Riječka iskustva s provedbom građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama

Prezentacija istraživanja provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim osnovnim školama

U petak 16. travnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se prezentacija rezultata dvogodišnjeg istraživanja provedbe riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Rijeke.

Riječ je o istraživanju koje je tijekom dvije školske godine provođeno od 2018. do 2020. godine. Istraživanje je provodio Centar za primijenjenu psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a njime su bili obuhvaćeni učenici, roditelji, ravnatelji osnovnih škola i učitelji provoditelji programa Građanskog odgoja i obrazovanja.

Prezentaciji istraživanja prisustvovat će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, a rezultate istraživanja predstavit će Barbara Kalebić Maglica, predstavnica Centra za primijenjenu psihologiju FFRI.

Cilj istraživanja je evaluacija dosadašnje provedbe izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama Grada Rijeke te provjera ostvarenosti ishoda definiranih u Smjernicama za provođenje ove aktivnosti  a kako bi temeljito, promišljeno i odgovorno pristupilo nastavku provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja.

Građanski odgoj i obrazovanje je kao zaseban predmet, odnosno kao izvannastavnu aktivnost, Grad Rijeka u svoje osnovne škole uveo školske 2016./2017. godine. Time je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Borzan i FAO: Djeca u školi trebaju učiti o vrijednosti hrane

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, u suradnji s UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), organizirala je u Bruxellesu predstavljanje školskog programa i pedagoških materijala razvijenih kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

Otvorena Dječja kuća u Rijeci

Treća zgrada u novom riječkom kvartu kulture je najposebnija, najvedrija i najšarenija te predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Rijeci odobren Erasmus+ projekt

Gradu Rijeci odobrena su bespovratna EU sredstva za provedbu projekta koji za cilj ima osnažiti suradnju između mladih i donositelja odluka te ojačati kapacitete za provedbu aktualnog Programa za mlade.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER