Od 2018. u Velikoj Britaniji u potpunosti provedeno samo 20 posto politike otpada

Vrijeme je za izradu nove strategije koja će pomoći u ostvarenju vladinih ambicija o gospodarstvu bez otpada

Detaljnom analizom provedbe Strategije resursa i otpada iz 2018. godine Ovlaštena institucija za gospodarenje otpadom (CIWM) otkrila je da je u posljednjih šest godina u potpunosti provedeno samo 20 posto planiranih politika.

Revizija Strategije resursa i otpada iz 2018. koju je provela Ovlaštena institucija za gospodarenje otpadom (Chartered Institution of Wastes Management - CIWM), vodeće stručno tijelo za sektor gospodarenja resursima i otpadom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i drugim zemljama, pokazala je da je u potpunosti provedeno samo 20 posto politika navedenih u Strategiji, dok je daljnjih 54 posto samo djelomično provedeno. U CIWM-u navode kako provedba više od četvrtine (26 posto) politika, izvorno detaljno opisanih prije više od šest godina, tek treba započeti.

Razlozi za ovaj spori napredak uključuju česte promjene ministara nakon 2018. godine, pripreme za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i odgovor na pandemiju Covid-19.

Potreba za novom strategijom gospodarenja otpadom

Iako se ističe važnost prioritetne provedbe određenih politika Strategije resursa i otpada iz 2018., kao što su proširena odgovornost proizvođača i dosljedno odvojeno prikupljanje otpada, u CIWM-u smatraju kako je ova strategija zastarjela i ne omogućuje postizanje ekonomije nultog otpada koja može osigurati znatan rast BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva, povećanje zaposlenosti i maksimalnu učinkovitost resursa. Stoga se ističe hitna potreba za novom strategijom otpornosti resursa koja ima za cilj postizanje kružnog gospodarstva.

„Članovi CIWM-a pokrenuli su sveobuhvatnu reviziju Strategije za resurse i otpad iz 2018. i nalazi potvrđuju da je napredak u provedbi njezinih politika bio nevjerojatno spor, kao što su već ranije isticali mnogi iz našeg sektora.“ – kazao je Lee Marshall, CIWM-ov direktor za inovacije i tehničke usluge.

„Činjenica je da je politička neodlučnost, između ostalih i britanskog ministarstva za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (DEFRA), izvorne vremenske okvire učinila besmislenim u mnogo slučajeva. Postoji hitna potreba za donošenjem određenih politika, uključujući proširenu odgovornost proizvođača i odvojeno prikupljanje otpada, koje će izravno povećati stope recikliranja, dok će digitalno praćenje otpada i reforme prijevoznika, posrednika i trgovaca pomoći regulatorima u rješavanju kriminala u vezi s otpadom i dodatno povećati standarde. S obzirom na ukupan pregled koji nam omgućuje ova revizija, vrijeme je da se izradi nova strategija koja će pomoći u ostvarenju vladinih ambicija o gospodarstvu bez otpada.” – zaključuju u CIWM-u.

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

30 milijuna komada „R-Coeur“ staklene ambalaže za poticanje ponovne upotrebe

Od svibnja 2025. više od 16 milijuna Francuza moći će kupovati potrošačke proizvode u staklenoj ambalaži za višekratnu upotrebu u supermarketima četiri regije „Velikog sjeverozapada“. Riječ je o prvom koraku prema uvođenju ponovne upotrebe staklene ambalaže na nacionalnoj razini u okviru projekta ReUse, koji je s ciljem ubrzavanja transformacije načina proizvodnje, distribucije i potrošnje pokrenuo Citeo.

Višekratne vrećice dodatno pogoršale problem plastičnog otpada

U britanskim trgovinama prodaju se vrećice za višekratnu upotrebu, popularno nazvane Bags for life, a kupci ih mogu besplatno zamijeniti kada se istroše. No, čini se da je zamjena jednog plastičnog proizvoda drugim zapravo uzrokovala još veći problem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER