Otvoren pješački nathodnik u splitskoj Vukovarskoj ulici

Ususret prvom danu nove školske godine

U nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonia Kuzmanića, a uoči početka nove školske godine, jučer je u splitskoj Vukovarskoj ulici otvoren pješački nathodnik koji je stanovnicima tog dijela grada najvažniji zbog djece koja će na ovaj način sigurnije prelaziti cestu do škole.

„Otvaramo nathodnik koji će spojiti dva dijela grada i koji će prvenstveno biti namijenjen našoj djeci i njihovom sigurnom dolasku do škole, kao i povratku svojim kućama. Koristim prigodu zahvaliti se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog važnog projekta. Nathodnik koji je dugo godina bio samo ideja i želja, danas je stvarnost”, kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Zadovoljstvo otvaranjem važne pješačke infrastrukture izrazila je i ravnateljica Osnovne škole „Mejaši“ Josipa Banić, kazavši kako će nathodnik konačno povezati Dragovode i Mejaše.

„Dugo godina nadali smo se realizaciji projekta. S ovim nathodnikom znatno se podiže sigurnost naše djece u svakodnevnom prometu, posebice ako znamo da je intenzitet prometa u Vukovarskoj ulici vrlo visok”, istaknula je ravnateljica škole Josipa Banić.

 

Glavni inspektor Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Splitsko-dalmatinske Perica Orešković izrazio je uvjerenje da će nathodnik podignuti razinu prometne sigurnosti. „Međutim, i roditelji moraju svojim upozorenjima djecu uputiti na sigurno ponašanje u prometu, posebice u prvim danima nove školske godine“, naveo je Orešković.

„Apeliram na sve vozače da idućeg tjedna povećaju svoju opreznost i smanje brzinu kretanja svojih automobila u zonama škola, a kako ne bi ugrozili djecu, kao i sve druge sudionike u prometu”, poručio je inspektor Orešković.

Radove vrijedne 913 369 eura i financirane sredstvima Grada Splita i Europske investicijske banke, izvela je tvrtka „Tehno-Elektro“ iz Đakova, dok je nathodnik dug 62 metra projektirao „Inženjerski projektni zavod“.

VEZANE VIJESTI

Eurostat: Hrvatska 2022. prva u EU-u po udjelu ostvarenih zračnih putničkih kilometara

Tijekom 2022. godine automobilom je prijeđeno 72,2 posto ukupnih putničkih kilometara diljem EU-a, što ipak predstavlja smanjenje od 8,1 postotnih bodova u usporedbi s 2021. Međutim, prijevoz zrakoplovima činio je čak 13,1 posto ukupnih putničkih kilometara, što je značajno povećanje od šest postotnih bodova u odnosu na 2021.

Budućnost Splita je zelena!

Split je prvi hrvatski grad koji je pristupio programu „Zeleni gradovi“ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u listopadu 2020. godine, a izrada Akcijskog plana Green City Action Plan (GCAP) službeno je započela u travnju 2021. godine. Kroz EBRD-ov program Zeleni gradovi od 2016. godine podržano je više od 40 europskih gradova, a ključni dio programa čini upravo izrada Akcijskog plana za zeleni grad (GCAP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER