Nastavlja se renaturalizacija toka rijeke Wien

Dijelovi toka rijeke Wien (Wienfluss) već su vraćeni u prirodno stanje, a sada se planira renaturalizacija sljedeće dionice

Radovi na obnovi toka rijeke Wien nastavit će se početkom jeseni 2025. godine i to u dijelu između mostova Brauhausbrücke i Zufferbrücke u 13. i 14. bečkom okrugu. Korito rijeke proširit će se i vratiti u prirodno stanje uklanjanjem betonskog dna te nanošenjem šljunka i prirodnog sedimenta, a uz obalu rijeke posadit će se autohtono bilje.

Rijeka Wien (Wienfluss) teče kroz ukupno devet bečkih okruga u dužini od oko 15 kilometara, a njezin tok ima važnu funkciju za dvomilijunsku austrijsku prijestolnicu. U užem gradskom području služi za zaštitu od poplava, dok su u vanjskom području posljednjih godina provedene opsežne mjere renaturalizacije toka rijeke te tako stvorene nove urbane zelene oaze. Od početka jeseni 2025. Grad Beč počet će obnavljati još jednu dionicu u ukupnoj dužini od 1,2 km, čime će tok rijeke između mostova Brauhausbrücke i Zufferbrücke u 13. i 14. bečkom okrugu biti vraćen u svoje prirodno stanje.

„Renaturalizacija gradskih vodotoka je vrlo važna u Beču. Bilo da je riječ o Liesingbachu ili Wienflussu, već dugi niz godina poduzimamo odgovarajuće mjere i vraćamo prirodu ljudima, životinjama i biljkama. Vanjsko područje rijeke Wien posebno je popularno lokalno rekreacijsko područje, a biciklistička staza Wiental koja se njime proteže stvara važnu vezu s gradom Bečom. S najnovijim mjerama renaturalizacije toka rijeke Wien koje su planirane duž više od jednog kilometra rijeke, osiguravamo da ova jedinstvena zelena oaza bude još privlačnija.“ – rekla je Ulli Sima, gradska vijećnica zadužena za vode.

  • Sadašnji pogled na rijeku Wien s mosta Brauhausbrücke © Stadt Wien / Wiener Gewässer

Sadnja bilja i poboljšanje uvjeta za riblje vrste

Obnova toka rijeke Wien između mostova Brauhausbrücke i Zufferbrücke povezana je s područjem koje je već ranije renaturalizirano uklanjanjem betonskog dna korita, proširenjem vodotoka i uređenjem obale sadnjom karakterističnih biljnih vrsta.

„U sklopu planiranih radova posebna pozornost posvećuje se i poboljšanju prolaza riba. Nanošenjem šljunka i prirodnog sedimenta ribe također mogu kolonizirati obnovljeno područje u potrazi za prikladnim mjestima za mriješćenje“, kaže Gerald Loew, voditelj Magistratskog odjela za gospodarenje vodama MA 45 - Wiener Gewässer.

  • Pilot-projekt ozelenjavanja lijeve obale rijeke Wien u šestom bečkom okrugu Mariahilf © Niklaus Ostermannstadt / Wien Marketing GmbH

Inovativni pilot-projekt ozelenjavanja zidova duž rijeke

Grad Beč stalno planira mjere kojima podiže krajobraznu i ekološku vrijednost rijeke Wien i to bez ugrožavanja njezine funkcije zaštite od poplava. Ovisno o lokaciji, planiranje mjera renaturalizacije toka rijeke Wien zahtijeva posebno znanje i iskustvo.

Nedavno su, u sklopu pilot-projekta između mostova Nevillebrücke i Wackenroderbrücke u šestom okrugu Mariahilf, ozelenjeni povijesni riječni zidovi rijeke Wien koji reguliraju njezin tok u središtu grada. Uz njihovo ozelenjavanje listopadnom penjačicom Virginia (Parthenocissus quinquefolia) i drugim biljkama penjačicama, duž ograde na Linke Wienzeile u dužini od oko 270 m posađeno je drveće i uređene travnate gredice.

  • Pilot-projekt ozelenjavanja lijeve obale rijeke Wien u šestom bečkom okrugu Mariahilf © Niklaus Ostermannstadt / Wien Marketing GmbH

Ove biljke ne predstavljaju samo vizualnu nadogradnju obale rijeke, već sprječavaju zagrijavanje kamenih zidova i pozitivno utječu na mikroklimu u užem dijelu grada te omogućuju rashlađivanje svježijim zrakom iz Bečke šume u vrućim ljetnim mjesecima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedan dio obale Liesingbacha pretvoren u prirodnu oazu

Tijekom posljednjih 20 godina obnovljeni dijelovi toka Liesingbacha razvili su se u pravu zelenu oazu i riznicu biološke raznolikosti. To tek slijedi za drugu polovicu toka ovog potoka koji se obnavlja u okviru velikog projekta integrativne zaštite od poplava, odnosno preostalih 9,2 km Liesingbacha koji postupno postaje sve prirodniji, zeleniji i čistiji.

Parkiralište pored bečkog Naschmarkta konačno postaje zelena oaza

Parkiralište u neposrednoj blizini najpopularnije bečke tržnice Naschmarkt sa svojih 12 000 četvornih metara postat će atraktivni javni prostor s puno hlada i zelenila. Uklanjanjem asfalta stvorit će se prostrana zelena površina, čime će se riješiti problem jednog od najvećih toplinskih otoka u središtu Beča.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER