Održiva subota na Vrbanima, pridružite se!

Razmjena odjeće i ekološka tržnica održavat će se svake subote ujutro do kraja godine, a 12. studenog održava se i radionica Popravi na kavi!

Ekološka tržnica, tulum razmjene odjeće i radionica popravljanja računala održat će se na zagrebačkim Vrbanima u subotu 12. studenog. Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost!

U sklopu projekta Zajednica za budućnost udruga Vestigium (Rudeška 142, Zagreb) organizira događaje svake subote do kraja prosinca. Tako se ove subote 12. studenog, od 9 do 11:30 sati održava ekološka tržnica, od 10 do 12 sati tulum razmjene odjeće, a od 11 do 12 sati radionica Popravi na kavi. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Razmjenom odjeće pomaže se smanjiti količinu tekstilnog otpada, a istovremeno pomaže kućni budžet. Ekološka tržnica podržava lokalnu ekonomiju, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša i zdravlja. U sklopu Popravi na kavi Matija Čukelj će zainteresirane uvesti u to kako prepoznati i identificirati kvar na računalu. Za Popravi na kavi prijavite se putem e-maila na udruga.vestigium@gmail.com.

Bitan element koji se naglašava ovim projektom je volontiranje u zajednici koje doprinosi osjećaju korisnosti i zadovoljstva, te stvaranju svrhe i smisla života na Zemlji. „Kroz sve aktivnosti spajamo ljude u namjeri da nam svima život bude bolji, ljepši, kvalitetniji i da smo otporniji na sve krize koje dolaze”, kaže voditeljica projekta i predsjednica udruge Vestigium Irena Borovina.

 

Razmjena odjeće i ekološka tržnica održavat će se svake subote ujutro do kraja godine / Foto: Udruga Vestigium

Uz razmjene odjeće, popravljanje i podržavanje malih, lokalnih i eko OPG-ove do sada su na zagrebačkim Vrbanima održane i radionice kuhanja, vrtlarenja, točkanja, prenamjene odjeće, prirodne kozmetike, crtanja, kao i 10. Cvjetnjak Vrbana, festival na kojem se sadi cvijeće i priča o tome što bi se još moglo zajednički učiniti u kvartu za dobrobit svih.

Vestigium se posebno ponosi time što se već više od šest mjeseci, od travnja, u prostorijama udruge održava igraonica za djecu iz Ukrajine. Prostor za igraonicu besplatno se koristi zahvaljujući podršci projekta Zajednica za budućnost.

„Zajednice za budućnost ovise o povezanosti i empatiji među ljudima”, zaključuje Borovina i poziva sve da se pridruže aktivnostima udruge i pridonesu stvaranju zajednice za budućnost.

Udruga Vestigium projekt Zajednica za budućnost provodi u partnerstvu s Centrom za kazalište potlačenih od 23. prosinca 2021. do 23. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 496.993,84 kn, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 422.444,76 kn, te Državnog proračuna RH 74.549,07 kn.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Održivi ADVENT na Vrbanima, pridružite se!

Ekološka tržnica, razmjena odjeće, kreativne radionice i druženje će se na zagrebačkim Vrbanima održavati svake subote od 26. studenog do 17. prosinca 2022. Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER