Europska prijestolnica smeća za tri godine postaje „zelena“?

Naime, Zagreb se natječe za titulu Europske zelene prijestolnice...

Kako nije uspio postati Europska prijestolnica kulture, Zagreb se sada „baca“ na ekologiju i želi postati Europska zelena prijestolnica 2022. godine. Večernji list piše kako će za tu titulu Zagreb ipak morati biti najbolji u 12 kategorija, od kojih je jedna upravo otpad.

To je taj isti Zagreb koji se zbog neredovitog odvoženja otpada i njegovog gomilanja po kvartovima guši u smeću i čija gradska pročelnica zbog nagomilanog smeća Zagrepčankama i Zagrepčanima prijeti rigoroznim kaznama i najavljuje poskupljenje odvoza otpada.

Osnovana je i posebna radna skupina, koja će skupiti i pripremiti sve dokumente potrebne da se Zagreb uopće može kandidirati za Europsku zelenu prijestolnicu, a na njenom su čelu dvije žene iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje, Sanja Jerković i Irena Matković. Isti ured koji je, podsjetimo, idejni začetnik „Ljeta na Savi“. Dvadeset članova komisije imat će zadaću, među ostalim, pripremiti „relevantne pokazatelje vezane za teme ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, održive urbane mobilnosti, održivog korištenja zemljišta, prirodne i biološke raznolikosti, kvalitete zraka, buke, otpada, vode, zelenog rasta i inovacija, energetike i upravljanja”. To treba raditi 20 ljudi jer, objasnili su iz Grada, takav je obim posla.

„Nagradom Europska zelena prijestolnica prepoznaju se i nagrađuju lokalni napori za poboljšanje okoliša, gospodarstva i kvalitete života u gradovima, a cilj je nagrade i ohrabriti gradove na postavljanje novih, ambicioznijih ciljeva, kao i za predani rad na daljnjim poboljšanjima u područjima kvalitete okoliša i održivog urbanog razvoja“, obrazloženje je koje je gradska uprava dostavila Večernjem listu.  

Ujedno dodaju kako bi bilo dobro osvojiti nagradu koja se svake godine dodjeljuje gradovima s više od sto tisuća stanovnika koji dokažu doprinos okolišnoj, društvenoj i ekonomskoj održivosti. A sam preduvjet prijave Zagreba jest „provedba niza aktivnosti koje zbog značaja, opsega i složenosti poslova“ zahtijevaju i uključenost većeg broja službenika.

Podaci koji se za kandidaturu moraju dostaviti odnose se, primjerice, na emisiju CO2 po stanovniku, korištenje javnog prijevoza ili hibridnih vozila, zelene površine, ali godišnje količine otpada, stopu odvojenog prikupljanja otpada, recikliranja, ali na opasan otpad te plan njegovog zbrinjavanja. Potrebno je dostaviti i podatke o količini buke u gradu, ali i o gubitku pitke vode u cijevima, koja u Zagrebu iznosi visokih 50 posto. Obnovljivi izvori energije također su jedan od kriterija, baš kao i način samog upravljanja gradom.

Ovu laskavu titulu i nagradu Europske komisije proteklih su godina osvojili Stockholm, Kopenhagen i Ljubljana, dok je ove godine „zelenom“ prijestolnicom proglašen norveški glavni grad Oslo.

Može li Zagreb od „europske prijestolnice smeća“ u samo tri godine postati Europska zelena prijestolnica 2022. godine?

Reakciju na ovu kandidaturu na Facebooku je objavio Tomislav Tomašević, zastupnik u zagrebačkoj skupštini iz političke platforme „Zagreb je naš“, koju prenosimo u cijelosti:

„Ja stvarno ne kužim na kojim drogama su u gradskoj upravi?!? Kandidiraju današnji Zagreb za titulu „Europske zelene prijestolnice“?!? Zagreb koji je najgora europska metropola po postotku odvajanja otpada? Zagreb koji stalno smanjuje urbane zelene površine, a na Medvednici je dozvolio potpunu šumsku kataklizmu? Zagreb u kojem 50 % vode iscuri iz dotrajalih cijevi, a konstantno se grade nove ukrasne fontane dok se izvan funkcije stavljaju javne česme za pitku vodu? Zagreb u kojem se predloženim izmjenama GUP-a ukida zabrana izgradnje novih javnih garaža u centru grada što će dovesti još automobila u centar i usporiti javni prijevoz dok sve europske metropole idu u suprotnom smjeru? Zagreb koji ima improvizirane biciklističke staze, a zadnju tramvajsku prugu je dobio prije oko 20 godina? Zagreb koji nije uveo ni O od Obnovljivih izvora energije, a prilagođava se na klimatske promjene tako da investitoru iz Dubaija za gradnju luksuznih stanova ustupa površinu Hipodroma koja je po važećim propisima predodređena za šatorsko naselje kad se dogodi klimatska katastrofa?“

„S ovom gradskom vlasti Zagreb NIKAD neće biti Europska zelena prijestolnica te da parafraziram Bandića - veće šanse da postane „europska“ prijestolnica ima Dubai!“, zaključio je Tomašević.

Ipak, možda ova kandidatura i nije toliko loša te će konačno ukazati na svu problematiku dosadašnjeg načina upravljanja gradom Zagrebom.

Kako je na svojoj Facebook stranici objavila Inicijativa Savica za park, ovo je „jedan od onih događaja koji je istovremeno i smiješan i žalostan. Ipak, gledajući dugoročno, možda ovo buduće sramoćenje nije toliko ni loše. Naime, ocjena ovisi o neovisnom odboru stručnjaka što znači da gradska mašinerija ovaj put neće moći koristiti bot-ove za lažno glasanje kao što je to bio slučaj s Adventom. Zbog toga vjerujemo da će ovo biti korak u pravom smjeru jer će se gradskim 'umovima' sasvim jasno i nedvosmisleno ukazati na njihov problem s izvrnutom percepcijom stvarnosti. Iako vjerujemo da će stručnjacima za (ne)odabir biti dovoljni i fabricirani podaci koje će im poslati Grad, potrudit ćemo se da dobiju na uvid i stvarne podatke te tisuće fotografija uništenih javnih i zelenih površina, uništavanja Medvednice, kaosa s otpadom po cijelom gradu, Jakuševca (s posebnim osvrtom na nedavni požar) i stotine drugi problema koji su relevantni za ovu ocjenu.“

Večernji list / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Koji će grad osvojiti titulu Europske zelene prijestolnice 2022.?

Prestižna titula Europske zelene prijestolnice svake se godine dodjeljuje jednom europskom gradu s više od 100.000 stanovnika koji se najviše istaknuo u svojim naporima postizanja okolišne, društvene i ekonomske održivosti. Pobjednik za 2022. proglasit će se kasnije ove godine, najvjerojatnije u Lisabonu - Europskoj zelenoj prijestolnici za 2020. godinu, a jedno je sigurno i posve očekivano: Zagreb nije među finalistima!

Zagreb zatrpan smećem, a pročelnica najavljuje kazne za građane

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, izjavila je u Dnevniku Nove TV pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

„Bandić obećavao idilu, a priredio kaos sa smećem i pljačku građana i građanki!“

Razbacivanje silnih kanti za prikupljanje otpada po ulicama, neredovit odvoz, nedostatak nadzora i kontrole te nepravedna naplata u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi ne čine funkcionalan sustav, već smišljen kaos od strane Bandićeve gradske vlasti. Cilj je okriviti građane i građanke za nepravilno odvajanje otpada kako bi ih potom dodatno opljačkali povećanjem mjesečnih računa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER