Predstavljen inovativan bečki pilot-projekt digitalizacije izdavanja građevinskih dozvola

Cjelokupan postupak vezan uz građevinsku dozvolu dvostruko je kraći

Bečki projekt pod nazivom „BRISE” postavlja nove standarde u podnošenju zahtjeva i izdavanju građevinskih dozvola, a zahvaljujući modernoj tehnologiji omogućuje brži, učinkovitiji i transparentan sustav.

U posljednjih deset godina broj stanovnika u glavnom gradu Austrije povećao se za oko 300.000, a uz porast stanovništva bilježi se i rast građevinskih aktivnosti. U Beču se godišnje obradi oko 13.000 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. Osim što ulaže velike napore u očuvanje starih zgrada, Grad Beč za novogradnju postavlja visoke arhitektonske i ekološke zahtjeve. Sve složeniji građevinski projekti rezultiraju dužim trajanjem postupka obrade zahtjeva u papirnatom obliku.

Bečki pilot-projekt pod nazivom „BRISE” predstavlja inovativan proces digitalizacije koji podrazumijeva komunikaciju elektroničkim putem, a omogućuje brži, učinkovitiji i održiviji sustav. „BRISE” je kratica za Building Regulations Information for Submission Envolvement te povezuje modernu digitalnu metodu informacijskog modeliranja građevina (BIM), umjetnu inteligenciju i proširenu stvarnost. Cilj jest poboljšati gradsku administraciju te ubrzati i olakšati obavljanje administrativnih poslova, a time pridonijeti još boljoj kvaliteti života Bečana.

Brojne prednosti

Umjesto 2D planova u papirnatom obliku koristi se digitalni 3D model građevine, od faze planiranja, podnošenja zahtjeva i inspekcije pa sve do izvršenja. Ovakav model ima brojne prednosti. Korištenjem modernih tehnologija omogućuje se jednostavnije i povoljnije provođenje građevinskih projekata s manje odgoda i olakšava rad administrativnog osoblja koje provjerava zahtjeve. Integriran i digitalan sustav također osigurava veću transparentnost.

Cjelokupan postupak vezan uz građevinsku dozvolu traje dvostruko kraće. Svi uključeni sudionici povezani su i u svakom trenutku mogu virtualno pregledati projekt i pratiti njegov status. Čak i tijekom preliminarne provjere sustav daje povratne informacije o dostavljenom građevinskom modelu, što pridonosi kvaliteti i sigurnosti planiranja.

Predviđeno provođenje do ožujka 2023.

„BRISE” započinje s probnim radom u svibnju, stoga austrijska prijestolnica poziva građane i poduzeća da se uključe sa svojim građevinskim projektima koji se temelje na BIM tehnologiji. U projekt su uključeni Grad Beč, Tehničko sveučilište u Beču, poduzeće s bogatim iskustvom na području informacijskog modeliranja zgrada „ODE” i Komora inženjera građevinarstva Beča, Donje Austrije i Gradišća.

Za projekt je osigurano gotovo 4,8 milijuna eura iz instrumenta Europske unije za pilot-projekte održivog urbanog razvoja „Urban Innovative Actions”. Njegovo provođenje predviđeno je do ožujka 2023., a potom bi se mogao početi provoditi u drugim područjima ili pak u drugim europskim gradovima. 

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER