S 28,67 °C Mediteran se ponovno pregrijava i ovog ljeta

Morski toplinski valovi izuzetno su opasni za morske ekosustave, a u Sredozemlju ugrožavaju oko pedesetak vrsta

Dana 11. kolovoza 2024. srednja dnevna površinska temperatura Sredozemnog mora dosegla je 28,67 °C, što je blizu rekorda od 28,71 °C izmjerenog 24. srpnja 2023.

Vode Sredozemnog mora ponovno su dosegle toplinske rekorde zabilježene prošlog ljeta, objavila je ovog utorka 13. kolovoza novinska agencija Agence France-Presse (AFP) prenijevši podatke glavnog španjolskog pomorskog istraživačkog instituta El Centro Oceanográfico de Baleares - Instituto Español de Oceanografía (IEO). Površinska temperatura Sredozemnog mora  mjestimice premašuje 30 °C uz morski toplinski val koji je izuzetno opasan za sredozemne ekosustave.

„Srednja dnevna površinska temperatura Sredozemnog mora dosegla je 11. kolovoza 28,67 °C, približivši se tako rekordu od 28,71 °C izmjerenom 24. srpnja 2023.“, rekao je Justino Martinez, istraživač u Institutu za znanost o moru (Institut de Ciències del Mar - ICM) u Barceloni i katalonskom institutu ICATMAR (Institut Català de Recerca per la Governança del Mar).

Ova preliminarna očitanja potječu iz satelitskih podataka Službe za klimatske promjene Copernicus koji sežu do 1982. godine.

Visoke temperature tijekom dugog vremenskog razdoblja

Drugu godinu zaredom, vode mediteranskog bazena, jednog od „vrućih točaka“ globalnog zatopljenja, toplije su od srednje vrijednosti i prethodnog rekorda od 28,25 °C izmjerenog 23. kolovoza 2003., koji se „održao“ dvadesetak godina.

„Maksimalna temperatura u određenom danu nije toliko važna koliko praćenje dugog razdoblja tako visokih temperatura, čak i bez obaranja rekorda“, komentirao je Justino Martinez. „Od 2022. površinske temperature mora bile su nenormalno visoke tijekom dugog vremenskog razdoblja, čak i kada uzmemo u obzir kontekst klimatskih promjena”, dodao je.

Međutim, maksimalna razina iz ljeta 2023. godine dosegnuta je „više od dva tjedna kasnije, a površinske temperature obično padaju od kraja kolovoza“, kaže Justino Martinez.

Površinske temperature mora iznad 30 °C zabilježene su od početka kolovoza na više lokacija, posebice uz obalu Monaka i Korzike te u blizini Valencije u Španjolskoj.

Tijekom morskih toplinskih valova ugroženo je pedesetak vrsta

Takve temperature, postignute uglavnom kao posljedica zagrijavanja atmosfere tijekom ljetnih toplinskih valova koji su pogodili Mediteran, ugrožavaju morske ekosustave.

Prema studiji objavljenoj u srpnju 2022. u časopisu „Global Change Biology“, tijekom morskih toplinskih valova između 2015. i 2019. u Sredozemnom moru zabilježena je golema stopa smrtnosti oko pedeset vrsta – koralja, gorgonija, morskih ježeva, mekušaca, školjkaša, posidonije i dr., i to između morske površine i 45 metara dubine.

Mediteransku regiju, koju je u srpnju ove, kao i 2023. godine, pogodilo nekoliko toplinskih valova i žestokih šumskih požara u Grčkoj, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) već je odavno klasificirao kao „žarište“ klimatskih promjena.

Oboreni brojni temperaturni rekordi

Do danas su oboreni mnogi temperaturni rekordi u brojnim regijama Europe. U Francuskoj je 11. kolovoza 2024. temperatura zraka u većem dijelu zemlje premašila 40 °C, a ove je godine zabilježen ukupno 621 temperaturni rekord (uz samo 10 rekorda niskih temperatura). S 41,1 °C Biscarrosse na jugozapadu Francuske ove je nedjelje 11. kolovoza oborio kolovoški temperaturni rekord. Prethodni temperaturni rekord (40,7 °C) zabilježen je tijekom toplinskog vala iz kolovoza 2003. godine, objavio je Météo Express. S 36,9 °C u Mentonu na Azurnoj obali 12. kolovoza oboren je kolovoški rekord, a u Parizu je istog dana izmjereno čak 37,1 °C ili najviša temperatura od 19. srpnja 2022. kada je zabilježeno 40,5 °C.

U Bosni i Hercegovini 13. kolovoza izmjereno je 42,6 °C, a veći dio Balkana premašio je 40 °C. Rekordno visoke vrijednosti minimalne dnevne temperature zabilježene su na četiri meteorološke postaje u Nizozemskoj (21,8 °C) te po tri u Njemačkoj (20,9 ºC) i Velikoj Britaniji (20,9 °C).

Na norveškom arktičkom otoku Svalbardu 11. kolovoza 2024. temperatura je prvi put u kolovozu dosegla 20,3 °C, nadmašivši prethodni rekord za 2,2 °C (18,1 °C iz 1997. godine). Drugi dan zaredom premašila je 20 °C 12. kolovoza 2024. Rekordna je i minimalna dnevna temperatura koja nije padala ispod 14,9 °C, dok je prosječna vrijednost za razdoblje 1980.-2023. 5 °C.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vrlo visoke temperature u velikom dijelu Sredozemlja

Mjesec kolovoz tradicionalno je najtoplije razdoblje u svjetskim morima i oceanima pa tako i u Sredozemnom moru čije se površinske temperature, ovisno o vjetru, unutar nekoliko dana često mijenjaju naviše ili naniže. U većem dijelu Sredozemlja površinska temperatura mora trenutačno je značajno iznad normale, izvijestio je Météo-France.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER