Pariz uveo daljinske upravljače za semafore kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama

Pristupačnost za sve | Zvučni signali i dvojezične upute za slijepe i slabovidne osobe

Većina semafora u Parizu opremljena je zvučnim signalizatorima za slijepe i slabovidne osobe koji im pomažu u kretanju gradskim ulicama i ukazuju mogu li prijeći pješački prijelaz ili ne. Kako bi im tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kretanje gradom učinio što pristupačnijim, Grad Pariz uvodi daljinske upravljače za semafore.

Kako bi ovu mogućnost pružili što većem broju osoba, Grad Pariz tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara posjetiteljima osigurava daljinske upravljače za aktiviranje zvučnih signala na semaforima. Osim toga, određen broj uređaja bit će opremljen govornim uputama i to na francuskom i engleskom jeziku.

Kako preuzeti i vratiti daljinski upravljač?

Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara daljinski upravljač može se preuzeti na jednom od punktova u Parizu i njegovim zračnim lukama, kao i u pariškom Disneylandu, a vraća se na istoj lokaciji na kojoj je preuzet.

Upravljači se, primjerice, mogu preuzeti u turističkim uredima Paris je t’aime u blizini Eiffelovog tornja i na željezničkom kolodvoru Gare de Nord, na muškom odjelu robne kuće Galeries Lafayette, kao i na kolodvorima Gare de Lyon, Gare de l’Est i Gare Montparnasse. Također, može se dobiti na sedam punktova u Zračnoj luci Paris-Charles de Gaulle te na tri punkta u Zračnoj luci Paris-Orly. Vraćeni daljinski upravljači bit će prepravljeni kako bi se ponovno mogli upotrijebiti.

Upravljači se mogu koristiti na dva načina

Za paljenje zelenog svjetla na semaforu dovoljno je kratko pritisnuti tipku daljinskog upravljača, dok je za automatsko paljenje zelenog svjetla na semaforu u blizini potreban duži pritisak tipke, odnosno držanje tipke nekoliko sekundi. Pješački prijelaz može se prijeći na zvuk melodije, dok se nakon govorne upute „pješački crveno svjetlo“ ili „pješački crveno svjetlo, ne hodaj“ – na francuskom ili engleskom jeziku, mora pričekati zvuk melodije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

SEINEzacionalan Pariz: Bezbroj emocija, nezaboravnih prizora i brojni rekordi koji će ući u povijest!

Olimpijske igre u Parizu završile su 11. kolovoza 2024. nakon 19 dana izuzetnih natjecanja i intenzivnih emocija. Ceremonijom zatvaranja istaknuta je važnost Olimpijskih igara za cijeli svijet, a sportaše okupljene na Stade de Franceu pozdravilo je i slavilo više od 70 000 gledatelja. Nakon gašenja olimpijskog plamena Pariza 2024. zatvoreno je ovo poglavlje bez presedana u olimpijskoj povijesti, prije nego što 2028. ponovno zasja u Los Angelesu.

Brošura o prirodi Hrvatske dostupna i slijepim i slabovidnim osobama

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u sklopu projekta „Izrada prijedloga Planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)“ izradilo brošuru o prirodi na Brailleovom pismu, za slijepe i slabovidne osobe, izvijestila je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER