U sklopu EU projekta CICERO u Osijeku se održava prva konferencija o tržnicama

Doprinos značaju i razvoju tržnica, odnosno održivosti proizvodnje lokalne, svježe i zdrave hrane u Hrvatskoj kao održivom modelu opskrbe hranom

Udruga hrvatskih tržnica u suradnji s Tržnicom d.o.o. Osijek organizira i poziva na Prvu konferenciju o tržnicama „Doprinos hrane s tržnica zdravlju građana i razvoju lokalne proizvodnje hrane“, koja će se održati u Osijeku od 24. do 26. listopada 2024.

Konferencija se održava u sklopu provedbe EU projekta „Građani i zajednice za europsko pravo na kvalitetnu i lokalnu hranu - CICERO” („Citizens & Communities for European Right to quality and local Food – CICERO“).

Projekt CICERO provodi se u sklopu EU programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ („Citizens, Equality, Rights and Values programme“ - CERV) , a partneri u njegovoj provedbi su Fondazione Campagna Amica (Rim, Italija), Stichting Rotterdamse Oogst (Rotterdam, Nizozemska), Fundacja Targ Pietruszkowy (Krakow, Poljska), Grønt Marked (Kopenhagen, Danska) i Udruga hrvatskih tržnica (Zagreb, Hrvatska).

Poljoprivreda je uslijed globalizacije, pristupu svjetskim slobodnim tržištima i unapređenju industrijskih procesa postala profitabilan gospodarski sektor koji često favorizira proizvodnju velikih razmjera te uvoz i izvoz proizvoda na svjetskoj razini. To je uvjetovalo da je takva industrijska proizvodnja hrane postala jedan od većih doprinositelja zagađenju okoliša, uzrokujući nesigurnost u opskrbi hranom u urbanim sredinama, te nejednakosti u potrošnji i proizvodnji hrane kod građana i poljoprivrednika u Europi i na globalnoj razini.

Rezultat je da građani sve teže plaćaju skupo proizvedenu hranu, a u isto vrijeme poljoprivrednici ostvaruju malu zaradu koja ne osigurava dostojanstveni život.

Iz tih razloga postoji potreba za prijelazom prehrambenog sustava prema održivijim modelima proizvodnje hrane. Ovaj prijelaz je ostvariv kroz učinkovito upravljanje u sektorima politika i aktivnog sudjelovanja građana, poljoprivrednika i drugih dionika kao zupčanika životnog ciklusa proizvodnje hrane.

Spremnost i sposobnost ljudi, od poljoprivrednika do potrošača, da prilagode svakodnevne prakse i navike novim potrebama ključna je kako bi kroz svakodnevne izbore potrošnje i proizvodnje pojedinci mogli preuzeti ulogu upravljača i tako napraviti pozitivan pomak u primjeni održivih modela prehrambenog sustava.

Projekt ima za cilj biti pokretač osvještenije i osnažujuće potrošnje hrane lokalnog porijekla kroz aktivno sudjelovanje građana kao potrošača na tržnicama. Tržnice tako podržavaju lokalne poljoprivrednike, posebno one koji se koriste ekološki prihvatljivim praksama te omogućuju  građanima dostupnost svježe lokalno uzgojenoj hrani, a poljoprivrednicima dostojanstvenu i pravednu zaradu. To će doprinijeti jačanju sigurnosti i dostupnosti hrane u Hrvatskoj i EU-u.

Ovaj cilj nastoji se postići organizacijom pet događaja u Italiji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Danskoj i Poljskoj, a koji će aktivno uključiti građane i lokalne poljoprivrednike u interaktivne aktivnosti koje se provode na simboličnim mjestima kao što su naše lokalne tržnice.

Program konferencije:

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER