dakle, iako postižemo bolje rezultate, količina otpada na plažama postaje eksponencijalno veći problem na čijem rješavanju moramo nastaviti raditi zajedno“, ističu u organizaciji Surfrider Foundation.

Devet od 10 najčešće prikupljenih vrsta otpada tijekom akcija čišćenja bili su od plastike, što ponovno potvrđuje da je plastični otpad svugdje oko nas. Taj problem ne može se riješiti bez velikog zaokreta u zakonodavstvu i korištenja alternativa kako bi se postupno napustila upotreba jednokratne plastike.

Deset najčešće prikupljenih vrsta otpada

Opušci su i dalje najveći onečišćivači plaža s 26-postotnim udjelom u ukupnoj količini prikupljenog otpada. Naime, u 2023. godini prikupljeno je ukupno 190 654 opušaka, 61 638 malih i 57 838 velikih fragmenata plastike te 51 600 malih i 44 183 velikih komada pjenaste ambalaže za prehrambene proizvode. Prikupljeno je i 41 916 komada plastičnih pakiranja hrane, 31 542 plastičnih čepova, 18 444 slamki, 15 867 komada papirnate i drvene ambalaže te 14 217 plastičnih boca.

Surfrider Foundation podsjeća kako je izloženost Bisfenolu A i drugim kemikalijama u plastici povezana s problemima u razvoju, srčanim bolestima, dijabetesom itd. Također, osobe koje piju samo pakiranu vodu u svoj organizam svake godine mogu unijeti dodatnih 90 000 čestica mikroplastike. Najgore od svega je što pogoni za proizvodnju plastike doprinose zabrinjavajućem porastu oboljenja od raka, astme i drugih bolesti u zajednicama u blizini takvih proizvodnih pogona.

Problem „hrane za van“

Izvješće također zaranja dublje u problem plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu i probleme povezane s njom. Posude za hranu za jednokratnu upotrebu činile su gotovo 10 posto svih predmeta pronađenih tijekom akcija čišćenja, a u nekim gradovima, otprilike 67 posto ukupnog otpada pronađenog na ulicama. Plastične posude za jednokratnu upotrebu ne predstavljaju samo velik okolišni problem, već imaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi i klimu.

U organizaciji Surfrider Foundation svjesni su mogućnosti ostvarivanja još boljih rezultata, zbog čega koriste svoje programske i političke ogranke kako bi se borili protiv onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu. Njihov program „The Ocean Friendly Restaurants“ primjer je kako može izgledati budućnost bez plastike. Godine 2023. 540 restorana u 28 država, uključenih u ovaj program, poslužilo je više od 36 milijuna obroka bez upotrebe plastičnog posuđa ili pribora.

U suradnji s gradskim tvrtkama razvijen je još jedan uspješan pristup smanjenju potrošnje jednokratne plastike. Naime, Grad New York je 2023. godine donio važan zakon, tzv. Skip the Stuff Bill, čiji je cilj promijeniti navike potrošača i dostave „hrane za van“, ali i vlasnika restorana tako što će od kupaca zahtijevati da odluče žele li hranu dobiti u jednokratnoj posudi, umjesto da to automatski očekuju. U organizaciji Surfrider Foundation ovu praksu žele proširiti na nacionalnoj razini i uvjereni su da mogu smanjiti ovisnost ugostitelja o jednokratnom priboru te zauvijek eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu.

Izvješće organizacije Surfrider Foundation o čišćenju plaža za 2023. dostupno je putem sljedeće poveznice.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Europski parlament usvojio revidirana pravila za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže

Parlament je u srijedu 22. studenog usvojio stajalište o novim pravilima o ambalaži u EU-u kako bi se riješio problem stalnog rasta otpada i potaknula ponovna uporaba i recikliranje. Izvještaj koji predstavlja mandat Parlamenta za pregovore s vladama država članica EU-a, zastupnici su usvojili s 426 glasova za, 125 protiv i 74 suzdržanih.

 

Nova pravila za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje ambalaže

Uredbom se želi riješiti problem stalno rastućeg otpada, uskladiti pravila unutarnjeg tržišta i poticati kružno gospodarstvo. S obzirom na to da svaki Europljanin godišnje proizvede gotovo 190 kg ambalažnog otpada, nova pravila trebala bi smanjiti količinu ambalaže i otpada. Mjere obuhvaćaju cijeli životni ciklus ambalaže, a uvodi se i zabrana određenih vrsta jednokratne plastične ambalaže od 1. siječnja 2030.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER