Kina preusmjerila 10 milijardi kubičnih metara vode od juga prema sjeveru

Projekt budućnosti realiziran za samo četiri godine

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubičnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika.

Od početka listopada, više od 2 milijarde kubnih metara vode po projektu “Jug za Sjever” se upumpava u sustav vodoopskrbe glavnog grada Kine. Projekt je otvoren u prosincu 2014. godine kao dio kapitalnih projekata za vodena preusmjerenja.

Tvrtke za vodoopskrbu Pekinga su do sada koristile 1,37 milijardi kubnih metara vode iz najveće kineske rijeke Yangtze što je 68 posto ukupnog volumena. Sada su ti kapaciteti povećani, 284 milijuna kubnih metara se skladišti u rezervoarima, dok se ostatkom napajaju vodeni tokovi glavnog grada.

“Podaci pokazuju kako je kvaliteta vode rijeke Yangtze kojom se sada opskrbljuje Peking stabilan i zadovoljava standarde. Preusmjeravanje voda teče glatko i objekt je siguran”, izjavili su nadležni iz Ureda za vodna preusmjerenja.

Ovaj projekt trenutno osigurava dnevni protok od oko 1.050.000 kubnih metara vode do Pekinga 

Direktnu korist od ovog projekta ima više od 11 mil. stanovnika, ili oko pola stanovništva Pekinga, što znatno olakšava potrebe glavnog grada Kine za vodom. Voda crpljena iz rijeke Yangtze  sada snabdijeva ne samo Peking nego i Tianjin, te pokrajine Henan i Hebei duž središnje rute projekta za preusmjeravanje vode.

Prije ovog projekta skretanja vode, Peking se opskrbljivao vodom iz podzemnih izvora vode, koji su bili podložni čestim onečišćenjima vode većim količinama kalcija i magnezijskih soli.

VEZANE VIJESTI

Izumrla jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba

Nismo dugo čekali na vijest o prvoj vrsti koja je službeno proglašena izumrlom već prvih dana 2020. godine. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) koja je nastanjivala rijeku Yangtze te mogla doseći duljinu do sedam metara, posljednji je put uočena 2003. godine. Tijekom nedavnog istraživanja cijelog sliva rijeke nisu pronađeni dokazi o postojanju ove vrste te se vjeruje da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Eco-friendly WC koji smanjuje potrošnju vode i do 80 %

Preuređeni javni WC-i trgovačkog centra TaiKoo Hui u kineskom gradu Guangzhou plijene pažnju svojim neobičnim i lijepim izgledom, ali i izrazitom održivošću koja promiče štednju vodnih resursa, kao i smanjenje stvaranja nepotrebnog otpada.

Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER